Home

Cum refacem glafurile usilor vechi

Refacerea golurilor de usa este o operatie pe care o intalnim in aproape toate renovarile, fie ele din apartamente de bloc sau din case mai vechi sau mai noi.

Motivatia este una simpla: de obicei, vechile usi sunt eliminate, iar in locul lor sunt montate unele noi. In procesul de eliminare a usilor, peretele pe care era fixat tocul sufera invariabil stricaciuni. Acestea sunt de diferite grade, in functie de materialul din care este construit peretele, de modul de fixare, dar si de grija cu care mesterii lucreaza. Indiferent de structura peretelui insa, incadratura in care urmeaza sa fie montata usa trebuie refacuta la dimensiunile necesare.

Astfel ajungem la a doua motivatie. Aceasta consta in faptul ca noile usi trebuie sa beneficieze de suprafete perfect plane pe care sa fie montate. Numai asa va fi garantat un aspect impecapil pentru liniile verticale si orizontale pe care le va descrie noua usa la imbinarea ei cu peretele.

La toate acestea mai trebuie sa adaugam faptul ca un gol de usa renovat va facilita masuratorile necesare achizitionarii noii usi, lucru foarte important, mai ales in cazul usilor fabricate pe comanda. Invers, in cazul in care usile au fost deja achizitionate sau alese, ancadramentul poate sa fie reconstruit conform cu dimensiunile acestora.

Un alt avantaj care merita mentionat este faptul ca montajul usii este mult usurat de suprafetele plane, refacute, ale golului. In exemplul urmator lucrarile s-au desfasurat intr-un apartament de bloc, cu trei camere decomandate. Cum in hol se gaseau nu mai putin de 7 usi, proprietarul a tinut ca inlocuirea lor cu unele noi sa fie impecabila pentru a asigura o imagine de exceptie zonei de la intrarea in locuinta.

Etape de lucru

1. Mai intai este eliminat tocul usii. Dupa aceea, cu ajutorul unui ciocan, este inlaturat mortarul de pe suprafata glafurilor. In acest caz, operatia s-a facut cu mare atentie din cauza fragilitatii peretilor din caramizi BCA.

2. Din fier-beton cu grosimea de 8 mm se confectioneaza agrafe. Cu acestea se fixeaza, pe fiecare latura a golului de usa, de o parte si de cealalta a acestuia, doua scanduri care vor folosi drept cofraj. 3. Dupa fixare initiala a cofrajului, se trece la verificarea acestuia. Cu ajutorul metrului si al polobocului sunt stabilite atat grosimea viitorului glaf, cat si planeitatea acestuia. 4O data stabiliti acesti parametrii, se prepara mortarul si incepe umplerea cofrajului. Operatia trebuie facuta cu grija pentru ca cele doua scanduri, relativ instabile, sa nu fie miscate.

5. Imediat dupa ce cofrajul a fost umplut cu mortar, putin peste nivelul lui, se trece la indepartarea surplusului. A fost folosit un profil metalic cu care s-a nivelat suprafata dintre cele doua scanduri.

6. Dupa ce mortarul se intareste, cofrajul poate sa fie inlaturat. La final, suprafata este finisata. In cazul de fata ea a fost placata cu gresie ceea ce a facut inutila gletuirea. 7La finalul lucrarilor au fost montate usile. Acestea au fost fabricate pe comanda. Calitatea glafurilor a condus la o incadrare perfecta a ramelor din PVC in golurile de usa.

 

Related posts

Decoratiuni handmade pentru Craciun

Adina Meyers

8 idei practice pentru Valentine’s Day

Adina Meyers

Trend: designul floral, din ce în ce mai apreciat. Românii iubesc florile exotice – FOTO

Adina Meyers