Home

Cum să construieşti singur o căsuţă pentru păsări

În ultima lună de toamnă, înainte ca zăpada şi gerul să pună stăpânire pe natură, e momentul să faci o faptă bună pentru păsările sălbatice: construieşte o căsuţă care să le fie adăpost până la primăvară! Ai nevoie doar de două-trei ore libere, câteva resturi de lemn şi, bineînţeles, de dragoste pentru natură. 

Câteva sfaturi utile

Înainte de a începe efectiv treaba, ar trebui să ştii câteva lucruri foarte importante. De pildă, cât de mici sau de mari vor fi destinatarii înaripaţi. În funcţie de mărimea lor, vei decide ce dimensiuni va avea căsuţa. Apoi trebuie să stabileşti din ce material o vei realiza. Noi îţi recomandăm exclusiv lemnul natural, nevopsit şi netratat cu chimicale. Ca orice locuinţă care se respectă, şi căsuţa pentru păsări trebuie să fie nu doar practică, ci şi decorativă. Cel mai uşor o poţi personaliza vopsind-o în culori cât mai apropiate de cele a mediului înconjurător. Atenţie! Foloseşte doar vopsele naturale. Foarte important este şi locul unde o vei aşeza (atârnată de ramurile copacilor, amplasată pe balcon, aşezată pe pervazul ferestrei etc.). Acesta însă trebuie să fie inaccesibil prădătorilor naturali (pisici, câini). Un alt sfat: orienteaz-o cu intrarea în altă direcţie decât cea a vântului dominant.

Cum o construieşti

Nu-ţi fie teamă! Nu este deloc greu să faci căsuţa pentru păsări. Iată de ce ustensile şi materiale ai nevoie: ciocan, bormaşină, freze metalice, fierăstrău, cuie, plăci sau resturi de lemn, o mică bară de lemn pentru susţinere, vopsea naturală.

1. Măsoară bucăţile de lemn şi taie-le cu fierăstrăul. În total, trebuie să ai şapte „piese”: cinci pentru căsuţă şi două pentru acoperiş.

2. Asamblează căsuţa, fixând plăcuţele de lemn în cuie.

3. În zona de îmbinare a pantelor acoperişului, montează un cârlig sau un cui îndoit, de care vei suspenda căsuţa.

4. Pe latura din faţă a căsuţei, realizează două găuri cu ajutorul frezelor metalice: una mai mare, prin care va intra pasărea, şi una mai mică, pentru bara de susţinere.

5. Dă o mică gaură de aerisire în podea, pentru ca apa provenită din topirea zăpezii să aibă pe unde să se scurgă.

6. Vopseşte căsuţa în culori naturale şi, eventual, dacă eşti talentat, decoreaz-o cu desene frumoase.

7. Pune un pic de iarbă uscată înăuntrul căsuţei, pentru a-l întâmpina pe viitorul locatar cu tot confortul. De asemenea, nu uita să montezi în preajma căsuţei o hrănitoare, pe care să o aprovizionezi cu seminţe o dată la câteva zile.

Sursa foto: www.shutterstock.com, www.pinterest.com

Related posts

Iti renovezi baia sau bucataria? Iata de ce adezivi ai nevoie pentru o lucrare ireprosabila!

Adina Meyers

Informatii pentru controlul calitatii, in sprijinul cumparatorului de ferestre si usi PVC KBE

Adina Meyers

Modificări privind contractele de închiriere sau de vânzare-cumpărare

Adina Meyers