Majoritatea dintre noi suntem tentaţi să alegem corpurile de iluminat în funcţie de designul camerei în care urmează să le montăm, ţinând cont doar de aspectul lor estetic.

Ei bine, este recomandabil să avem în vedere şi funcţionalitatea acestora, precum şi a încăperii în care le vom integra.

Amenajarea locuinţei presupune nu doar mobilier şi accesorii, ci şi corpuri de iluminat şi aparatură nouă. Dacă locuiţi într-o casă/într-un apartament vechi, devine necesară schimbarea instalaţiei electrice. O instalaţie veche poate provoca defectarea aparaturii electrocasnice sau chiar incendii. Dacă instalaţia electrică este realizată din aluminiu, înlocuiţi-o cu alta, din cupru, care vă permite să folosiţi un număr mare de aparate electrice fără a periclita buna funcţionare a prizelor.

Înainte de a trece la acţiune, conturaţi-vă o imagine de ansamblu asupra decorului. Mai exact, clarificaţi-vă unde doriţi să amplasaţi piesele de mobilier şi corpurile de iluminat, astfel încât poziţionarea prizelor şi a întrerupătoarelor să vă permită să aveţi acces facil la ele. De întregul demers se poate ocupa un arhitect, un designer sau un profesionist în domeniul instalaţiilor. De pildă, arhitectul poate stabili cum se va face iluminatul general şi ambiental, în ce măsură trebuie montate lumini în tavan, pe perete şi de câte prize este nevoie.

Living
Înainte de instalarea corpurilor de iluminat în living, trebuie să aveţi deja un concept de design bine pus la punct. Arhitectul sau designerul trebuie să împartă spaţiul acestei încăperi în zone distincte – loc de relaxare, de tv, de servit masa sau de lectură – şi să planifice totul până în detaliu (de pildă, să poziţioneze mobilierul, masa şi elementele decorative). În funcţie de acest plan, se vor repartiza şi sursele de lumină, astfel încât să servească în mod corespunzător fiecărei arii. Iluminatul general (lustră, aplice) poate fi completat cu cel ambiental (spoturi, lampadare etc.). În cazul în care doriţi să puneţi în evidenţă un anumit obiect de decor, o puteţi face cu ajutorul unui corp de iluminat.

Bucătărie
Atunci când amenajăm bucătăria, mulţi dintre noi lăsăm problema iluminatului pe ultima sută de metri. Şi asta pentru că ignorăm un lucru esenţial, şi anume că lumina contribuie la o mai bună desfăşurare a activităţilor de aici şi totodată ajută la evitarea unor accidente produse de focul deschis, uneltele tăioase sau aparatele electrocasnice. Înainte de a alege sistemul de iluminat pentru bucătărie, luaţi în calcul dimensiunile acesteia. Dacă este spaţioasă, puteţi încastra în tavan mai multe corpuri de iluminat, pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii. Un factor care contribuie semnificativ la desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de aici este lumina adecvată. Nu ne referim doar la puterea becului, aşa cum aţi putea crede, ci la un iluminat diferenţiat, uniform, fără umbre. Indiferent de modalitatea de iluminare locală, în orice bucătărie este necesar un iluminat general, care poate fi conceput la nivelul plafonului, al pereţilor sau al scafelor, deasupra dulapurilor înzidite. Pentru activităţile specifice blatului de lucru, aveţi nevoie de un iluminat local. Cum îl puteţi obţine? De exemplu, montând în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. Dacă nu agreaţi lumina neonului, atunci utilizaţi becuri liniare cu incandescenţă. O altă variantă o reprezintă spoturile, care însă trebuie montate des, pentru ca lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul principal al iluminării blatului de lucru este acela că sunt eliminate umbrele, din cauza cărora se pot produce multe accidente. Majoritatea hotelor sunt dotate cu un corp de iluminat, ceea ce înseamnă că aragazul şi cuptorul sunt foarte uşor de luminat. Dacă locul de luat masa se află în bucătărie, iar iluminatul general nu este suficient, soluţia o reprezintă lustrele suspendate de tavan. Atenţie însă! Lumina nu trebuie să-i “orbească” pe cei care stau la masă.

Dormitor
Spre deosebire de bucătărie, care necesită un iluminat general şi local, dormitorul poate fi iluminat doar cu ajutorul unor aplice sau al clasicelor veioze, mai ales dacă îndeplineşte doar funcţia de relaxare şi nu serveşte şi altor activităţi.

Birou
Biroul implică o atenţie mai specială. Aici, iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi poziţionat în  apropierea mesei sau a fotoliului. Desigur, de aici nu ar trebui să lipsească nici lampa de birou.

Baie
În sala de baie, schema de iluminare trebuie planificată în funcţie de locul în care amplasaţi obiectele sanitare. Includeţi aici cel puţin două surse de lumină pe circuite separate: iluminat punctual deasupra şi/sau în jurul oglinzii, având în vedere că utilizaţi cel mai frecvent această zonă, şi iluminat ambiental pentru restul spaţiului. Iluminatul suplimentar (deasupra căzii de baie, în dulapurile încastrate sau chiar în pardoseală) are rolul de a crea o atmosferă misterioasă sau romantică. Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate.

Text: Simona Popa

Foto:

www.shutterstock.com

www.pinterest.com

arhiva Casa Mea

 

 

 

 

Related posts

Pluta ca element de design

Adina Meyers

În stil rustic românesc: casă de vacanță realizată din bușteni

Adina Meyers

Trucuri de amenajare pentru a avea o sufragerie mai spatioasa

Adina Meyers