Gradinarit

Cum să îngrijiți o grădină: 9 pași pentru grădinarii începători

Cu instrumentele potrivite și cunoștințele adecvate, puteți învăța cu ușurință elementele de grădinărit necesare pentru a vă transforma curtea din spate într-un paradis al plantelor.

 

Urmați aceste sfaturi pas cu pas pentru grădinărit pentru a vă transforma curtea într-o grădină înfloritoare.

 

Determinați-vă zona climatică.

Succesul în grădinărit înseamnă a pune planta potrivită la locul potrivit la momentul potrivit. Aceasta începe cu o înțelegere a culturilor potrivite regiunii dvs. climatice și a sezonului în care să le plantați. Găsiți-vă zona și familiarizați-vă cu fructele, legumele, florile și ierburile care prosperă în ea. După ce vă cunoașteți zona climatică, căutați datele estimate pentru primul și ultimul îngheț, astfel încât să cunoașteți durata sezonului de creștere. Apoi, când mergeți la magazinul de grădinărit local, dacă cumpărați semințe, comparați numărul de „zile până la maturitate” listat pe pachetul de semințe cu lungimea sezonului de creștere.

Decideți ce să plantați.

Folosiți constrângerile zonei climatice și preferințele dvs. personale pentru a determina ce doriți să plantați. Doriți o grădină de flori, o grădină de legume, o grădină de ierburi sau o combinație de mai multe opțiuni? Întrebați-vă ce fel de fructe și legume vă place să mâncați și plantați-le. De asemenea, luați în considerare spațiul de grădinărit disponibil. Dacă aveți loc suficient doar pentru o grădină mică, este mai bine să evitați plantele mari.

Alegeți locul ideal în grădină.

Majoritatea florilor și legumelor necesită câteva ore de lumină directă a soarelui pe zi, deci căutați o zonă care primește suficient soare pentru ceea ce creșteți. Creșterea plantelor va fi, de asemenea, mai ușoară pe o bucată de teren plană, care se află în apropierea unei structuri care oferă protecție față de vânt.

Achiziționați instrumente de grădinărit de bază.

Unii dintre noi au nevoie de o motosapa, iar alții se descurcă cu o lopată, cel puțin la început. Atunci când vă începeți grădina, va trebui să investiți într-o lopată robustă și o pereche de mănuși. Dar există mai multe alte instrumente din comerț care v-ar putea fi utile: o lingură de sol pentru a umple cu ușurință ghivece și jardiniere, un cuțit de bucătărie standard pentru a face tăieturi precise la recoltarea legumelor, un burghiu fără fir alimentat cu baterie sau reîncărcabil pentru a face găuri de drenaj atunci când convertiți obiecte găsite în jardiniere, tăietoare de mână pentru tăierea tulpinilor și ramurilor cu diametrul de până la jumătate de centimetru și un ferăstrău de tăiere mic conceput pentru a accesa spații înguste pentru tăierea copacilor și arbuștilor.

Pregătiți terenul de grădină.

Primul pas pentru crearea unei grădini este curățarea vegetației existente. Buruienile pot fi trase cu mâna. Asigurați-vă că trageți și rădăcinile, astfel încât să nu revină. Dacă începeți cu un gazon, vă recomandăm să închiriați un tăietor, pentru a îndepărta iarba. Apoi, trebuie să vă pregătiți spațiul de plantare. Cel mai bine este să nu săpați decât dacă este absolut necesar – săparea poate perturba viața de sub solul superior (de la viermi la gândaci până la bacterii), ceea ce nu este ideal. În schimb, încercați grădinăritul fără săpat: după ce ați îndepărtat resturile și iarba, întindeți un strat gros de compost pe zona de creștere (cel puțin 10 centimetri grosime).

Decideți dacă plantați semințe sau transplantați răsaduri.

Plantarea semințelor ar putea economisi bani, dar este un proces lung, cu potențiale obstacole. Unele semințe se încăpățânează să încolțească; altele au nevoie de mult timp pentru a se transforma în plante sănătoase pregătite pentru vremea dură în aer liber. Ca o opțiune alternativă, puteți cumpăra plante tinere cultivate într-o seră comercială.

Plantați-vă semințele sau răsadurile cu grijă.

Când plantați semințe, asigurați-vă că le-ați însămânțat la adâncimea corectă indicată pe pachetul de semințe, apăsați solul ferm peste ele cu palma mâinii și udați-le ori de câte ori se usucă suprafața solului. Când plantați răsaduri, întoarceți cu grijă ghiveciul în timp ce puneți mâna deasupra solului cu tulpina între degete. Strângeți ușor ghiveciul din toate părțile și îndepărtați-l. Prindeți masa de sol din mâini și masați-o ușor până când rădăcinile nu mai sunt lipite în forma vasului. Dacă planta este legată la rădăcină, va trebui să o masați mai energic, poate chiar folosind un cuțit. În cele din urmă, folosiți-vă mâinile pentru a crea o gaură în sol mai mică decât masa rădăcinii. Poziționați planta, acoperiți rădăcinile cu sol și apăsați-o ferm în pământ.

Udați-le suficient.

De obicei, în timpul sezonului de creștere, plantele necesită aproximativ 2,5 cm de apă pe săptămână. Dacă nu au fost precipitații, asigurați-vă că le furnizați o cantitate suficientă de apă. Pentru a elimina presupunerile, o modalitate ușoară de a verifica dacă plantele sunt însetate este să băgați pur și simplu degetul la o adâncime de 5 centimetri în sol. Dacă se simte uscat, atunci este cel mai probabil timpul să le udați. Și amintiți-vă, majoritatea plantelor sunt mai bine ușor uscate decât umede. Prea multă apă poate provoca putrezirea rădăcinii. Când udați, scopul dvs. este să faceți solul umed, dar nu ud.

Îngrijiți-vă grădina.

Există un ritm sezonier pentru întreținerea grădinii. Primăvara este despre a opri buruienile din a lua amploare. Vara necesită o vigilență suplimentară pentru a menține grădina bine udată. Toamna este anotimpul de tăiere și de curățare. Pe tot parcursul sezonului de vegetație, acordați atenție la ceea ce vă „spun” plantele.

 

 

Related posts

Grupul spaniol Porcelanosa a deschis un showroom in Bucuresti in parteneriat cu Delta Studio, in urma unei investitii de aproximativ o jumatate de milion de euro

Adina Meyers

Septembrie in gradina

Adina Meyers

Plante aromatice care pot fi crescute în ghiveci în apartament – FOTO

Adina Meyers