Este important ca la proiectarea si turnarea fundatiei sa beneficiezi de sprijinul unui inginer structurist profesionist care sa tina seama in dimensionarea acesteia de mai multi parametri extrem de importanti, cum sunt materialele folosite la construirea peretilor, dar si tipul de acoperis pe care il vei folosi. Cu alte cuvinte, inca inainte de a pune piatra de temelie a casei trebuie sa ai o imagine clara asupra tuturor detaliilor constructive si un proiect bine inchegat. Inginerul structurist este cel care va calcula – pe langa dimensiunile fundatiei – cantitatea de fier-beton necesara pentru armarea ei.

La executarea fundatiei se foloseste beton C15 sau C16, precum si fier-beton cu diametrul cuprins între 16 si 18 mm.

Prin terenul de fundare se intelege volumul de pamant care resimte influenta constructiei, sau in care pot avea loc fenomene care sa influenteze constructia. Rolul fundatiei este acela de a transmite in pamant greutatea casei; de aceea, este foarte importanta realizarea unui studiu geotehnic in prealabil care va releva compozitia solului: daca este unul necoeziv (nisipuri, pietrisuri) sau coeziv (argila). Trebuie sa se tina cont de conditiile de stabilitate generala ale terenului (de pilda, daca e vorba de terenuri in panta predispuse la alunecari). Foarte importanta este stabilirea caracteristicilor hidro ale terenului, atat cele hidrogeologice (nivelul pranzei freatice si variatiile lui sezoniere), cat si cele hidrologice (nivelul apelor de suprafata, posibilitatile de producere a inundatiilor etc.). Trebuie luate in calcul si prezenta retelelor de gaze, de energie electrica si de apa-canal. De exemplu, in zona de campie, adancimea de fundare este indicat a fi intre 90 si 110 cm, adica limita de înghet, in timp ce la munte fundatia trebuie sa fie mai adanca, deoarece limita de inghet a solului este situata la 120 cm.

8 etape pentru construirea fundatiei:

1. Saparea santurilor la adancimea de fundare
2. Turnarea betonului in santuri
3. Ridicarea cofrajului pentru elevatie
4. Armarea elevatiei si aranjarea stalpilor
5. Turnarea betonului in cofraj
6. Decofrarea fundatiei/elevatiei
7. Incarcarea “camerelor” cu pamant, refuz de ciur, balastru, pietris si folie izolanta
8. Turnarea placii de beton. 

Related posts

4 pasi pentru a reda aspectul fresh pavelelor din curte

Adina Meyers

Ferestrele tale sunt pregatite pentru iarna?

Adina Meyers

Tipuri de compresoare de aer

Adina Meyers

Acest site foloseşte cookie–uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Accept Află mai multe