Temele și motivele trandiționale se potrivesc foarte bine în decorurile moderne, iar mai jos vei vedea câteva exemple care te vor inspira în amenajarea casei tale.
Motivele tradiționale sunt strâns legate de obiceiuri străvechi, de pe tot globul, de viața la țară și de arta naivă. Fiecare cultură de pe glob are propriile ei motive tradiționale, inspirate din natură sau din viața de zi cu zi. Florile, animalele, motivele geometrice sunt elemente tradiționale universal valabile. Materialele sunt neapărat naturale, cu specific pe zona geografică. Piatra, lemnul, firul de bumbac sau de lână, lutul le vei regăsi în orice amenajare tradițională.
Cum să introduci teme și motive tradiționale într-un decor modern
Nu este deloc greu să introduci teme și motive tradiționale într-un decor modern. Mici accente la interior îl pot transforma într-unul cald și primitor.
O canapea capătă un plus de personalitate cu ajutorul unor perne cu motive tradiționale. Chiar dacă desenele sunt diferite, compoziția per total este una echilibrată. La acest lucru contribuie și faptul că paleta de culori este unitară: bejuri combinate cu tonuri calde de roșu.
Motive tradiționale din zona Marocului
Culorile tari (multe tonuri de albastru, ce amintesc de ocean, dar și bejuri calde) și jocurile cu motive geometrice sunt motive tradiționale marocane. Le poți aduce foarte ușor în casa ta cu ajutorul unor covoare precum cele din imagine. Pe lângă acestea, pufurile marocane sunt și ele celebre. Realizate din piele, sunt confortabile și frumoase.
Nu uita de motivele tradiționale românești
În ultima vreme, producătorii români de mobilier au exploatat mult motivele tradiționale. Un astfel de exemplu este producătorul Metal Creativ, ale cărui canapele, mese sau scaune sunt imprimate cu motive tradiționale, cusute manual. Aici este interesant și mixul de materiale: metalul tare și rece capătă viață abia după ce este decorat cu ajutorul firului textil colorat.
Foto: Pinterest, IKEA, Metal creativ