https://www.maxpixel.net/Painting-Paint-A-Wall-Arm-Renovation-Wall-3414652

 

Dintre numeroasele modalități de înfrumusețare și protejare a locuințelor, aplicarea tencuielilor decorative se regăsește pe lista celor care aduc, cu siguranță, un aport considerabil în realizarea unui design deosebit. Folosite atât pentru amenajările interioare, cât și pentru cele exterioare, tencuielile ornamentale necesită anumite proceduri pentru a fi aplicate corespunzător și pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Dacă alegi să creezi finisajul pereților casei tale folosind acest produs, urmeză 5 pași de bază în utilizarea sa corectă!

 

  1. Alege o tencuială decorativă de calitate

Secretul finisajelor reușite constă în tehnica de aplicare a acestora, dar și în calitatea produselor folosite. În consecință, primul pas pe care îl ai de făcut pentru a aduce un plus de valoare estetică apartamentului sau casei tale este să optezi pentru un produs premium. Pe piața există diverse tipuri de tencuială decorativă, de la cele mai slab calitative, până la cele de top, după cum urmează: acrilică, siliconică, silicativă sau de carbon. Fiecare dintre aceste tipuri de tencuială decorativă prezintă avantaje și dezavantaje, dar este recomandat ca, atunci când faci alegerea, să optezi pentru cele care, deși au un preț mai piperat, sunt mai calitative (in special daca vorbim despre tencuielile ornamentale folosite pentru exteriorul clădirilor, care trebuie să fie durabile și să reziste la intemperii).

 

  1. Pregătește suprafața pentru aplicare

Pentru ca tencuiala decorativă să adere pe suprafața peretului, sunt necesare anumite etape premergătoare aplicării sale. Pentru început, pereții trebuie curățați de orice urmă de murdărie, mucegai sau reziduri. Mai apoi, se impune efectuarea reparațiilor necesare, în cazul în care suprafața pereților prezintă imperfecțiuni.

Dacă este cazul, pereții se vor și șlefui. Aceste operațiuni trebuie să ducă la crearea unei suprafețe netede, plate, propice aplicării tencuielii decorative.

 

  1. Aplică amorsa

Acum că pereții sunt perfect netezi și curați, este timpul să aplici amorsa. Aceasta are rolul de a uniformiza nivelul de absorbiție a suprafeței, acționând ca o peliculă de protecție împotriva petelor. După aplicarea amorsei sunt necesare 24 de ore până ce poate fi aplicat și stratul de tencuială decorativă.

 

  1. Prepară tencuiala decorativă

Tencuiala decorativă se va pregăti respectând instrucțiunile de pe recipientul produsului ales. De cele mai multe ori, e nevoie ca aceasta să fie diluată cu apă. Mai apoi, aceste două substanțe se amestecă până la obținerea unui amestec omogen. Pentru a le mixa, poți folosi un mixer special, folosit în domeniul construcțiilor.

Un sfat foarte important de la specialiști se referă la cantitatea de produs pe care o prepari. Pentru că are tendința de a se usca destul de rapid, este indicat ca tencuiala decorativă să fie pregătită în cantități reduse, pe măsură ce se aplică pe suprafața dorită.

 

 

  1. Aplică tencuiala decorativă

Ultima etapă, aplicarea propriu-zisă a tencuielii decorative, se face urmând trei mișcări de bază: întinderea tencuielii prin tehnica gletuirii, nivelarea – care constă, de fapt, în îndepărtarea surplusului de material – și modelarea, care reprezintă pasul ce conferă suprafeței designul dorit. Ai grijă, însă, la primul pas descris: tencuiala nu trebuie să se aplice în strat mai gros de 2 mm!

 

 

 

 

 

 

Related posts

O casa de suflet

Adina Meyers

Cum se montează corect perdelele

Adina Meyers

Casa scoica

Adina Meyers