Amenajari Interioare

Cum sa alegi cel mai bun aspirator

Indiferent daca esti in cautare de aspiratoare pentru uzul casnic sau aspiratoare profesionale pentru o suprafata mare, inainte de a te decide asupra unui model trebuie sa iei in considerare anumite aspecte: care este suprafata pe care trebuie sa o cureti, ce fel de mizerie trebuie sa aspiri, nivelul de zgomot, dimensiune, de ce putere de aspirare ai nevoie si care este bugetul disponibil sunt cateva dintre acestea.

In mare parte, un aspirator obisnuit este format dintr-un corp central care colecteaza praful, o duza sau o perie de aspirat, furtunul care face legatura dintre duza si corpul central si un cablu de alimentare.

Aspiratoarele se impart in mai multe categorii, fiecare cu puncte forte si puncte slabe.

– Aspiratorul cu sac: este probabil cel mai popular tip de aspirator. Acest model colecteaza praful intr-un sac de hartie sau din material textil. Sacii din material textil pot fi reutilizati, cei de hartie fiind de unica folosinta. Un avantaj al acestui tip de aspirator este pretul, fiind mai ieftin decat cele fara sac sau cu apa. Un alt avantaj este dimensiunea redusa a unor modele. Marele dezavantaj al acestor produse este chiar sacul. Acesta trebuie golit dupa ce se umple si curatat temeinic, lucru care te pune fata in fata cu praful de care incerci sa scapi.

– Aspiratorul fara sac: este un model din ce in ce mai popular care presupune aspirarea prafului intr-o cuva de plastic. Daca avantajul acestui tip de aspirator este faptul ca nu trebuie sa lucrezi cu sacul si sa-l scuturi de praf si nici sa cumperi saci de hartie, dezavantajul este ca praful se poate imprastia din cuva de plastic foarte usor. Un alt dezavantaj este filtrul principal care trebuie curatat foarte des.

– Aspiratorul vertical: perfect pentru spatii mai mici, acest aspirator functioneaza cu ajutorul unor baterii si aspira praful intr-o cuva de plastic. Acest aspirator se aseamana cu aspiratoarele obisnuite in ceea ce priveste performanta, dezavantajele fiind ca au un pret mai ridicat si ca au o capacitate de colectare mai mica decat cele conventionale. Un avantaj este faptul ca este usor de folosit, oferind un confort ridicat si o pozitie dreapta a spatelui.

– Aspiratorul cu spalare: Acest aspira si in acelasi timp curata covorul. Este echipat cu un recipient pentru apa si detergent. Astfel se creaza o spuma cu care se curata covorul dupa ce aspiratorul l-a curatat de praf si alte mizerii. Acest model este ideal pentru familiile care au copii sau animale de companie deoarece ofera o curatenie maxima si igienizare. Dezavantajul acestui aspirator este marimea lui, fiind mai greu si mai dificil de utilizat.

– Aspirator robot: Aceste aspiratoare pot fi setate, astfel incat sa aspire singure. Sunt foarte avansate in sistemul de aspirare, fiind foarte performante. Punctul forte ale acestor modele este faptul ca pot sa isi faca treaba singure, reusind sa se adapteze la orice fel de suprafata. De asemenea, sunt capabile sa detecteze peretii sau scarile dintr-o locuinta datorita unor senzori speciali, astfel incat sa curete doar locul dorit.

Duze si perii

Duzele si periile sunt componentele care intra in contact cu suprafata aspirata, avand un rol important in performantele aspiratorului, fie ele aspiratoare pentru acasa sau cele mai bune aspiratoare profesionale.

Atunci cand achizitionezi un astfel de produs trebuie sa fii atent si la accesoriile cu care vine dotat, pentru a beneficia la maxim de puterea de aspirare pentru fiecare suprafata in parte. Astfel, printre accesorii se numara si:

– duza pentru pardoseala uda – pentru a aspira praful de pe parchet

– duza turbo – pentru a extrage praful din covoare sau mochete

– duza cu motor – echipate cu un motor pentru o absorbtie mai puternica

– duza ingusta – pentru spatiile inguste

– duza sau peria pentru tapiterie – pentru praful de pe mobila sau fotolii

Alt element important este capacitatea de colectare a prafului care se masoara in litri. In cazul aspiratoarelor cu sac, aceasta este de 3-6 litri, iar in cazul celor fara sac, aceasta este de 1-3 litri. Astfel, daca ai o suprafata mare de aspirat, alege unul cu o capacitate pare de colectare.

Filtrul HEPA (High Efficiency Articulate Air) este un factor important, mai ales pentru persoanele alergice la praf. Acesta are rolul de a retine particulele de praf in timpul aspirarii. Cu cat numarul de pe filtru este mai mare, cu atat acesta va retine mai multe particule.

Tipul de roti conteaza in functie de suprafata pe care o aspiri. Alege roti dintr-un material moale pentru o suprafata din parchet, pentru a nu o zgaria.

Cablul de alimentare este important deoarece trebuie sa aiba o lungime suficient de mare pentru a acoperi suprafata dorita. Un alt factor de decizie important este nivelul de zgomot. Pentru o experienta placuta in timpul aspirarii, alege un aspirator cu mai putini decibeli.

Avand in vedere ca un aspirator este o investitie pe termen lung, trebuie sa faci aceasta investitie cu atentie. Indiferent daca te uiti printre aspiratoarele simple pentru casa ta, sau printre produsele profesionale, ai grija sa il alegi pe cel mai bun tinand cont de suprafata pe care doresti sa o cureti, dimensiunea suprafatei si buget. Nu uita nici de accesorii, care ajuta la puterea de aspirare.

 

 

Related posts

Eleganță în stil neoclasic

Adina Meyers

O casa cu adevarat primitoare

Adina Meyers

Cum să îți personalizezi locuința folosind tapetul din vinil

Adina Meyers