Una dintre cele mai rapide modalități posibile de a îmbunătăți și personaliza un spațiu este cu arta: totul, de la desene pentru copii la vechi maeștri, fotografii și hărți, tipărituri ieftine și articole speciale pentru portbagaj, piese comandate și lucruri pe care le-ai avut atârnate pe pereți de mult, de care ai și uitat de unde au venit.

Uneori limităm impactul pe care îl poate avea o imagine, agățându-l într-un loc greșit. Sau s-ar putea să ne simțim intimidați de agățarea colecțiilor noastre, pentru că nu considerăm că piesele noastre sunt foarte „bune”. Ei bine, opriți-vă chiar aici cu prostia asta. Cu doar un pic de gândire, puteți găsi locul potrivit pentru orice piesă și puteți alunga orice idee despre dacă e sau nu de „calitate”. Dacă îți place, agață-l. Uneori, aceste tipuri mai modeste de imagini sunt mai bine agățate grupate: filtrarea lor prin gustul tău și ochiul tău este ceea ce le dă farmec și impact.

Cu doar un pic de reflectare, puteți găsi locul potrivit pentru orice piesă. Souza, preferatul nostru pentru anul acesta

Am ales ca piese de inspirație picturile lui Francis Newton Souza pe care le-am put admira și fotografia la expoziția de anul acesta de la Frieze Masters din Londra.

Souza s-a născut în colonia portugheză Goa în 1924 într-o familie romano-catolică. Creșterea sa a fost marcată de ceea ce el a văzut drept conflictul dintre arta erotică indiană din jurul său și învățăturile represive ale Bisericii Catolice. Această dualitate a ceea ce el a numit „păcat și senzualitate” avea să-i modeleze în mod semnificativ arta. Pânzele lui Souza alternează de la trupuri țepoase, deformate, fără chip și scene violente ale crucificării lui Hristos, până la nuduri senzuale și statuare și portrete blânde ale mamei și copilului.

pictură în nud, Souza, anul 1961

Souza a trăit la Londra între 1949 și 1967, cu perioade la Paris și Roma, după care a emigrat în SUA, stabilindu-se în cele din urmă la New York unde a trăit până la moartea sa în 2002.

Lucrarea lui Souza este adesea evaluată în contextul contemporanilor săi indieni, și anume al Progresiștilor, al căror membru fondator a fost. Într-adevăr, este important să recunoaștem pasiunea împărtășită a grupurilor de a se elibera de învățăturile conservatoare după independența Indiei în 1947.

Francis Newton Souza - Nude - 1958, pictură expusă la Frieze Masters Londra 2021

Cum să agățați fotografiile

Photo by Oleg Zaicev from Pexels

Există reguli în acest sens, dar să le ignorăm deocamdată, deoarece nu există un ghid mai mare și mai fiabil decât ochiul tău. Ai încredere în judecata ta. Experimentează. Vei ști când ai reușit, dar iată câteva instrucțiuni de la noi.

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să atârne poze prea sus. Ar trebui să fie la nivelul ochilor, astfel încât să vă puteți bucura cu adevărat de detalii. Dacă agățați un grup de imagini împreună, puneți pictura preferată sau cea mai interesantă la nivelul ochilor în mijlocul colajului.

Când agățați fotografii în grupuri (colaj), ar trebui să le aranjați mai întâi pe podea până când aveți combinația care vă place. Acordați atenție distanței dintre fiecare piesă. Oamenii adesea atârnă lucrurile prea departe. Acest lucru este deosebit de regretabil în cazul grupurilor de picturi mici, deoarece le face să arate plictisitor și nesubstanțial. Apoi vine partea foarte plictisitoare cu benzi de măsurat, burghiele, ciocănele și cârlige, dar cu siguranță merită toate necazurile pe care le aveți în acest moment pentru a le face corecte.

Acordați o atenție deosebită greutății unei piese și asigurați-vă că materialele pe care le folosiți pentru a o agăța sunt pe măsură.

Cu toate mijloacele, încercați să vă asigurați că totul este drept, dar aveți încredere în ochii voștri mai presus de orice. Dacă locuiți într-o casă veche, veți ști totul despre podele și pereți neuniformi și rame de ușă și fereastră care se înclină ciudat. Doar pentru că este drept, nu înseamnă că arată drept. 

Păstrați decorul casei proaspăt

Casele noastre pot deveni vechi și nu vorbesc doar despre uitarea deschiderii ferestrelor. Mobilierul și obiectele decorative rămân în aceleași locuri an de an, până când fie te-ai săturat să le vezi, fie nu le vezi deloc.

Acesta este cu siguranță cazul imaginilor și fotografiilor. Uită-te bine la tot ce ai pe pereți, mese și rafturi. Dați fotografiile jos pentru a le facilita evaluarea în afara contextului. Încercați să vă imaginați că le vedeți pentru prima dată. Acordați atenție culorilor și texturilor, formei și finisajului cadrelor. Există vreun alt loc în care le-ai putea agăța? Fotografiile care au fost în colaj ar beneficia poate de un timp singur? Vedeți noi posibile perechi? Gusturile se schimbă în timp – le mai iubești?

Oferiți tuturor o evaluare atentă. Uneori, agățarea unei imagini într-un loc nou te ajută să te îndrăgostești din nou de ea.

Faceți albume

Photo by Alina Vilchenko from Pexels

Nu trebuie doar să agățăm fotografii pentru a ne bucura de ele. 

În timpul izolării (sperăm să nu mai fie cazul) vă puteți amuza punând unele fotografii favorite în albume. Există o gamă variată de albume frumoase și personalizate.

Photo by George Milton from Pexels

Sunt și albume în care poți lipi lucruri, cu autoadezive sau albume de 60 de pagini cu protecții pentru pagini în nuanțe plăcute de kaki, prune, bleumarin și neutru. Nu lăsa momentele frumoase să nu intre în istorie!

Related posts

Cele mai noi creații de designer și artizan realizate special pentru Mării și Mărioare, pe 8 și 9 septembrie, la ultima ediție din 2018 a Grădinii cu Artiști!

Adina Meyers

Case de vacanță în România – o ofertă premium la forumul româno-olandez Romanian Business Day

Adina Meyers

Eficienţă în curăţenie cu spălătoare inovatoare

Adina Meyers