Home

Cum să alegem cea mai eficientă centrală termică

Centrala termică este una dintre componentele principale ale unei case funcţionale şi confortabile, aşa că alegerea ei trebuie să se facă în cunoştinţă de cauză, după o documentare temeinică şi, de ce nu, după ce aţi cerut sfatul unui specialist în domeniu, eventual al celui care s-a ocupat de proiectarea şi instalarea sistemului sanitar al locuinţei.

Este bine să vă bazaţi pe recomandările unui specialist şi totodată să ştiţi ce să cereţi de la o centrală termică, pentru că nimeni nu cunoaşte mai bine decât voi nevoile familiei voastre.

Unde este situată locuinţa pe care doriţi să o încălziţi (care este temperatura medie înregistrată în sezonul rece aici? care a fost cea mai scăzută valoare termică în iernile ultimilor ani)? Începem cu această întrebare pentru că răspunsul pe care-l veţi da este foarte important în alegerea centralei termice.

Concret, puterea termică a centralei se măsoară prin debitul obţinut în litri/minut la o diferenţă de temperatură între apa rece din reţea şi apa caldă de la robinet de 30-35˚C. În funcţie de zonă, acest raport suferă modificări şi, implicit, apar diferenţe de consum. De exemplu, într-o zonă montană, acelaşi model de centrală va consuma mai multe resurse decât una aflată într-un oraş, pentru că, la munte, apa este mult mai rece, la fel şi temperatura exterioară.

Dacă în cazul unei case situate într-o zonă de câmpie poate fi aleasă o centrală cu o putere minimă de 15-20 KW, pentru o casă amplasată la munte se recomandă o suplimentare de siguranţă a puterii instalate cu 20% sau 25%. O centrală mai puternică este mai scumpă, dar veţi face economii în ceea ce priveşte consumul, pentru că aceasta nu va înregistra curbe de consum atunci când temperatura exterioară scade mult sub -10˚C.

Ce combustibil aveţi la îndemână sau doriţi să folosiţi pentru încălzire: combustibil solid, lichid, curent electric, gaz sau energie neconvenţională? Alegeţi varianta cea mai potrivită şi aţi găsit răspunsul la una dintre cele mai importante întrebări. Dacă pendulaţi între două variante, procedaţi astfel: împărţiţi o coală de hârtie în două părţi, scrieţi cele două resurse pe care vreţi să le utilizaţi, după care scrieţi toate dezavantajele care vă vin în minte pentru fiecare. La sfârşit, bifaţi căsuţa cu cele mai puţine bile negre. De exemplu:

Dezavantaje centrală cu lemne:

– încărcări dese cu combustibil;
– investiţie iniţială mare (centralele termice care funcţionează cu combustibil solid se compun din cazan, pompe de circulaţie, vase de expansiune, puffere, sisteme de siguranţă etc.);
– nu poate funcţiona în absenţa curentului electric;
– nu poate fi oprită, aşa cum se întâmplă în cazul unei centrale electrică; mai exact, ea se opreşte doar când tot combustibilul a fost consumat;
– pentru o eficienţă sporită, este nevoie de lemn de bună calitate, tăiat şi depozitat corespunzător. Există însă alternative la lemn, precum cărbunii sau peleţii, care însă presupun adaptarea centralei la aceste variante de combustibili;
– motive personale.

Dezavantaje centrală electrică:

– exploatare costisitoare;
– în cazul unei construcţii vechi, necesită refacerea branşamentului de energie electrică;
– gamă de puteri redusă;
– motive personale.

Cantitatea de resurse consumate pentru încălzirea unui spaţiu depinde atât de randamentul cazanului şi de calitatea combustibilului, cât şi de temperatura exterioară, gradul de izolare al casei, înălţimea planşeelor, suprafeţele vitrate etc. În medie, însă, se poate spune că, pentru o casă de aproximativ 200 de metri pătraţi, consumul lunar de energie variază în jurul valorii de 6000 KW.

Tirajul centralei termice reprezintă un alt criteriu definitoriu în alegerea ei. În cele ce urmează, vă oferim pe scurt informaţiile de care aveţi nevoie pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Centrala termică cu tiraj natural preia aerul necesar arderii din camera în care se află, iar gazele rezultate în urma arderii sunt evacuate printr-un coş. În acest caz, este nevoie de o cameră spaţioasă şi aerisită pentru instalarea centralei şi de o investiţie în construirea şi întreţinerea unui coş de fum performant. Centrala termică cu tiraj forţat are nevoie de aer adus din exterior prin intermediul unei tubulaturi concentrice. O astfel de centrală poate fi instalată chiar şi într-o cameră mai mică, fără ferestre. Centrala termică cu tiraj forţat în condensaţie foloseşte până la un punct acelaşi principiu ca o centrală simplă cu tiraj forţat. În plus, aceasta are pe racordul de evacuare a gazelor arse un recuperator de căldură care creşte randamentul centralei. În principiu, există două tipuri de centrale, dacă ne gândim la conceptul de randament energetic (centrale clasice şi centrale în condensare): centralele clasice au o eficienţă (un randament) de până la 92-94% (în funcţie de model), iar cele în condensare ajung la o eficienţă de 107-109%, datorită componentelor speciale, ce permit recuperarea căldurii din condens. Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu până la 35 %) pentru producerea aceleiaşi cantităţi de căldură.  

V-am pregătit un „test” interactiv, la care trebuie să răspundeţi sincer, pentru ca, în final, să achiziţionaţi centrala cea mai eficientă pentru căminul vostru.

Chestionar obligatoriu pentru alegerea centralei potrivite:

Producător preferat (dacă aveţi unul): …………………………………………………………………………..
Garanţie dorită şi service în apropriere:…………………………………………………………………………..
Buget disponibil: …………………………………………………………………………..
Putere: …………………………………………………………………………..
Combustibil folosit: …………………………………………………………………………..
Acoperire (suprafaţă locuinţă, număr de consumatori): …………………………………………………………………………..
Instalare/Poziţionare (aveţi sau nu cameră tehnică, este aerisită sau nu etc.). Dimensiunile dorite pentru centrală în cazul în care aveţi un spaţiu limită în care trebuie să se încadreze: …………………………………………………………………………..
Tiraj: …………………………………………………………………………..

Cu acest chestionar completat, vă puteţi duce în orice magazine de specialitate, iar consultantul vă poate oferi imediat cea mai bună soluţie pentru nevoile voastre.

Text: Simona Popa

Sursa foto: www.shutterstock.com

Related posts

Transformă casa într-un cămin: decorațiuni interioare și accesorii – FOTO

Adina Meyers

Invite the magic to your child’s room

Adina Meyers

Cum alegi corect cauciucurile de vară?

Adina Meyers