O casă modernă are nevoie de sisteme performante, adaptate la nevoile rezidenților săi. Tocmai de aceea, e foarte important să înțelegi cum funcționează aceste sisteme și de ce ai nevoie de ele. Astfel, nu doar că vei trăi mai confortabil, dar vei și economisi bani pe termen lung. Află care sunt cele mai importante sisteme de care are nevoie o locuință:

 

Încălzirea

 

Sistemul de încălzire este, probabil, cel mai complex sistem din casa ta. Încălzirea unei locuințe se poate face în mai multe feluri, iar fiecare dintre acestea vine cu propriile avantaje și dezavantaje.

 

Încălzirea la o casă se poate face cu ajutorul sobelor (încălzire locală), cu agent termic (apă caldă), cu energie electrică sau cu gaz metan. Majoritatea proprietarilor de case optează, de regulă, pentru sisteme de încălzire centralizate, care le permit să controleze ușor temperatura din întreaga casă. Acestea necesită și o unitate centrală, precum un boiler electric, care se încălzească eficient apa menajeră folosită în locuință.

 

Boilerele pot fi întâlnite atât în locuințe private cât și în spații comerciale sau clădiri de birouri. Acestea trebuie alese întotdeauna în funcție de spațiul pe care urmează să îl încălzească. Tocmai de aceea e foarte important să știi cum sa alegi boilerul potrivit.

 

Sistemul electric

 

Sistemul electric din casa ta alimentează toate electrocasnicele și aparatele din locuință. Energia electrică poate să provină fie de la furnizorii naționali, fie din surse independente (spre exemplu, panouri solare).

 

Ca să fie eficient, sistemul electric al locuinței trebuie să fie adaptat la nevoile de consum ale rezidenților. Spre exemplu, dacă ai de gând să folosești aparate complexe, care consumă mult curent, vei avea nevoie și de un sistem electric mai complex și mai sigur.

 

E foarte important să alegi cu atenție sistemul electric al casei tale. Dincolo de riscurile minore, cum ar fi căderea siguranțelor, un sistem electric deficitar vine și cu riscuri mari, precum cel de incendiu.

 

Sistemul de canalizare

 

Orice casă are nevoie de un sistem de canalizare eficient, adaptat la nevoile rezidenților săi, așa cum arată NDSU. Racordarea la sistemul național de canalizare e cea mai bună variantă, dar, dacă nu ai această opțiune, vestea bună e că există alternative. Poți folosi fose vidanjabile, fose anaerobe sau ministații de epurare. Mai poți folosi și bazine nevidanjabile, însă acestea nu sunt deloc agreate de autorități, pentru că afectează mediul prin poluarea pânzei freatice.

 

Toate aceste sisteme de canalizare, cu excepția bazinului nevidanjabil, trebuie golite în mod regulat. Asta înseamnă că va trebui să apelezi la serviciile unei firme de vidanjare atunci când bazinul colector se umple. Costurile și frecvența vidanjării sunt influențate de volumul bazinului colector și de tipul de sistem folosit. De aceea, e foarte important să te asiguri că bazinul colector este adaptat la numărul de locatari ai casei. Dacă bazinul colector este prea mic, vei fi nevoit să apelezi des la firmele de vidanjare, iar asta se va simți și în buzunar.

 

Instalațiile sanitare

 

Instalația sanitară este sistemul care livrează apă curentă în întreaga casă, inclusiv în boiler sau în centrală. Asta înseamnă că o instalație sanitară deficitară poate afecta și sistemul de încălzire al locuinței. Aceasta funcționează cu ajutorul gravitației și al presiunii, motiv pentru care e important să fie montată cu atenție, ca să nu existe pierderi de presiune sau un debit redus al apei în țevi.

 

Apa din instalația sanitară poate să provină de la rețeaua stradală de apă sau chiar din curtea ta. Dacă vrei să ai acces la apă din rețeaua stradală, trebuie să te racordezi la ea, iar dacă vrei să aduci apă din pânza freatică, ai nevoie de un hidrofor care să pompeze apa la suprafață. În ambele cazuri, vei avea parte de niște cheltuieli. Dacă te racordezi la rețeaua stradală, va trebui să plătești pentru apă, dar nu vei avea alte costuri. Dacă folosești un hidrofor, nu va trebui să plătești pentru apă, dar va trebui să plătești pentru curentul consumat.

 

 

Sursă foto: Shutterstock

 

 

 

Related posts

Avantajele izolatiei termice cu fibre de celuloza. Izolatia cu fibre de celuloza, o solutie cu adevarat ecologica

Adina Meyers

De unde cumperi cărămidă de înaltă calitate în Iași?

Adina Meyers

Proiect de casă în stil minimalist: costuri mici şi confort ridicat

Adina Meyers