Daca nu sunteti in posesia unui fier de calcat super tehnologizat nu este nicio problema! Iti poti curata fierul de calcat in cativa pasi simpli cu ajutorul unor ingrediente pe care cu siguranta le ai in casa.
Unul din semnele vizibile pe care fierul „le arata” ca are nevoie de curatare este talpa acestuia. Puteti observa pete pe camasi sau un reziduu lipicios. Acest reziduu are insa mai multe cauze cum ar fi:
- temperatura prea mare in timpul calcarii, care poate topi tesatura
- depozite minerale
- deposit de calcar.
Poti curata fierul de calcat cu pasta de dinti
Aceasta este cea mai simpla metoda dintre toate. Umeziti o carpa curata cu apa si putina pasta de dinti. Folositi-o pentru a freca suprafata talpii atunci cand ea este rece. La final curatati cu o laveta curata! 😉
Sarea, un alt ingredient secret
E buna in bucate, dar poate fi utilizata si la curatenie. Pentru a scoate acel reziduu lipicios de pe talpa fierului cu sare, deconectati fierul si lasati-l sa se raceasca daca nu este deja. Se amesteca impreuna sarea de masa cu otet alb distilat pana se formeaza o pasta. Frecati talpa cu aceasta pasta, apoi folositi o carpa curata umeda cu apa pentru a sterge pasta de pe talpa.
Puteti curata fierul de calcat si cu otet
Pentru a curata conductele de abur ale fierului puteti utiliza otet. Amesteca parti egale apa distilata si otet alb distilat intr-un castron. Se toarna amestecul in rezervorul de apa (cu fierul rece si deconectat!). Folositi o periuta de dinti veche (sau orice nemetal, astfel incat sa nu zgariati talpa) pentru a curata orice reziduu pe care il puteti vedea in conducte.
Dupa curatare, conectati fierul de calcat, alegeti optiunea cu aburi si lasati-l sa se incalzeasca. Apoi apasati butonul de abur si lasati-l sa actioneze cateva minute. Lasati fierul sa se raceasca si goliti amestecul de otet din rezervorul de apa. Repetati procesul de aburire folosind apa proaspata pentru a elimina orice urma de otet.