Lemnul se gaseste cu generozitate in natura si are caracteristici extrem de greu de egalat chiar si de materialele de constructie revolutionare, scoase pe piata de ingineri care muncesc luni intregi la ele.

Daca va ganditi sa deveniti proprietarul unei case ecologice, ridicate cu un buget moderat, atunci trebuie sa stiti ca, in constructii, cel mai des este folosit lemnul de molid si brad, provenit din zona de nord a tarii, care, potrivit unor studii amanuntite, are o densitate ideala. Pe piata autohtona au aparut tot mai multe firme specializate in realizarea caselor din lemn care garanteaza calitatea viitoarelor constructii si care au echipe specializate, capabile sa ridice o locuinta la rosu chiar si in mai putin de o luna, cu conditia ca proprietarul sa se ocupe de turnarea fundatiei. “Majoritatea firmelor se angajeaza ca lemnul pe care-l folosesc sa fie de cea mai buna calitate, uscat in instalatii specializate, care il aduc la o umiditate optima: sub 14% pentru exterior si sub 12% pentru lemnul folosit la interior. In cazul in care acesti parametri nu sunt respectati, pot aparea probleme pe parcurs, pentru ca lemnul este un material “viu”, in continua transformare, iar prin uscare isi poate schimba forma si, implicit, pot aparea imperfectiuni in structura viitoarei case. Daca lucreaza cu o firma  serioasa, clientii nu au de ce sa isi faca griji, pentru ca pentru astfel de lucrari se da o garantie de peste 10 ani”, a declarat Corneliu Corpin, proiectant specializat in case din lemn.

Tot de la specialist am aflat ca, inainte de a fi trimis clientului pentru montare, lemnul trece prin mai multe procese tehnologice, printre care se numara si tratarea sa impotriva mucegaiului si cariilor, operatiune care se face cu produse ecologice. In plus, la cererea clientului, contra cost, structura viitoarei case se trateaza ignifug, cu produse garantate peste 40 de ani.

O casa din lemn este alcatuita din mai multe elemente, baza fiind constituita de fundatie care, in cele mai multe dintre cazuri, cade in sarcina beneficiarului. Aceasta trebuie sa aiba partea superioara in forma de platforma, fara alte elemente. Urmatoarea etapa o reprezinta talpa casei, care se fixeaza de placa fundatiei cu un sistem special de prindere, prin conexpanduri. Cei mai multi specialisti recomanda ca talpa sa fie asezata pe un carton bituminat cu rol de strat hidroizolant.

Daca ati bifat cele doua etape, puteti considera ca greul a trecut. Urmeaza executarea peretilor si a structurii de rezistenta, care pot veni sub forma unui kit furnizat de firmele specializate. Peretii pot fi de mai multe feluri, dar structura intalnita cel mai des are pereti din lemn masiv si autoportanti cu folie PVC, izolatie de vata minerala si lambriu interior cu grosimea de 18 mm sau gips-carton.

O alta structura pe care o puteti alege este alcatuita din perete exterior tencuit pe un suport termorezistent de polistiren, care are la baza o structura de rezistenta dimensionata intre 80 si 140 mm. In acest caz, se foloseste o izolatie de vata minerala cu grosimea egala cu dimensiunea structurii de rezistenta. In plus, puteti opta si pentru case din lemn in stare “natur”, care nu au nevoie de izolatie suplimentara, nici de finisaje exterioare sau interioare.

Aceasta ultima solutie este recomandata pentru casele de vacante situate in zonele de munte. In ceea ce priveste acoperisul, acesta poate fi din sindrila bituminoasa, placi ondulate, tigla metalica sau tigla ceramica.

Related posts

Umidificatorul – secretul unui camin sanatos

Adina Meyers

Studiu: românii sunt tot mai interesați de tranzacțiile imobiliare

Adina Meyers

Cum alegem obloanele si grilajele

Adina Meyers