Sursa photo: https://www.brw.com.pl/katalog-produktow/produkt/1538,biurko-kent.html
Amenajarea unui birou sau office trebuie să plece de la alegerea spațiului și a dotărilor necesare pentru personalul ce-l va folosi. În funcție de specificul firmei ce este găzduită se vor fixa numărul de birouri manageriale, felul acestora, dacă sunt simple sau duble, felul zonelor operative și mărimea lor, sala sau sălile de conferință – meeting, spațiile pentru cafea.
Conform legislației actuale aceste spații nu vor fi foarte înghesuite, existând un spațiu minim pentru fiecare angajat.
Chiar și în cazul când spațiul operativ este open space, trebuie ținut cont că economicul, HR și managerii, câți sunt ei, au birouri separate și cât mai aproape de sala de conferință – meeting.
Recepția și lobbyul
Amenajarea acestei zone trebuie să fie modernă și dinamică, mobilierul prin linii, materiale și culori trebuie să dea o notă de distincție și în același timp să corespundă semnăturii proprii și profilului firmei.
În afara unui desk al cărui design trebuie să nu vulnerabilizeze sub nici o formă personalul de la recepție, trebuie să existe spații de depozitare suficiente pentru corespondență și materialele aduse de curieri.
Birourile managerilor nu trebuie să fie foarte departe de recepție, mai ales dacă toate se află pe același palier. În acest caz este evidentă amenajarea unui lobby pentru cei ce au de așteptat intrarea la discuții sau interviuri, cu canapele moderne și comode.
Perfect ar fi ca pe lângă o lumină foarte primitoare, designul să fie întregit de multă vegetație, chiar dacă e artificială.
Birouri manageriale
Se vor distinge prin eleganța mobilierului, funcționalitatea și opulența, dacă este posibil, a spațiului. În această cameră trebuie să existe un birou, în fața căruia să existe o mică masă cu scaune comode pentru doi sau trei invitați ocazionali și eventual o canapea modernă pentru discuțiile la o cafea cu un anumit client. Spațiul de depozitare, sub forma unei comode sau o bibliotecă ar trebui să aibă toate spațiile închise pentru a nu lăsa nimic și mai ales dosare, la vedere. La vedere vor fi în general decorațiuni și sau ceva obiecte de hobby. Este preferabil ca biroul fiecărui manager să aibă minimum o mică linie personală.
Biroul de HR, mai mai puțin opulent, este necesar să fie deosebit de confortabil.
Sursa photo: https://www.acaju.ro/indiana-jbiu-2d2s/
Sala de meeting, conferință, training
În funcție de specificul și mărimea firmei, această sală poate fi unică, gen trei în unu, sau pot fi săli separate.
O sală de meeting este o sală, unde, în jurul unei mese se pot așeza de la opt la douăzeci de parteneri de discuție. Dotarea acestei săli este mai mult tehnică decât de mobilier. În afara mesei cu scaune, o servantă pentru cești și pahare este suficientă. Este nevoie însă de un televizor sau un ecran cu diagonală foarte mare, un proiector și legături la laptopuri.
Pentru foarte mici grupuri de cinci la șapte persoane, sala de meeting poate fi folosită și pentru training.
Pentru grupuri mai mari sala de training trebuie amenajată special cu birouri și computere personale.
Dacă sala de meeting nu este suficientă pentru conferința personalului, o soluție foarte economică este închirierea pentru această ocazie a unei săli speciale. Dotarea și întreținerea unei asemenea săli este greu rentabilă.
Zonele operative
Tot mai multe companii gândesc spațiul de lucru cu cât mai multă flexibilitate și mobilitate în designul birourilor. Avantajul unui mediu armonios, care să faciliteze comunicarea, va duce la rezultate mai bune și la existența unei atmosfere mai relaxate.
Pentru încărcarea spațiului de lucru cu energie pozitivă este nevoie de un dulăpior simplu, mobil, încăpător pentru fiecare masă, care să fie suficient de mare, cu dotări pentru calculator și chiar rețelistică. Mesele și scaunele angajaților ar trebui să fie ergonomice și colorate. Ar trebui să nu mai avem de-a face cu clasicele birouri si scaune. Masa de lucru ar trebui să fie mobilă, iar scaunele ergonomice să ofere corpului o poziție corectă și relaxată
Spațiile pot fi separate prin semi panouri sau dulapuri de depozitare, nu mai înalte de 120-140 cm, pentru a nu crea sentimentul de spațiu închis.
Designul birourilor depinde foarte mult de profilul companiei. Spațiul de lucru nu trebuie să fie doar un birou cu un computer, el trebuie să aibă energia care să ajute angajații să se concentreze mai bine, să colaboreze și să își atingă adevăratul potențial.
Sursa photo: https://www.brw.com.pl/katalog-produktow/produkt/6775,stol-sto-18095-dantonkaspian.html
Zone tehnice
Zonele tehnice sunt în general zonele de arhivă sau magazie de consumabile.
Mobilierul în aceste zone trebuie să fie închis diferențiat, în funcție de nivelul de acces al personalului. Zona este plină de dulapuri înalte, de mare capacitate, cu acces ușor la materialul depozitat, eventual uși glisante pentru mai mult confort.
În zonă este nevoie și de o masă și unu sau două scaune, în caz că se consultă materialul aici.
Loc de luat masa, bucătărie, cafeterie
Este o cameră unde se poate servi meniul adus de firma de catering, dotat cu mese și scaune suficient de comode, ușoare și mobile. Dotarea trebuie completată cu un dulap unde să se poată ține vesela, un cuptor pentru încălzire rapidă, un frigider pentru păstrarea alimentelor și o mașină de cafea. O chiuvetă este foarte necesară.
Ultimele tendințe în amenajarea spațiilor office
Tendințele în designul birourilor îl reprezintă culoarea ce-și face prezența pentru a crea senzația de bună dispoziție. Schimbările continue sunt datorate atât cerințelor angajaților, cât și noutăților tehnologice
- Dispar camerele de arhivă și dulapurile cu dosare pentru că se folosește pe scară din ce în ce mai mare stocarea pe suport digital.
- Dispar cablurile prin înlocuirea cu soluții wireless, ce eliberează vizual spațiul folosit,
- Masa de lucru se transformă în spații mobile, cu scaune ergonomice. Înălțimea birourilor se modifică după nevoile angajaților.
- Mai multă verdeață în spațiile de lucru nu doar pentru estetică, plantele contribuind la îmbunătățirea puterii de concentrare, reducerea stresului și la purificarea aerului.
- Sala de conferințe se transformă într-un spațiu confortabil cu fotolii, canapele moderne și spații de lucru mobile.
- Spațiile de relaxare devin din ce în ce mai populare și mai larg folosite.
Nu există practic nici o regulă în privința amenajării unui office și a conceperii unui design special. Orice se potrivește companiei și valorilor sale reprezintă alegerea cea mai bună.
Sursa photo: https://www.brw.com.pl/katalog-produktow/produkt/15704,sofa-sam-lux-3dl.html
Amenajarea propriu-zisă, împărțită pe zile
Considerând că pereții și instalațiile sunt la gata și mobilierul este despachetat la ușă, cred că este posibil să amenajăm un birou în 7 zile.
- Ziua 1
Se amenajează zonele tehnice și sala de meeting, conferință și training pentru că mobilierul aici este mai mare și greu. Se amenajează și bucătăria.
- Ziua 2 și Ziua 3
Se amenajează zonele operative și o parte din lobby.
- Ziua 4 si Ziua 5
Se amenajează birourile manageriale, recepția și lobby-ul.
- Ziua 6
Mutarea în zona tehnică a arhivei, verificarea funcționalității comunicațiilor și funcționalității întregii tehnologii.
- Ziua 7
Ultimele rectificări, curățenie și ștersul prafului.