Amenajari Exterioare

Cum înfrumuseţăm faţada casei?

Exteriorul casei reflectă personalitatea proprietarului. Majoritatea ne facem o primă părere despre cineva privindu-i casa, părere care, de multe ori, chiar e adevărată.

Aparent simplă, înfrumuseţarea faţadei este în realitate o operaţiune care necesită angajarea/colaborarea cu un arhitect sau designer. Şi asta deoarece sunt multe cunoştinţe directe, pragmatice, la care nu aveţi acces: reduceri la materiale şi manoperă, găsirea unui constructor serios, durabilitatea şi garantarea lucrării respective. În cele ce urmează vă oferim câteva sfaturi, de care este bine să ţineţi cont atunci când îmbunătăţiţi faţada unei case:

1. Culorile faţadei

Gândiţi-vă că este ca şi cum v-aţi îmbrăca. Cu mici excepţii, probabil că nu veţi combina albastru cu galben şi mov cu portocaliu. De asemenea, tot cu mici excepţii, nu veţi folosi culori foarte tari. Aşadar, în afară de câteva bijuterii sau un ceas, nimic nu va atrage privirea asupra voastră mai mult decât este necesar. Acum, gândiţi-vă că aveţi 10 metri lăţime şi 5 metri înălţime. În mod sigur, veţi renunţa la culorile puternice. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi cu exteriorul casei. Cu toţii ştim culorile „calde” utilizate cu fervoare: portocaliu, galben, cărămiziu. Problema cea mai des întâlnită nu este culoarea, ci nuanţa. În primul rând, încercaţi să vă aliniaţi cu nuanţele la cele existente deja pe strada voastră. Astfel, veţi avea o stradă frumoasă şi elegantă. În al doilea rând, alegeţi nuanţe, şi nu culori. Astfel, nu veţi ajunge să aveţi surprize. Cumpăraţi mostre şi vopsiţi cu acestea o bucată de rigips, pe care sprijiniţi-o de casă. Nu aplicaţi mostrele direct pe perete, întrucât e posibil ca la final culoarea aleasă de voi să nu le poată acoperi şi să fiţi nevoiţi să daţi mai multe straturi. Reţineţi că o culoare mai închisă atrage privirea mai mult decât una deschisă şi schimbă perspectiva. De exemplu, dacă vopsiţi soclul cu o culoare mai deschisă şi pereţii cu una mai închisă, casa va părea scundă şi apăsătoare. Pentru soclu, folosiţi nuanţe uşor mai închise decât cea a pereţilor. Nu uitaţi ca întotdeauna să demarcaţi golurile (uşi/ferestre) cu ancadramente.

2. Ancadramentele

Aduc o notă de eleganţă faţadei şi subliniază geometria construcţiei. De asemenea, prin marcarea golurilor (uşi/ferestre), dau casei ritm şi un volum plăcut.

Cât de scumpe sunt? În ultima vreme, au apărut multe firme care produc repere din polistiren pentru decorarea faţadelor. Cu alte cuvinte, există concurenţă, preţurile au scăzut (aproximativ 30-40 de lei/metru liniar, în medie) şi, în plus, puteţi negocia. Montajul ancadramentelor este extrem de facil: se lipesc direct. Dacă le vopsiţi într-o nuanţă mai deschisă decât cea a pereţilor (pot fi chiar albe), atunci ferestrele vor părea mai mari şi mai luminoase. Sunt patru zone în care puteţi folosi repere din polistiren: soclu, brâu, ferestre/uşi, cornişă la sageac. Pentru fiecare găsiţi pe piaţă elemente fabricate special. De exemplu, solbancul ferestrelor (partea de jos) are picurător, pentru a prelua apa şi a o îndepărta de casă. De asemenea, puteţi achiziţiona un brâu cu picurător. Cornişa are secţiune triunghiulară, astfel că se încadrează perfect între sageac şi perete.

3. Placările

Voi începe cu ce NU trebuie să faceţi. Mai întâi de toate, nu folosiţi gresie pentru a placa soclul! Utilizaţi fie piatră de râu (dacă aveţi o casă la munte), fie polistiren, fie piatră sau cărămidă. Ca piatră, vă recomand ardezia, o soluţie des întâlnită, care îmbătrâneşte frumos, mai ales dacă vă doriţi o casă cu aspect modern. De asemenea, puteţi apela la un travertin mat, crosscut (nu venat, întrucât plăcile se vor îmbina urât). Personal, prefer soclurile finisate cu plăci din polistiren sau beton amprentat, însă este o chestiune de gust. Placările cu cărămidă, completate cu ancadramente din polistiren deschise la culoare, vor avea un aer elegant, british. În cazul în care optaţi pentru cărămidă aparentă, este bine să ştiţi că o puteţi aplica indiferent dacă aveţi casa izolată sau nu.

Foto: Sutterstock şi Pinterest

Material realizat cu sprijinul arhitectului Gabriel Ciobanu, Pianoterra, tel.: 0722.355.930, e-mail: gabriel.ciobanu@pianoterra.ro, web: www.pianoterra.ro

Related posts

Cum să îţi amenajezi curtea vara asta?

Adina Meyers

De ce este important covorul pentru baie si cum alegi unul potrivit

Adina Meyers

Gradinaritul la inceput de toamna

Adina Meyers