Amenajari Exterioare Balcon si terasa

Cum poti da unei oglinzi efectul antichizat transformand-o astfel in vedeta amenajarii

Pana la obtinerea primelor oglinzi de sticla de catre sticlarii din Murano ( secolul al XII-lea ), bronzul si argintul slefuit erau folosite pe post de oglinda, inca din perioada Egiptului si a Chinei Antice. In secolul al XIX-lea s-a descoperit procesul chimic de acoperire a sticlei cu argint metalic, iar actualele oglinzi se obtin prin pulverizarea unui strat subtire de aluminiu sau de argint topit.

Oglinzile pot fi transformate in obiecte decoartive sau utilizate strict pentru functia lor de a reflecta imaginile. Cu ajutorul unei rame deosebite ca forma, material sau culoare, o oglinda poate lesne deveni punctul central din cadrul unei amenajari. In plus, introducerea oglinzilor in amenajare are si rolul de a amplifica vizual spatiul. Dar ramele deosebite nu sunt singura modalitate de a accentua prezenta unei oglinzi. Prin crearea unui efect antichizat al suprafetei oglinzii, aceasta capata un aspect care impune stil si valoare spatiului in care este expusa. 

O oglinda tratata in aceasta maniera poate fi aplicata direct pe perete sau poate fi inramata. Prezente in zona de dining sau deasupra semineului, astfel de oglinzi vor atrage privirile si in plus imaginile reflectate de suprafata neclara a acestora sunt unele interesante. Holul de la intrare poate beneficia de prezenta unei oglinzi antichizate ocupand chiar suprafata totala a unui perete. Nu trebuie omisa din calcul nici zona de backsplash din bucatarie sau baia. 

Pentru a obtine efectul antichizat al suprafetei unei oglinzi nu este necesar sa apelezi la profesionisti. Ai nevoie de putin timp liber si o serie de materiale: oglinda, acid clorhidric ( muriatic ), decapant pentru vopsea, spray auriu/argintiu cu aspect de antichizare, un spaclu din material plastic, prosoape de bucatarie, carpe de bumbac, o sticla de plastic cu pulverizator, masca, ochelari de protectie si manusi rezistente la substante chimice. Ar fi recomandat sa te ocupi de acest proiect in aer liber, dar daca acest lucru nu este posibil, asigura-te ca lucrezi intr-un spatiu bine ventilat. Dupa ce acoperi suprafata pe care urmeaza sa lucrezi, asezi oglinda cu fata in jos si aplici un strat gros de decapant pentru vopsea, respectand instructiunile producatorului in ceea ce priveste timpul necesar actionarii. Faza urmatoare consta in indepartarea decapantului cu ajutorul spaclului de plastic si curatarea cu grija a suprafetei cu ajutorul unei carpe umede si a uneia uscate.  Acidul clorhidric se toarna in sticla de plastic cu pulverizator si se stropeste la intamplare in cateva zone de pe spatele oglinzii, cu precadere in zonele de pe margini. In maximum un minut, stratul reflectant de pe saptele oglinzii va lasa la vedere suprafata transaprenta a sticlei. In acest moment este nevoie de prosoapele de bucatarie pentru a opri procesul de antichizare. Ulterior se pulverizeaza spray cu efect de antichizare pe toata suprafata aflata pe spatele oglinzii. Dupa uscarea spray-ului oglinda poate fi integrata cu succes in amenajare, fie prin inramarea ei sau directa aplicare pe suprafata peretelui.

Astfel, cu putin indemanare si timp liber, poti transforma o oglinda banala in punctul focal al amenajarii unui spatiu, indiferent de stilul de amenajare abordat.

Imaginile sunt de pe site-ul http://www.pinterest.com./ Date contact: Flavia Lorena Irimescu – decorator interioare, telefon: 0747666473

Related posts

7 plante decorative pentru gradina de iarna

Adina Meyers

4 paşi simpli pentru a avea propria rocărie

Adina Meyers

La inceput de toamna

Adina Meyers