Modul in care organizati aparatele de bucatarie depinde de ce tip de bucatar sunteti.
Daca sunteti un iubitor de alimente crude, blenderul va fi intotdeauna prioritar si in centrul bucatariei. Veganii vor avea aragazul sub presiune gata de utilizare in orice moment, iar consumatorii de carne au aragazul lent si gratarele de interior la indemana.
Indiferent ce tip de bucatar esti, exista patru pasi in procesul de organizare:
- Grupati dupa utilizare
- Dati jos aparatele
- Scapati de dezordinea dulapului
- Intretineti
Indepartati aparatele inutile
Primul pas pentru decuplarea si organizarea aparatelor de bucatarie este gruparea lor dupa utilizare:
- frecvent utilizate,
- rareori utilizate
- niciodata utilizate.
Daca aveti spatiu de depozitare limitat in bucatarie, este important sa il alocati cu intelepciune detinand aparate care au utilizari multiple.
Scapati de aparatele pe care nu le mai folositi
Acesta este un lucru neinteles, dar de multe ori cel mai greu pas pentru oameni. Daca nu utilizati un aparat, indiferent cat de mult ati dori sa il utilizati, este timpul sa il lasati sa plece.
Folositi spatiul de depozitare al dulapului de bucatarie pentru aparatele pe care le folositi cu adevarat.
Donati sau reciclati aparatele pe care nu le folositi niciodata
Aparatele de bucatarie neutilizate pot gasi cu usurinta o casa noua prin
- donatie,
- transport
- vanzare online.
Donatia este o modalitate fantastica de a va descurca si de a va pune instrumentele in mainile altcuiva (fie pentru a disparea in dulapul de bucatarie, fie, speram, pentru a fi utilizate).
Daca aparatul nu mai este in stare de functionare, il puteti recicla. Verificati la centrele locale de reciclare pentru a vedea daca accepta aparate de bucatarie.
Stocati aparatele pe care le folositi tot timpul
Nu exista o modalitate corecta de a depozita aparatele de bucatarie. Schema de organizare si depozitare va depinde de tipul de bucatar, de aparatele pe care le folositi in mod regulat si de dimensiunea spatiului de depozitare al dulapului de bucatarie.
Ar trebui sa le depozitati acolo unde le folositi. Trei reguli generale sunt
- de a pune aparatele folosite frecvent pe blatul sau raftul inferior al unui dulap superior, pentru a fi usor accesibil;
- aparatele rar folosite ar trebui sa mearga in partea de sus a dulapurilor;
- articolele care nu au fost folosite niciodata ar trebui vandute sau donate.
In timp ce un blat de bucatarie curat si clar este un obiectiv inalt, nu va fie teama sa pastrati unele dintre aparatele obisnuite – cafetiera, blender, cuptor pentru prajitor de paine . Organizarea bucatariei se refera la functionarea dulapurilor, camarii, frigiderului si a aparatelor.
Intretineti si actualizati
Cu cat va organizati mai des aparatele de bucatarie, cu atat va dura mai putin timp curatenia generala. Incercati sa treceti prin dulapuri cel putin de doua ori pe an.
Organizarea aparatelor de bucatarie poate parea descurajanta, dar merita sa creezi o bucatarie simplificata si functionala. Odata ce aparatele sunt la locul lor corect – chiar daca asta inseamna sa donezi storcatorul pe care nu l-ai folosit niciodata – sa ajungi la cuptorul cu prajitor de paine dimineata sau sa prajesti un pui la cina va fi si mai usor.