Vremea capricioasa din luna septembrie ne aminteste de faptul ca iarna se afla din ce in ce mai aproape. De aceea, este timpul sa ne intrebam: cat de pregatita este casa noastra pentru lunile de iarna?
O locuinta care nu este calduroasa vine la pachet nu doar cu un disconfort termic major, ci si cu facturi piperate la intretinere si utilitati.
Iata, insa, cum iti pregatesti casa pentru iarna si ce trebuie sa faci pentru a-ti transforma locuinta intr-un loc primitor si calduros:
Termoizoleaza casa
A inceput numaratoarea inversa, iar timpul pe care il ai la dispozitie pentru a te apuca de treaba este din ce in ce mai scurt. Termoizolarea exterioara este primul pas pentru a detine o casa calduroasa, iar placile exterioare pot avea o grosime de pana la 15 cm, insa nu trebuie sa ignori nici posibilitatea de a temroizola peretii camerelor care au contact cu exteriorul casei. La interior este recomandat sa aplici vata minerala, pe care sa o plasezi intre pereti si placile de rigips. O casa termoizolata este mai calduroasa cu pana la 5 grade Celsius si te fereste, in acelasi timp, si de umezeala.
Instaleaza o centrala termica
Atunci cand doresti sa instalezi in casa o centrala termica, ia in considerare, in primul rand, dimensiunea spatiului interior al casei care va fi incalzit. Spre deosebire de centralele electrice, cele pe gaz metan sunt cele mai cautate, deoarece pretul gazului este mult mai mic in comparatie cu cel al energiei electrice. Insa nu trebuie sa faci rabat de la calitate, chiar daca banii nu iti ajung in acest moment pentru o astfel de investitie. Gandeste-te ca, pe langa confortul din timpul iernii, iti vei recupera banii in cel mai scurt timp prin facturile care vor deveni mult mai prietenoase decat iarna trecuta. Poti imprumuta bani de la o ruda sau de la un prieten. In plus, piata creditelor de nevoi personale este foarte dezvoltata in Romania. De la Provident aflam ca exista servicii prin care poti obtine banii de care ai nevoie in doar cateva zile, fara garantii.
Schimba ferestrele
Ar putea sa para o veste proasta, dar degeaba ai termoizolat peretii casei si ai instalat o centrala termica, daca ferestrele sunt vechi si lasa caldura sa iasa din locuinta ta. In prezent, cele mai cautate geamuri sunt cele termopan, cu „low-e”, care inregistreaza o emisie foarte scazuta de caldura prin radiatie. Poti opta si pentru rulouri exterioare din aluminiu, umplute cu spuma poliuretanica, pe care le montezi la exteriorul geamurilor si care ajuta la o mai buna izolare termica, dar si la un grad mai mare de protectie a ferestrelor in fata intemperiilor. Insa, indiferent ce decizie iei si ce anume vrei sa schimbi in casa ta pentru a te pregati pentru iarna, este esential sa nu faci rabat de la calitate si sa vanezi intotdeauna cel mai bun raport calitate/pret in cazul produselor pe care doresti sa le achizitionezi.