Variatoarele electrice, sau dimmerele, sunt acele aparatele electrice care te ajuta sa reglezi treptat intensitatea luminoasa a becurilor, respectiv nivelul de iluminare din orice incapere din casa ta.

Un variator electric poate fi foarte folositor in orice locuinta, in special atunci cand doriti sa adaptati lumina la diferite tipuri de activitate si ambianta. De exemplu, daca vreti sa cititi o carte, o sa aveti nevoie de ceva mai multa lumina in camera, iar atunci cand vizionati un film, si vreti doar putina lumina, un variator va poate ajuta sa creati ambianta potrivita.

Variatoarele electrice functioneaza la o tensiune nominala de 230Vac in Romania, si pot fi de mai multe tipuri: cu reglare rotativa sau cu comanda simpla prin apasare, in functie de modul de comanda dorit. Atunci cand cumparati un variator este totusi esential sa fiti atenti si la tipul lampilor cu care acesta se va imperechea, precum si la puterea minima si maxima a circuitului pe care acestea se vor instala.

In functie de sursa de iluminat, avem:

– variatoare pentru lampi cu incandescenta sau cu halogen 230V

– dimmere pentru becurile economice cu halogen

– variatoare electrice pentru lampi cu incandescenta sau cu halogen 230V sau cu transformator ferromagnetic

– la fel, sunt si variatoare speciale pentru becuri cu incandescenta sau cu halogen 230V sau cu transformator electric

– variatoare pentru lampi fluorescente cu balast economic

– variatoare sau dimmere multisarcina

– variatoare pentru lampi compact fluorescente (CFL) dimabile.

Un variator electric modern prezinta si cateva LED-uri prin care puteti sa vedeti intensitatea nivelului de iluminare.

De asemenea, un alt lucru la care trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand alegeti un variator este la puterea surselor de iluminat. Variatoarele nu functioneaza la o putere mai mica de 30-40W si se pot chiar arde daca sunt folosite intr-un sistem in care are au o putere mai mica decat puterea consumata de sursele de iluminat.

Cand vine vorba de montaj, variatoarele electrice sunt aproape la fel de usor de montat ca si intrerupatoarele. Se pot monta ingropat, cu doza si cablaj, sau intr-o doza aparenta pe perete.

Indiferent ce solutie o sa alegeti, toate variatoarele electrice se pot monta in rame multipost, atat vertical cat si orizontal.

Related posts

Proiect de casă cu mansardă: suprafața utilă 211.96 mp

Adina Meyers

Sfaturi practice pentru efectuarea lucrarilor de zugravit – Vopsea lavabila pentru exterior distribuita de ColorMagic.ro

Adina Meyers

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Adina Meyers