LifeStyle

Cum sa scapi definitiv de muste si gandaci

Daca aveti in casa probleme cu diferite insecte, trebuie sa stiti ca, pentru fiecare specie, exista anumite trucuri. Spre exemplu, pentru a scapa de muste, puteti folosi busuioc, iar pentru gandaci, foi de dafin. Chiar si tantarii pot fi opriti sa intre in casa cu ajutorul unor substante.

Dar inainte de a apela la aceste trucuri, trebuie sa iei cateva masuri de preverire, pentru ca insectele sa nu se intoarca inapoi:

-Gaseste ascunzatoarea insectelor (a celor care stau in spatii stramte si intunecoase). Dupa ce le gasesti, curata bine aceste locuri. Cosul de gunoi, bucataria sau dulapul de bucatarie sunt doar cateva din locurile in care musafirii nepoftiti se pot adaposti.

-Evita sa lasi mancarea neacoperita in bucatarie sau gunoi in cos. De asemenea, nu tine vasele nespalate in chiuveta pentru ca ele atrag insectele.

-Nu ţine haine de lână în şifonier, lângă celelalte lucruri.

Pentru îndepărtarea moliilor, poti pune naftalină în şifonier (şi cedrul e foarte eficient). 

Poţi opta pentru ulei (cu care poţi unge uşile dulapului, o dată pe săptămână) sau pentru bucăţele mici de lemn de cedru, pe care le poţi agăţa de umeraşe, dar poţi folosi şi săculeţi cu lavandă. Mirosul acesteia ţine moliile la distanţă pentru mult timp, si da si un miros placut hainelor. La fel de bine poţi pune în şifonier rozmarin, mentă, ginseng, cimbru, piper sau ace de brad, câteva frunze de tutun ori coajă bine uscată de portocală. Şi frunzele verzi de muşcată, frunzele de nuc, cele de pelin sau leuşteanul uscat. Toate astea alungă moliile şi împiedică înmulţirea lor.

Busuiocul este duşmanul suprem al muştelor.

Fă rost de un bucheţel de busuioc, pe care să-l ţii în casă, eventual cât mai aproape de fereastră. Muştele fug şi de levănţică sau de mentă, aşa că poţi folosi cu încredere şi aceste plante, pe care sa le tii prin casa.

Țânţarii sunt ținuți la departare de betisoarele parfumate și de frig.

Ca să scapi de ţânţari, ideal este să pui plase împotriva insectelor, la ferestre. Un alt sfat este sa porneşti aerul condiţionat pe temperatură foarte scăzută şi sa laşi geamul deschis ceva vreme. Frigul nu este primitor pentru tantari. Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii. Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate. Dacă îţi place mirosul de cuişoare, poti presara zilnic într-un recipient puţin ulei şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.

Acidul boric omoară gândacii de bucătărie, iar foile de dafin ii resping.

Inmoaie pâine într-un amestec de apă cu acid boric (se găseşte la farmacie), apoi aşaz-o pe un capac de borcan, pe care îl pui în locurile unde ai văzut gândaci. Acidul boric ii omoara.
Dacă ai bunici la ţară, care mai fac săpun de casă, ai mare noroc. Cere-le nişte leşie (produs care rămâne după fabricarea săpunului) şi pune-o în “drumul” gandacilor, pe acolo pe unde i-ai vazut ca circula.
Imprăştie foi de dafin prin bucătărie. Gândacilor nu le place mirosul acestora si tind sa evite locurile care miros a foi de dafin.

Impotriva furnicilor, puteti folosi sare sau praf de copt.

Presară praf de copt pe la colţurile uşilor şi pe lângă pereţi, pe unde ştii că vin furnicile. Acidul boric te poate ajuta, la fel ca în cazul gândacilor;

Mai poti folosi si sare de lămâie (sau feliuţe de lămâie), sare, boia iute sau praf de chili în locurile prin care apar frecvent furnicile. Vei scăpa de ele!
Ele sunt alungate şi de frunzele proaspete de roşii.

Sursa: Andrei Laslau

Related posts

Noi branduri vor fi disponibile în centrul comercial Fashion House Militari

Adina Meyers

Cele mai importante reguli de asortare a accesoriilor pentru barbati

Adina Meyers

Caravana Ceresit te asteapta cu peste 10.000 de premii!

Adina Meyers