LifeStyle

Cum să alegeți cei mai buni peleți 

Photo by Mvegas from Pexels

Alegerea celor mai bune tipuri de peleți vă permite să limitați costurile de încălzire și de întreținere a sistemului de încălzire a locuinței și contribuie la reducerea poluării. Pe scurt: economisiți bani și ajutați mediul înconjurător.

Cu siguranță ați observat că există o gamă largă de peleți disponibili pe piață și că este ușor să vă încurcați.

Concentrându-vă doar pe preț și alegând astfel cel mai ieftin produs disponibil, aveți impresia că economisiți bani, pe termen scurt. Cu toate acestea, utilizarea zilnică vă va arăta rapid cum peleții de proastă calitate pot dăuna șemineului dumneavoastră pe peleți.

Atunci când folosiți peleți de slabă calitate, este posibil să întâmpinați următoarele probleme:

● ardere slabă și blocarea brazierului: un brazier blocat la o sobă pe peleți va crea aproape sigur probleme pentru sistemul de reaprindere automată (unul dintre principalele avantaje ale aparatelor cu peleți)

● peleții foarte ieftini au o putere calorică scăzută. Acest lucru înseamnă o capacitate redusă de a genera căldură. Prin intermediul aparatului cum ar fi sobă pe peleți, sobă cu boiler, inserție, șemineu pe lemne, șemineu cu boiler etc. Acest randament scăzut vă determină să folosiți soba la o putere mai mare. Ceea ce crește consumul de peleți. Dar și anulează astfel economiile inițiale;

● peleții de slabă calitate sunt de obicei mai umezi și mai bogați în rășini. Iar atunci când ard duc la formarea de creozot. Acesta este un reziduu vâscos, asemănător cu gudronul. Se atașează de pereții interni ai sobei și de coșul de fum. Creozotul este o substanță greu de îndepărtat. Reduce eficiența aparatului și, în timp, poate accelera uzura componentelor interne. De asemenea, este inflamabil și crește riscul de incendiu;

● geamul de pe soba pe peleți se înnegrește. Utilizarea peleților de proastă calitate face ca interiorul sticlei să se înnegrească rapid. Acest lucru este urât și vă întunecă vederea flăcării.

Peleții sunt un combustibil excepțional.

Pentru o alegere în cunoștință de cauză, este bine să cunoașteți proprietățile pe care trebuie să le aibă un produs bun.

Ce vă poate ajuta să înțelegeți dacă sacul de peleți conține cel mai bun tip de peleți pentru soba dumneavoastră?

În primul rând, uitați-vă la eticheta.În alegerea celor mai bune peleți, prima recomandare este să citiți cu atenție eticheta de pe sac. Ce valori indică aceasta și de ce sunt importante? Eticheta ar trebui să arate tipul de lemn folosit. Cele mai des folosite lemne pentru peleți sunt fagul și bradul.

Care este mai bun?

Fagul și bradul au caracteristici diferite, dar ambele sunt eficiente și puterea lor calorică este destul de asemănătoare. Cu toate acestea, există o regulă care trebuie respectată: peleții trebuie să fi fost fabricați din lemn virgin, care a fost supus doar unei prelucrări mecanice: nu trebuie să conțină nisip sau compuși chimici, cum ar fi reziduuri de vopsea, lipici sau pete de lemn, care ar putea fi dăunătoare atunci când sunt arse.

Culoarea peleților este determinată de lemnul din care sunt fabricați. Cele mai deschise sunt mai bune. Dar culoarea nu este suficientă pentru a determina calitatea.

Proveniența geografică nu este, de asemenea, o garanție a calității: indiferent dacă peleții sunt produși în Austria, Canada, Elveția sau Italia, cel mai important lucru este ca lanțul de aprovizionare să fie controlat din punct de vedere al calității, de la producător la consumator.

Eticheta trebuie să indice și diametrul cilindrilor de peleti. În general, acesta trebuie să fie cuprins între 6 și 8 mm.

Puterea calorică

Puterea calorică este energia generată de arderea unei anumite mase combustibile. Aceasta înseamnă, în linii mari, cu cât valoarea indicată pe etichetă este mai mare, cu atât calitatea peleților este mai bună, cu atât mai bună va fi combustia și cu atât mai mare va fi cantitatea de căldură generată.

Peleții cu o putere calorică bună ar trebui să aibă valori cuprinse între 4,5 și 4,8 kWh/kg (16,5- 17,2 MJ/kg). Uneori, sunt date din greșeală valori mai mari, cum ar fi 5,2 kWh/kg (19 MJ/kg), care se referă la peleți fără apă.

Valoarea indicată pentru reziduurile de cenușă determină nivelul de murdărie pe care peleții îl vor elibera în interiorul sobei (sau a șemineului sau a cazanului în care este utilizat combustibilul). Cu cât procentul fixat de reziduuri este mai mic, cu atât arderea este mai bună.

O altă valoare importantă de pe etichetă este procentul de umiditate. Cu cât peleții sunt mai umezi, cu atât puterea calorică este mai mică (o parte din energia de ardere va fi folosită pentru a evapora umiditatea) și cu atât mai mare va fi cantitatea de murdărie în interiorul camerei de ardere.

Related posts

Zona verde: LISTA STATELOR din care se poate veni fără a intra în IZOLARE

Adina Meyers

GEALAN prezinta produse inovatoare la targul Fensterbau/Frontale 2010 din Nürnberg

Adina Meyers

Locul unde gasiti totul pentru un „acasa” mai fericit

Adina Meyers