Text: Genoveva Hossu

Bucataria nu mai este demult doar un simplu spatiu destinat gatitului. A devenit, in timp, inima casei moderne si locul in care iti aduni familia, pentru a trai si a impartasi cele mai frumoase experiente. Sa nu tii cont de decorul ei inseamna astfel sa te lispesti de o parte din personalitatea ta, dar si din bucuria de a o vedea functionala si placuta la aspect, in acelasi timp.

In randurile care urmeaza, voi impartasi cu tine cateva sfaturi menite sa te ajute in amenajarea unei bucatarii desavarsite, care e stylish si functional utilata deopotriva.

Ce faci si cum incepi?

In primul rand, ai grija de culori, pentru ca ele sa aiba grija de apetit.

Se spune ca rosul, portocaliul si galbenul sunt doar cateva din culorile-energie care vor stimula apetitul, starnind cele mai puternice reactii organice. Nu stiu cat de adevarat e, dar ce stiu cu siguranta este ca nuanta pe care o vei alege pentru peretii tai iti va influenta starea de spirit si va contribui la confortul tau emotional pe tot parcursul zilei.

Adeptul interioarelor monocromatice, vopsite in nuante puternice, n-am fost niciodata, dar la un fundal neutru pe care sa inserez culoarea dorita cu ajutorul unor elemente de decor, as apela intotdeauna. Mai mult, daca incerc sa maresc vizual un spatiu, voi folosi, in schema de design interior, cat mai multe nuante deschise, combinate atent cu accente de culoare, pentru un plus de personalitate si distinctie.

O camera bogata in culori se va simti insa incompleta in lipsa unor texturi pe masura.

Texturile impacteaza decorul cel putin la nivelul la care o fac culorile, conferind spatiului dinamica si dimensiune. Astfel, suprafetele lucioase, netede reflecta lumina, lasand impresia unei incaperi spatioase, iar texturile rugoase, dimpotriva, o absorb si dau senzatia unui spatiu restrans.

Daca mai ai si curajul sa contrastezi texturile, vei iesi dublu castigat, pentru ca acestea au un atu aparte, si anume acela de a pune in evidenta trasaturile unui decor, transformandu-l total la nivelul perceptiei noastre.

La final, nu-ti mai ramane decat sa… show off your style.

Inchei cu finisajele si electrocasnicele de ultima generatie, dar… esti cat pe ce sa uiti de stropul acela de “viata” si stil personal, care ar face din bucataria ta o insula de voie buna si amintiri de purtat in suflet, cu drag.

E momentul sa scotocesti prin arhivele bunicii pana dai de vreo reteta veche, scrisa poate chiar de mana ei. Inrameaz-o si agat-o la vedere, pe unul dintre pereti, in asa fel incat sa dai cu ochii de ea si sa te indrepti instant spre zilele acelea din copilarie, cu arome de vanilie si caramel, care, acum, ar da o nota chic spatiului si l-ar umple de cele mai frumoase amintiri.

Nu te sfii sa scoti din arhive si pozele. Un colt dedicat marturiilor in imagini ale momentelor valoroase, aranjat cu grija pe peretele din dreptul locului de luat masa, ti-ar putea transforma bucataria intr-un dialog constant cu cei mai dragi oameni din viata ta.

Inspira-te din trecut si din ceea ce-i este drag sufletului tau si, cu siguranta, vei obtine un decor perfect echilibrat… pentru tine.

Decorate your life!

Related posts

Cat de buna este plita cu inductie? Merita atentia noastra? Cum alegem?

Adina Meyers

Sapte lucruri uimitoare despre izolatia cu celuloza a podului si a mansardei

Adina Meyers

Ți-ar plăcea un blat din piatră în bucătărie?

Adina Meyers