Amenajari Exterioare

Cum imblanzim fructele de padure

Capsunile sunt primele fructe pe care le veti putea culege primavara din gradina. Vestea buna este ca acestea sunt foarte putin pretentioase. Capsunii se planteaza primavara devreme, imediat ce riscul inghetului a trecut. Este indicat sa achizitionați rasadurile dintr-un magazin specializat, pentru ca acestea pot avea boli care va vor distruge recolta si care se pot raspandi si la celelalte plante din apropiere. Alegeti un loc cu mult soare care sa permita plantelor o dezvoltare rapida si aveti grija sa asigurati o umiditate optima in sol. Pentru o recolta bogata este nevoie de un sol fertil, in caz contrar fiind indicat sa plantati capsunile in jardiniere mari. Prelucrati solul pana la o adancime de 30 cm, indepartand toate buruienile, si amestecati cu mult compost si ingrasamant natural. Sapati cate o gaura pentru fiecare planta si aveti grija sa acoperiti in intregime radacinile cu pamant. Este recomandat sa le plantati in linie dreapta, la o distanta constanta una fata de alta. In primul an, evitati sa lasati fructele sa apara, pentru ca, in caz contrar, productia va fi diminuata drastic in al doilea an. Daca respectati aceste reguli, veti avea o recolta buna pentru cel putin 6 ani.

Exista mai multe tipuri de capsuni, care au conditii similare de dezvoltare. Cele clasice produc o recolta mare intr-o singura perioada din an, de obicei in iunie, chiar si mai devreme, in functie de temperatura aerului. Capsunii ce produc doua recolte pe an, una in iunie si a doua la sfarsitul verii, au o productivitate mai mica decat cei clasici, dar sunt ideali pentru consumul familial, intrucat veti avea fructe proaspete o perioada mai lunga. In cazul in care vreti sa inmltiti recolta de la un an la altul, tot ce trebuie sa faceti este sa colectati seminte. Culegeti capsunile bine coapte, lasati-le trei zile intr-un borcan cu apa calduta, apoi presati-le intr-o sita care sa aleaga semintele. Dupa ce ati separat pulpa, spalati semintele, uscati-le si puneti-le intr-un pliculet din hartie intr-un loc uscat si ferit de lumina. In primavara veti putea obtine rasaduri noi pe care sa le plantati in gradina. Evitati sa lasati capsunii sa se inmulteasca singuri, in mod necontrolat, pentru ca productivitatea va fi redusa considerabil.

Murele si zmeura sunt alte fructe de padure extrem de apreciate care pot fi obtinute cu un efort minim din partea proprietarului. Rugii de mure si zmeura fac parte din clasa maracinilor, asa ca nu e de mirare ca au o crestere puternica si viguroasa, nefiind afectate de seceta sau de temperaturile extreme. Aveti grija sa plantati tufele la limita proprietatii, si sa le tineti mereu cresterea sub control, in asa fel incat sa nu afecteze dezvoltarea altor plante din vecinatate. Exista doua tipuri principale de rugi de mure: cu ghimpi si fara ghimpi, in ambele cazuri existand posibilitatea sa va bucurati de fructe proaspete aproape toata vara. In cazul zmeurei exista mai multe tipuri, printre acestea numarandu-se: zmeura de vara, cu fructe rosii, care produce cea mai mare recolta de fructe in timpul verii; zmeura cu fructe negre, care este mai pretentioasa si sensibila la boli, avand o productivitate redusa; zmeura cu fructe purpurii, care se maturizeaza vara tarziu. Cele doua tipuri de plante trebuie sa fie izolate, la minimum 100 de metri, de alte plantatii, pentru a evita raspandirea unor posibile boli. In plus, se vor evita zonele in care au fost cultivate recent rosii, vinete sau cartofi. Rugii de zmeura si mure pot fi plantati in orice moment in care sunt latenti, de obicei intre 1 noiembrie si 15 martie. Dupa ce se planteaza, se batatoreste solul bine la radacina si se uda cu apa din abundenta.

Alunul este, la randul sau, foarte putin pretentios in ceea ce priveste solul si ingrijirea, asa ca acesta trebuie sa devina un arbust nelipsit din orice gradina, mai ales ca fructele sale constituie un aliment sanatos si hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine si saruri minerale. Alunul creste lent sub forma de tufa inalta, cu lemnul elastic si frunzisul bogat. Rodeste dupa 4-5 ani si infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile. Perioada de rodire dureaza 15-20 de ani, in conditiile unei bune ingrijiri. Alunul creste si rodeste bine in terenuri bine luminate si rezista la geruri mari de pana la -30 °C, insa prezinta sensibilitate la gerurile mai mici de -10 °C ce apar in perioada infloritului.

Afinul prefera clima racoroasa si umeda, asa ca suporta cu stoicism temperaturi scazute pana la -25 °C in perioada de iarna. Afinul prefera soluri bine drenate, fara exces de umiditate, bogate in humus (evitandu-se cele nisipoase). Distantele de plantare se aleg in functie de tipul plantatiei, fiind indicat: 1,5-2,5 m intre randuri si 0,7-1,4 m pe rand. Afinul infloreste in mai, iar de fructe va veti putea bucura la mijlocul lui iunie. Este autopolenizator, dar recolta este mai bogata daca plantam 2 soiuri diferite. 

Related posts

Antrepriza generală: o soluție eficientă pe care o ai la îndemână în construcții

Adina Meyers

Ce ar trebui să știi înainte să-ți renovezi casa

Adina Meyers

De ce să lucrezi cu un designer de interior dacă vrei să-ți renovezi casa

Adina Meyers