Amenajari Exterioare

Cum amenajam singuri un iaz

Implinirea unei gradini poate fi data de un curs de apa. Indiferent ca este vorba de un simplu iaz, o cascada rustica, un parau, un bazin rectangular sau o fantana arteziana, apa creeaza zone de relaxare apreciate de toti membrii familiei.

Materialele si uneltele necesare pentru realizarea unui iaz includ: o cazma, o lopata, pietris de rau, material geotextil, folie (PVC sau EPDM), o pompa pentru recirculare, un furtun, un filtru mecanic si cu UV, substante pentru limpezire. Inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca amenajarea acvatica se poate integra in ansamblul gradinii. Astfel, intr-o amenajare rustica, iazul poate avea marginea sinuoasa, iar intr-o gradina clasica se cere o forma geometrica regulata. Stabilirea formei este indicat sa se realizeze intai pe o hartie milimetrica, pentru a se transpune mai usor la scara dorita. Pe teren, pentru marcarea conturului viitorului iaz se pot folosi sfoara, tarusi sau un furtun. Saparea trebuie facuta in trepte de aproximativ 30 cm inaltime, pentru a da posibilitatea montarii ghivecelor cu plante de apa. Adancimea se stabileste in functie de destinatia finala a iazului. De exemplu, daca dorim popularea cu pesti, atunci adancimea trebuie sa fie mai mare de 1-1,2 m. Pe fundul iazului, daca solul nu este permeabil, este indicat sa se foreze un put de dren umplut cu pietre, acoperite cu un strat de pietris si geotextil. Asa se va asigura o buna captare a murdariei de pe fundul apei si o evacuare mai usoara la golire.

Cu pamantul pe care il scoatem, putem construi langa iaz un rambleu, care sa ne ajute la realizarea unei cascade. Pentru sustinerea pamantului, se pot folosi diverse roci, bolovani de rau mai mari, piatra feliata si lemne pentru decor.

Plantele recomandate pentru un rambleu sunt coniferele, arbustii foisoi cu ramuri pendule si flori de alpinariu. Cascada poate fi facuta din piatra, captusita cu o bucata din folia ramasa de la iaz.

Pe fundul iazului se va asterne un strat protector de geotextil (200 g/mp), pentru a proteja folia. Dupa asezarea foliei se va da drumul la apa si se va trage treptat de margini pentru a se intinde si a se plia cat mai natural. Este bine ca iazul sa se construiasca putin peste nivelul gradinii, estompand diferenta de nivel cu plante specifice iazului (irisi pitici sau graminee).
Pe maginea iazului sau pe rambleu se va monta o priza de gradina, mascata eventual cu o planta, de unde sa se poata alimenta pompa si filtrul. Daca iazul este mai mare si are pesti, va fi nevoie si de un aerator. De asemenea, se mai pot monta lumini subacvatice, plutitoare sau spoturi, pentru a pune in evidenta unele plante. Pentru iazuri mari este bine sa se consulte un specialist, deoarece constructia este mult mai complexa.

Material realizat de ing. peisagist Marius Avramescu

SC HORTISERV SRL

Tel.: 0723.222.100

Related posts

La dolce vita sau bucuria de a te plimba prin satele din Italia

Adina Meyers

Cum înfrumuseţăm faţada casei 2?

Adina Meyers

Cele mai importante criterii de achiziție a unei pergole retractabile

Adina Meyers