In momentul in care trasati prima linie a proiectului viitoarei case este important sa aveti in minte un stil sau o combinatie de elemente ale mai multor stiluri arhitecturale care va inspira. Daca doriti sa va simtiti in fiecare zi ca in vacanta, avem o recomandare foarte inspirata pentru voi: stilul mediteranean.

Arhitectura mediteraneana a fost extrem de populara intre anii 1915 si 1940 in intreaga lume, si inca mai este, multe case chiar si din Romania pastrand simplitatea fermecatoare a acestui stil inconfundabil.

Regiunea mediteraneana are o istorie bogata si a fost casa multor civilizatii antice, precum Egiptul Antic, Imperiul Grec, Imperiul Roman sau Imperiul Bizantin.

In plus, daca mai luam in calcul faptul ca regiunea mediteraneana pastreaza parfumul a trei continente – Europa, Asia si Africa –, nu trebuie sa mai avem niciun dubiu asupra exotismului acestui stil arhitectural.

In el se regasesc, mai mult sau mai putin discret, elemente din cultura si traditia Spaniei, Frantei, Italiei, Greciei, a zonei balcanice, alaturi de cele din nordul Africii (Maroc, Algeria, Egipt, Tunisia sau Libia) si din Asia (Turcia, Liban).

Din ce alegem? In ciuda diversitatii acestui stil arhitectural, exista mai multe elemente definitorii care se regasesc la aproape orice casa construita pe tarmul Mediteranei.

Aceste resedinte au gradini spectaculoase, pline de arome, fantani artizanale pozitionate in partea din fata, seminee exterioare sau interioare, terase ample si acoperisuri cu pante line, cu olane sau tigle ceramice. In plus, casa poate avea turnuri si scari in spirala, balcoane cu pereti parapet si obloane din lemn cu forme rotunjite.

Alte elemente care va pot inspira, daca va place acest stil, sunt pridvoarele deschise, turnuletele specifice castelelor medievale, arcadele sprijinite pe coloane sau porticurile – galeriile exterioare, marginite de o colonada (uneori cu arcade) ce serveste ca loc de adapost sau de plimbare in jurul casei.

Mergand mai departe, daca va doriti o casa eminamente mediteraneana, trebuie sa acordati o atentie deosebita si detaliilor, pentru ca acestea nu sunt deloc putine. Casa ofera inainte de toate intimitate si caldura, asa ca intrarea este indicat sa se realizeze prin intermediul unui vestibul.

O astfel de cladire va avea unul sau doua etaje, iar decorurile trebuie realizate in nuante de bleu ciel, galben pal, roz deschis sau chiar culoarea lavandei.

Pe langa faptul ca o astfel de casa este extrem de frumoasa si primitoare, stilul mediteranean are si o componenta functionala, asa ca daca respectati intocmai caracteristicile sale, nu veti suferi de pe urma caldurii. Explicatia este simpla! Clima in zona Marii Mediterane este fierbinte, astfel ca locuintele sunt proiectate in asa fel incat interiorul lor sa ramana mereu racoros si confortabil. Peretii si, mai cu seama, acoperisul au o buna izolatie termica, iar exteriorul este zugravit in alb, pentru a reflecta caldura.

Un alt secret este cel al modului de compartimentare, spatiile fiind fluide pentru a permite o buna ventilare naturala a interiorului.

Cladirile amesteca functionalitatea cu eleganta, astfel incat sa fie practice si frumoase totodata. In casa mediteraneana autentica fiecare incapere este delimitata clar si comunica una cu alta prin intermediul holurilor.

De cele mai multe ori, diningul, bucataria si livingul nu relationeaza in niciun fel intre ele, fiind incaperi separate. O astfel de casa are intotdeauna cel putin trei dormitoare, usile sale fiind mereu deschise oaspetilor. In plus, aproape toate incaperile au dimensiuni generoase.

Locuintele in stil mediteranean realizeaza o conexiune stransa intre interior si exterior, asa ca toate camerele au acces la terasa sau la balcoane.

In plus, o astfel de casa foloseste din plin materiale naturale atat la interior, cat si la exterior, lemnul si piatra naturala fiind finisajele cele mai des intalnite.  

Related posts

Construieste o afacere viabila de procesare tevi si evita cele mai des intalnite greseli  

Adina Meyers

Soluţii de iluminat pentru o atmosferă feerică acasă

Adina Meyers

Lucruri la care sa te uiti inainte de a cumpara o casa

Adina Meyers