Amenajari apartamente Amenajari case

Cum întreținem feroneria casei și cum ne dăm seama dacă aceasta trebuie să fie înlocuită?

Întreținerea regulată a feroneriei este un proces esențial pentru sporirea durabilității pieselor de mobilier, ușilor sau ferestrelor. Reduce implicit costurile suplimentare alocate procesului de renovare și asigură un design armonios. Însă, pentru a putea facilita activitățile de mentenanță e important să acorzi atenție câtorva aspecte. Feroneria defectă poate impacta nivelul de siguranță a întregii locuințe, dar și gradul de confort al locatarilor. Spre exemplu, o broască ușă metalică uzată poate crește riscul intrărilor prin efracție, dar și daunelor materiale. 

Când și cum pot fi întreținute corect, dar și care sunt principalele detalii de care ar trebui să ții cont afli în rândurile de mai jos. 

Cauze ale deteriorării elementelor de feronerie 

De cele mai multe ori, întreținerea feroneriei nu este suficientă pentru a garanta funcționarea optimă pe termen lung. Deteriorarea excesivă necesită intervenție imediată.

Iată care sunt principalele semne pe care ar trebui să le ai în vedere:

Coroziunea excesivă – Urmele de rugină pot slăbi structura metalului și pot afecta funcționalitatea feroneriei. Expunerea la umiditate duce la apariția coroziunii pe suprafețele metalice. În general, cele mai afectate sunt ferestrele și ușile exterioare, tocmai pentru că sunt supuse condițiilor meteo extreme. 

Deformări sau crăpături – Acțiunea șocurilor mecanice asupra elementelor de feronerie pot cauza deformări, fisuri sau crăpături, mai ales în cazul componentelor mai fragile sau mai subțiri. De exemplu, un mâner fereastră aluminiu care este forțat sau este supus unei presiuni constante poate deteriora balamalele sau sistemul de închidere.

Rezistența excesivă în mișcare poate fi un alt semn de componente interne uzate – Dacă ușile, ferestrele sau mânerele se deschid foarte greu, ar trebui să-ți pui un semn de întrebare și să acționezi imediat. Scâțâitul sau zgomotele neobișnuite pot fi primele semne că trebuie să intervii. De asemenea, înclinarea neobișnuită a pieselor și lipsa etanșeității și izolării termice trebuie luate în calcul. 

Sfaturi pentru întreținerea corectă a feroneriei

freepik.com

Riscul uzurii premature a componentelor de susținere de la nivelul mobilierului, ușilor sau ferestrelor poate fi redus cu ușurință. Aplicarea măsurilor de prevenție este esențială în astfel de situații. 

Dacă vrei să te bucuri mult timp de eficiența feroneriei de calitate, iată câteva activități recomandate:

Curățarea periodică – Acumularea prafului și a murdăriei e inevitabilă, dar curățarea poate fi destul de complicată în cazul zonelor mai puțin accesibile din locuință. Folosește o soluție delicată și un burete moale pentru a îndepărta surplusul de mizerie. Evită folosirea produselor agresive sau a abrazivilor care ar putea deteriora suprafața.

Utilizarea produselor lubrifiante pentru balamale uși – Aplicarea substanțelor lubrifiante va ajuta la prevenirea blocării sau a scârțâitului și va prelungi durata de viață a componentelor. De asemenea, elimină slăbirea prematură a sistemului de închidere și implicit riscurile de securitate a casei. 

Înlocuirea elementelor uzate – Dacă observi elemente de feronerie deteriorate sau uzate, cum ar fi șuruburi ruginite sau balamale vechi, înlocuiește-le cât mai curând posibil pentru a preveni problemele ulterioare. Jocul excesiv, coroziunea și dificultățile de funcționare se numără printre motivele principale pentru care ar trebui să investești în variante noi. 

Strângerea șuruburilor și piulițelor – Verifică-le și strânge-le la nevoie. Utilizarea intensivă poate determina slăbirea pieselor. Folosește o șurubelniță potrivită și nu uita să citești recomandările producătorului înainte de a face modificări asupra feroneriei. 

Protecție sporită împotriva vremii nefavorabile – Aplică straturi suplimentare de protecție împotriva temperaturilor mult prea scăzute, a acțiunii razelor UV sau a vântului puternic. Eventual, ia legătura cu un specialist în domeniu pentru a găsi cele mai favorabile soluții. 

Întreținerea adecvată a feroneriei nu a fost nicicând mai ușoară. Aplică sfaturile de mai sus și elimină din start riscurile uzurii excesive!

Related posts

De ce să alegi stilul scandinav?

Adina Meyers

Petrecem o cantitate semnificativă de timp în pat, așa că este perfect logic ca dormitoarele noastre să fie cât mai confortabile. Jaluzelele dormitorului sunt cheia pentru a face exact acest lucru

Adina Meyers

„Am dorit sa-mi construiesc casa in satul natal”

Adina Meyers