O instalatie de climatizare de calitate poate fi folosita chiar si zeci de ani, daca este intretinuta corespunzator. Insa, de cele mai multe ori, costurile aferente consumului de energie al acestor sisteme sunt destul de ridicate.

Vara, cel mai mare consum energetic este datorat utilizarii sistemelor de aer conditionat. Solutia acestei probleme poate fi alegerea unui aparat de calitate si intretinerea corecta a acestuia.

Principalele elementele prin care poti sa eficientizezi consumul energetic al sistemelor AC

Conductele

Poti avea cel mai eficient aparat de aer conditionat care exista, insa daca aerul rece nu se resimte suficient incat sa iti creeze confort, inseamna ca acesta nu iti aduce niciun beneficiu. In acest caz, s-ar putea sa existe niste pierderi de energie. Atunci cand se realizeaza instalarea unitatii AC, arunca o privire asupra conductei pentru a te asigura ca este intacta si ca imbinarile sunt montate si izolate corespunzator.

Dimensiunea unitatii

O unitate prea mare comparativ cu suprafata pe care vrei sa o ventilezi nu va functiona eficient, intrucat se va aprinde si se va inchide frecvent, rezultand in cresterea costurilor electrice. Totusi, nu alege nici o unitate AC prea mica, deoarece nu va avea capacitatea necesara sa tina pasul cu cerintele de racire a casei tale. Gasirea dimensiunii ideala este unul dintre aspectele ce ar trebui sa fie lasate pe mana unui specialist in montarea sistemelor de aer conditionat, care se va lua decizia pe baza unor calcule precum:

-Dimensiunile ferestrei

-Suprafata care necesita racire

-Izolatia peretilor

-Expunerea/asezarea casei in raport cu razele solare

Unitatea exterioara

Unitatea exterioara va functiona foarte eficient daca este curata. Este recomandat ca intretinerea aparatelor de aer conditionat sa se faca la inceputul primaverii, insa verificari minore trebuie facute chiar si in fiecare luna, sau atunci cand este sesizata o scadere a eficientei instalatiei de racire.

Ventilele

Ventilele de aerisire interioara si evitarea deblocarii orificiilor de ventilatie sunt doi pasi esentiali pentru mentinerea unui flux de aer constant. De asemenea,

Aparatul de aer conditionat din locuinta trebuie verificat cel putin o data pe an. Inspectiile trimestriale sunt preferabile si trebuie efectuate de catre un tehnician avizat pentru astfel de lucrari. Procesul de verificare al sistemului AC presupune inspectia completa a fiecarei unitati.

Alte sfaturi de urmat pentru scaderea consumului de energie a aparatelor AC

-Pastreaza jaluzele inchise pe parcursul zilei, pentru a impiedica patrunderea in locuinta a caldurii provenita de la soare.

-Evita sa utilizezi uscatorul de par, cuptorul sau alte surse care emana caldura in cele mai fierbinti ore ale zilelor de vara.

-Tine departe de termostat lampile de lumina si alte aparate care produc caldura, care nu vor face altceva decat sa induca acestuia, in mod eronat, o crestere a temperaturii camerei. Drept urmare, sistemul AC va face eforturi mai mari pentru a raci incaperea.

Related posts

Solutii constructive pentru casele din lemn

Adina Meyers

Cum să iluminezi inteligent exteriorul casei

Adina Meyers

Cum protejezi acoperișul tip terasă circulabilă de ploile toamnei

Adina Meyers