Amenajare bucatarie

Cum inserăm o insulă în bucătărie?

​Insula de bucătărie este unicornul amenajărilor interioare: văzută foarte rar în realitate, dorită de toată lumea, greu de obţinut şi, cel mai probabil, cu puteri magice. 🙂 Într-adevăr, la noi vezi destul de rar bucătării cu insulă, pentru că implică mult spaţiu ca să funcţioneze corect, necesită o planificare atentă încă din faza de proiectare şi impune un anumit stil de viaţă. Dar insula de bucătărie e grozavă!

1. Planificarea insulei de bucătărie

Dacă vrei să ai o bucătărie cu insulă, trebuie să te gândeşti de la început la asta. Spaţiul trebuie să fie suficient de larg pe ambele părţi ale insulei, ca să te poţi mişca lejer. Trebuie să ai loc să te învârţi între insulă şi mobila de bucătărie de la perete, să poţi pune scaune şi, în general, să nu sufoci spaţiul. Deci planning!

Proiectul de amenajare al bucătăriei, bazat pe măsurători precise la faţa locului, trebuie să includă din start conceptul de insulă. Multe dintre elementele specifice spaţiului de gătit se vor muta de pe blatul de lucru clasic pe insulă: plita, chiuveta, hota, uneori cuptorul şi o mulţime de locuri de depozitare. Aşa că e indicat să planifici insula înainte să dai comanda de mobilă, ca să nu te trezeşti că ai două chiuvete, două cuptoare şi 435 de sertare. 🙂

2. Spaţiul

O bucătărie open-space este cel mai potrivit scenariu pentru o insulă, pentru că aceasta serveşte foarte bine ca separator între spaţii, cu funcţii estetice şi practice evidente.

Dacă ai o bucătărie mare, poţi să montezi insula cu totul înspaţiul acesteia, însă gândeşte-te bine dacă îţi rămâne loc pentru activităţile normale: gătit, spălat vase, mutatul obiectelor între insulă şi mobila de perete etc.

3. Insula de bucătărie ca utilitate

Imaginează-ţi dimineţile grăbite când toată lumea se învârte prin bucătărie după cafea, cereale cu lapte, omletă sau clătite. Vizualizează-te gătind o cină mai complicată, care presupune multe ingrediente uşor accesibile, multe vase în care prepari diverse chestii pe care să le ai mereu în ochi, multe operaţiuni, unele desfăşurate simultan – toate astea trebuie să fie uşor de făcut şi să le ai în faţă tot timpul, fără să fie nevoie să te tot învârţi pe călcâie ca un titirez…

4. Dimensiuni şi forme pentru insula de bucătărie

Nu e obligatoriu să ai o insulă dreptunghiulară de minimum 1,50 metri lăţime şi 3 metri lungime. Poate fi şi mai mică, cu formă pătrată sau în „L”, cu sau fără scaune pentru luat masa, însă ţine cont că, dacă are lăţimea sub 50 cm, nu poate găzdui plita sau cuptorul (nu e loc).

Poţi să păstrezi electrocasnicele în mobilierul de perete şi să foloseşti insula ca blat de lucru sau doar ca zonă de luat masa.

BINE DE ŞTIUT!
Pentru un efect corespunzător, insula trebuie să aibă totuşi dimensiuni generoase. Ar fi bine ca în ea să poţi include o mulţime de electrocasnice şi accesorii, chiuveta, spaţii de depozitare şi o zonă de luat masă. Sau poţi să ai o insulă cu două zone, una pentru gătit şi una pentru luat masa, prevăzută cu scaune înalte, de bar.

De asemenea, poţi să ataşezi o zonă de luat masa imediat lângă insulă.

Există insule de bucătărie pe care pare că toată familia îşi desfăşoară viaţa: se găteşte, se ia masa, se fac teme, se exersează pianul, se joacă Monopoly etc.

5. Peninsula

Reprezintă o soluţie interesantă, care se pretează bucătăriilor mici. Peninsula e o insulă cu o latură lipită de perete. Ocupă cam un sfert mai puţin spaţiu, pentru că pe o latură nu mai trebuie să laşi loc de trecere.

Are aceleaşi funcţii ca o insulă, acelaşi aspect estetic, doar că necesită mai puţin loc.

PONT!
Bucătăria poate să aibă un perete din sticlă, care să nu permită mirosurilor de la gătit să se răspândească în restul casei, dar care să dea unitate vizuală acestei funcţiuni şi livingului. Dacă montezi insula lângă peretele din sticlă, vei obţine un efect vizual aparte.

IDEE
Există şi varianta în care insula e mai mică, montată pe role, servind doar ca blat de lucru. Ai avantajul că poţi să o muţi, dar nu e la fel de bună pentru luat masa.

6. Cât de greu e de realizat o insulă de bucătărie?

Aşa cum spuneam, planificarea e importantă. De exemplu, pentru a avea chiuveta încorporată în insulă, trebuie să tragi ţevile de alimentare cu apă şi pe cele de scurgere în zona insulei. Dacă îţi doreşti cuptor şi plită, ai nevoie de gaz sau conexiune electrică. Dacă vrei şi o hotă, trebuie să o instalezi deasupra plitei, cu tot ce presupune: curent electric, tubulatură de evacuare etc.

Mobilierul din care e realizată insula nu diferă neapărat de cel obişnuit, de bucătărie, însă trebuie gândit ca element stand-alone, nu lipit de perete.

Deci insula de bucătărie pune nişte probleme tehnice, dar nu insurmontabile, dacă planifici totul dinainte.

7. Cât costă o insula de bucătărie?

Insula nu reprezintă neapărat un cost suplimentar. Pentru că face parte din bucătărie, preluând o parte din funcţiile acesteia, bugetul alocat acestei funcţiuni se distribuie.

Bineînţeles, dacă vrei să construieşti o insulă din beton tratat sau dintr-un compozit maleabil, costurile vor creşte, însă acelaşi lucru e valabil şi în cazul în care preferi o bucătărie clasică.

O poţi realiza din lemn, MDF sau PAL, cu blat termorezistent, compozit sau din orice alt material doreşti.

Poţi chiar să imprimi un unicorn pe o latură a insulei, ca să te poţi lăuda că ai unul chiar la tine în bucătărie. 🙂

Material realizat cu sprijinul designerului Luciana Georgescu – www.spotondesign.ro

Related posts

10 sfaturi utile de aplicat in amenajarea bucatariei

Adina Meyers

Bucătăria modernă – cum alegem hota ideală

Adina Meyers

Cum poti imbunatati aspectul unei bucatarii

Adina Meyers