Varuitul este o parte a amenajarii care poate fi destul de anevoioasa, asa ca nu ne-ar mira sa vrei sa amani etapa asta cat mai mult timp posibil. Daca esti multumit de culoarea peretilor tai, atunci mai ramane doar sa o intretii prin curatare periodica.
Praful nu se depune numai pe suprafetele orizontale, doar ca pe pereti este mai putin vizibil. Incearca, insa, sa cercetezi amanuntit si-ti vei da seama ca situatia nu este chiar roz. Din acest motiv este bine sa acorzi putina atentie si peretilor. Nu vorbim de o solutie pentru a scapa de pete, ci de intretinerea de ansamblu.
Pentru asta ai nevoie de: o scara suficient de inalta ca sa ajungi comod la tavan, un aspirator cu perie, detergent cu putere mica de curatare, bureti (moi si cu suprafete usor abrazive), apa, 2 galeti, lavete uscate din bumbac si material (plastic sau hartie) pentru protectia pardoselei.
Incepe prin a acoperi pardoseala in zonele unde vei curata, pentru a evita eventualele neplaceri produse de stropii de apa (cu sau fara detergent). Apoi aspira intreaga suprafata a peretelui pentru a indeparta praful care nu a facut inca masa cu suprafata peretelui sau panzele de praf formate la colturi. Atentie, insa, nu apasa cu peria aspiratorului pe perete, deoarece praful liber poate sa lase dare sub presiune.
Pentru eficienta, vei vrea sa cureti dintr-o parte in alta si de sus in jos, pe portiuni, asa ca urmatorul pas este sa pregatesti scara, dar si o pereche de manusi de cauciuc pentru a evita apa murdara sa curga pe incheietura mainii. Vei avea nevoie de 2 galeti umplute cu apa calduta, una pe care o vei pastra curata, pentru clatire, si cealalta in care vei pune suficient detergent incat sa faca apa putina spuma (mult detergent va face apa lipicioasa, lucru care va atrage si mai mult praful).
Restul procedeului este simplu: curatare cu buretele cu apa cu detergent (scurgeti bine dupa udare pentru a nu lasa exces pe perete), clatire cu un alt burete cu apa curata si uscare manuala cu o laveta de bumbac.
Din pacate, nu este o activitate usoara, insa iti va mentine peretii stralucitori, vei varui mai rar si, cel mai important, vei pastra un aer mai curat in locuinta, micsorand astfel riscul afectiunilor respiratorii.