Ce facem cu plantele care nu sufera gerul? Unde le adapostim in cele patru luni de frig?
Pe vremea bunicii era mai usor. Cand toamna, melancolica si scuturand o gramada de frunze galbene de prin copaci, isi lua talpasita de pe la noi, bunica aduna toate ghivecele smaltuite cu muscate, pana atunci risipite prin curte sau pe prispa, si le adapostea in casa. Loc avea destul in odai, caci pervazurile ferestrelor erau late si incapatoare, iar ce nu intra acolo mergea la racoare, in beci (lamaiul cel ramuros, de pilda).
Le era bine si florilor, adapostite la caldura si scaldate-n lumina, imi era bine si mie, caci ma uitam la zapada de afara printre crengutele parfumate ale muscatelor si tare-mi mai placea!
Acum, insa, lucrurile nu mai sunt asa. Din mai multe motive, nu ne mai permitem sa transformam pervazurile ferestrelor in campinguri pentru flori. Nu se mai face. Dar, ce se face? Raspunsul e simplu: sera.
Unde faci sera?
Neaparat, intr-un loc insorit. Poate sa fie si sub un copac, nu-i bai, crengile sunt desfrunzite iarna, dar nu va apropiati mai mult de 4 m de el, pentru a nu-i strica radacinile. Puteti sa alegeti un loc din preajma casei, poate chiar sa va lipiti de unul dintre zidurile ei, daca va permiteti sa faceti o sera frumoasa, in stil englezesc, care se poate include in estetica cladirii. De fapt, puteti concepe sera ca pe o extensie a casei, un fel de veranda inchisa cu pereti transparenti, cu toate beneficiile ce se obtin de aici: inauntru puteti pune si un fotoliu adanc si comod, in care sa cititi iarna, caldura va avea aceeasi sursa cu aceea din casa (anume, incalzirea centrala a locuintei), iar aerul din interiorul casei, altminteri destul de uscat iarna, va fi „conditionat” de la sine.
Un alt lucru la care trebuie sa fiti atent este harta vanturilor. Înainte de a alege locul serei, aflati din ce directie sufla crivatul cel taios, apoi faceti tot ce puteti sa asezati sera intr-un loc ferit de muscatura lui rece.
Din ce faci sera?
Pana de curand, singura solutie era scheletul din lemn invelit in folie de polietilena. Metoda avea multe neajunsuri. Lemnul, afectat de umezeala, se umfla si bloca usa de acces si eventualele aerisitoare sau, mai rau, putrezea, iar polietilena se rupea dupa numai o iarna, fasiile rezultate fiind al naibii de greu de adunat. In plus, termoizolarea era defectuoasa. E adevarat, intre timp au aparut folii de polietilena foarte rezistente, garantate pentru cel putin trei ani si tratate astfel incat lumina creata in sera sa inhibe dezvoltarea diversilor daunatori, de pilda musculita alba. Dar pretul creste, nu stim daca si rentabilitatea, insa latura estetica sigur ramane aceeasi – sera din polietilena este urata, orice s-ar zice. O alta solutie este sera cu structura metalica, invelita in sticla. IIn acest caz, structura este, raportata la viata unui om, ca si vesnica, numai sticla are probleme: o grindina puternica sau o furtuna cu crengi rupte o poate avaria serios, cu pagube insemnate. In plus, geamurile trebuie chituite, lucrare care este relativ scumpa si foarte nesuferita.
Cea mai buna varianta, in opinia tuturor specialistilor, este sera din policarbonat, cu structura metalica. E adevarat ca acest material plastic este destul de scump (in jur de 20 lei/mp), dar, vorba aceea, face toti banii. E greu sa suporti o astfel de investitie, insa, cand vei constata ca si peste doua decenii peretii serei sunt in aceeasi stare, vei intelege ca a meritat.
Cata caldura iti trebuie?
Dupa ce construiesti sera, trebuie sa o si… incalzesti. Iar ca sa stii cata caldura iti trebuie, e necesar sa faci niste calcule. Nu e prea placut, stiu, dar e obligatoriu. Şi, daca o facem impreuna, poate fi mai usor. Iata! In primul rand, trebuie sa cunosti volumul de aer din interiorul serei. Lucrul e simplu. Imparti sera in corpurile componente (de pilda, in partea de baza si in acoperisul bombat, adica intr-o prisma patrulatera si o jumatate de cilindru), calculezi volumul fiecaruia dintre ele (volumul prismei este egal cu aria bazei inmultita cu inaltimea, iar volumul cilindrului se calculeaza la fel). In al doilea rand, trebuie sa afli care e temperatura medie din timpul iernii.
Ia in calcul, eventual, o valoare cu doua sau trei unitati mai mica. Apoi calculeaza diferenta dintre aceasta temperatura minima si temperatura pe care vrei sa o obtii in sera (de pilda, daca temperatura minima din zona ta este de -23°C, iar tu vrei sa obtii +22°C, inseamna ca diferenta este de 45°C). Tine minte valoarea aceasta, apoi afla care este factorul de pierdere a caldurii caracteristic materialului din care e facuta sera (ti-l ofera chiar vanzatorul materialului, sau il gasesti usor pe net). Acum e momentul sa inmultesti suprafata totala a serei cu diferenta de temperatura calculata anterior. Multiplica numarul astfel obtinut cu factorul de pierdere si vei afla BTU necesar pentru a incalzi aerul din sera pana la temperatura dorita. Daca vrei sa stii si cati kwh vei consu- ma, imparte numarul BTU la 3.413 si gata!
Articol preluat din Revista Casa Mea
Text: Dan Mazilu