Amenajari Interioare

Cum să îți amenajezi dormitorul pentru a te bucura de cel mai odihnitor somn

Când te trezești dimineața odihnit și relaxat, ai început deja ziua cu dreptul și ai șanse mai mari să fii productiv. Somnul este o nevoie de bază a corpului tău și în timpul acestuia amintirile și informațiile sunt sedimentate în creier iar mușchii și țesuturile se regenerează.

Dormitorul și mai ales amenajarea lui joacă un rol important în calitatea somnului tău. Mai jos găsești câteva sfaturi care te vor ajuta să creezi un spațiu care să te ajute să ajungi mai des în faza REM a somnului, cea restaurativă.

 

1. Folosește draperii groase

Ritmul tău circadian urmărește un ciclu lumină – întuneric, motiv pentru care ai nevoie de întuneric pentru a dormi. Când locuiești în oraș poate fi greu să ai întuneric deplin în locuință, lumina poate veni din stradă, de la mașini dar și din interiorul casei, de la aparatura electronică.

Pentru a te izola eficient, folosește perdele dintr-un material gros, care să blocheze orice lumină de afară dar pe care să le poți deschide ușor dimineața, pentru a lăsa razele soarelui să pătrundă în casă.

Mai mult, evită să ai în dormitor electronice precum televizor, laptop, telefon. Dacă ai nevoie de telefon, îl poți ține peste noapte într-un sertar, pe modul silențios, pentru a nu fi trezit de notificările acestuia.

 

2. Alege lenjeria de pat potrivită

Lenjeria potrivită contribuie la confortul din timpul somnului. Astfel, dacă vrei să te bucuri de un somn liniștit, în care să nu te întorci de pe o parte pe alta de multe ori, alege lenjerii de pat din materiale care respiră, cum sunt bumbacul sau satinul.

Mai mult, așa cum schimbi pilota în funcție de anotimp, la fel trebuie să faci și cu lenjeria de pat. Când începe sezonul friguros, optează pentru una dintr-un material mai gros, care să îți asigure confort termic optim.

 

3. Decorează în albastru

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au demonstrat că anumite culori pot influența starea de spirit și chiar capacitatea de a gândi creativ sau a fi atenți la detalii. Spre exemplu, culoarea albastră stimulează imaginația și dă o stare de relaxare privitorilor.

Astfel, pentru a te simți relaxat în dormitor, nu este nevoie să îți vopsești pereții albaștri, este de ajuns să folosești obiecte de mobilier sau de decor în nuanțe de albastru: perdele, fotoliu, tablouri, noptiere sau perne decorative.

 

4. Evită dezordinea

Dezordinea îți poate ridica nivelul de stres și chiar provoca atacuri de panică, conform unui studiu publicat în Journal of Neuroscience. Aceasta dezordine poate fi în programul de muncă, pe computer, dar chiar și în dormitorul tău.

Pentru a evita factorul de stres care te poate împiedica să te odihnești, menține mereu ordine în camera în care dormi. Nu lăsa haine, jucării sau alte obiecte aruncate la întâmplare. Folosește corpuri de mobilier sau cutii de depozitare pentru a păstra totul organizat.

 

5. Păstrează o temperatură optimă

Temperatură optimă pentru somn se încadrează între 16 și 18 grade Celsius, conform The Sleep Council. Dacă temperatura din dormitorul tău depășește 24 de grade Celsius vei fi agitat și nu vei putea dormi neîntrerupt iar dacă aceasta scade sub 12 grade Celsius îți va fi greu să adormi.

Dacă ai centrală de apartament, folosește un termostat pentru a regla temperatura potrivită pe timpul nopții. Dacă nu ai, poți utiliza un termometru normal pentru a afla care este temperatura din camera ca mai apoi să o ajustezi folosind un încălzitor electric, un ventilator sau doar deschizând fereastra.

Cu greu vei reuși să recuperezi o noapte de somn pierdută. Din această cauză, este important să îți creezi condițiile optime de confort, temperatură și lumină astfel încât să te bucuri de un somn odihnitor în fiecare noapte.

 

Related posts

Cum să folosești pouf-ul în designul interior

Adina Meyers

Topul cabinelor de duș populare în industria hotelieră

Adina Meyers

Si bucataria ta poate sa fie moderna

Adina Meyers