Odata cu sezonul rece primul lucru la care ne gandim este confortul termic al locuintei noastre. Atunci cand avem in vedere acest concept multi dintre noi se gandesc la o centrala termica care poate fi pe lemne, gaz sau electrica. Concret, o centrala termica trebuie aleasa in functie de mai multe criterii tehnice care sa aiba in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, numarul de consumatori de apa calda menajera, numarul de bai si de bucatarii si gradul de izolare al locuintei.

Cum aflam capacitatea de furnizare a apei calde de catre centrala pe care vrem sa o cumparam

Puterea termica a centralei se masoara prin debitul obtinut in litri/minut la o diferenta de temperatura intre apa rece din retea si apa calda de la robinet de 30 – 35 grade C. In functie de zona, acest raport sufera modificari si implicit apar si diferente de consum. De exemplu intr-o zona montana, acelasi model de centrala va consuma mai multe resurse decat una aflata intr-un oras pentru ca apa rece la munte are undeva intre 7-8 grade pana la 15-17 in functie de sezon iar apa rece intr-un oras aglomerat precum Bucuresti poate avea si 20 de grade daca nu mai mult in lunile de vara. Practic, cu cat puterea centralei este mai mare cu atat debitul va fi mai mare si astfel nr de consumatori simultani, mai mare. Mai exact, puterea centralei trebuie sa plece de la cel putin 28 – 30 KW.

Pentru cei ce vor un plus de confort, exista si varianta achizitionarii unei centrale cu boiler incorporat (rezervor de acumulare incorporat in centrala ) sau centrale care produc doar incalzire iar producerea de apa calda se face prin cuplarea acestora la un boiler indirect (cu schimbator de caldura tip serpentina). Mai multe modele de diferite tipuri de centrale cu diferite puteri de alimentare si caracteristici gasiti pe site-ul ferroli.ro

Cat de eficient este randamentul unei centrale termice raportat la nevoile noastre, pret si consum

Randamentul si eficienta energetica a centralei termice – tine de raportul dintre pretul la achizitie si pretul viitoarelor facturi de curent, gaz sau achizitii de combustibil.

In principiu exista doua tipuri de centrale daca ne gandim la conceptul de randament energetic (centrale clasice si centrale in condensare): centralele clasice au o eficienta (randament) de pana la 92-94 % (in functie de model) iar cele in condensare ajung la o eficienta de 107-109 % datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens.

Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu pana la 35 %) pentru producerea aceleasi cantitati de caldura.  

Related posts

Colectia de rulouri opace Disney pentru camera copiilor

Adina Meyers

Kit supraveghere video Hikvision pentru monitorizarea unui restaurant

Adina Meyers

Familia Marinescu a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la Isover pentru izolaţia noii case

Adina Meyers