Solutii Constructive

Cum alegi un sistem de ventilație cu recuperare de căldură

În alegerea unui sistem ideal de ventilaţie cu recuperare de căldură trebuie avute în vedere câteva caracteristici şi paşi de urmat:

Cum îţi dai seama că ai ales un sistem de ventilaţie potrivit? Ei bine, nu îţi dai, deoarece dacă l-ai ales pe cel mai bun, va trece neobservat, va funcţiona în linişte, va fi eficient din punct de vedere energetic și va oferi aer proaspăt în permanență.

1.  Discutați cu arhitectul despre implementarea sistemului

Proiectarea unui sistem de ventilație necesită o atenție la detalii și o cunoaștere a celor mai recente reglementări și standarde de construcție. Un arhitect, împreună cu constructorul ar trebui furnizeze și o soluție pentru instalarea tubulaturii sistemului de ventilație, astfel încât să fie montat în pereți și tavane, fără să se observe.  

2. În funcţie de tipul clădirii alegem un sistem pentru rezidenţial sau comercial

Atunci când alegeți unitatea de ventilație, este necesar să selectați un model care să fie adaptat necesităților de aerisire, iar aici discutăm de tipul clădirii. Fie că ne referim la apartamente, clădiri rezidenţiale, şcoli, grădiniţe, spitale, piscine sau restaurante, aparatul este diferit pentru fiecare în parte.

De exemplu, pentru o casă sau un apartament este recomandată gama centralelor de ventilaţie de la Atrea – DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitaţii este de doar 290 mm), cât şi DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos. O altă soluţie este gama DUPLEX Easy, pentru case mai mici, având un preţ adaptat proiectelor în care nu a fost bugetată o astfel de investiție la momentul proiectării.  Această centrală este disponibilă cu 3 tipuri de sistem de control, în funcţie de cerinţele de preţ ale fiecărui proiect în parte.

Tot pentru o casă sau un apartament este potrivit sistemul Smart Boxes de la Atrea, singura soluție din piață care oferă un sistem complet de ventilare: unitatea centrală de tratare aer cu recuperare de căldura, cu până la 63 de sisteme VAV (Smart Boxes) descentralizate și un sistem de comandă, care include controlul individual al unităților VAV, conexiune de la distanţă si program săptămânal pe fiecare Smart Box.

Pentru birouri, magazine, școli sau restaurante, este recomandat să folosim gama DUPLEX din LINIA COMERCIALĂ, care are o rată de circulare a aerului mult mai mare, între 500 – 15 000 mc/h.

3. În funcţie de stadiul de construcţie al clădirii alegem un sistem centralizat sau descentralizat

Dacă doriți să montați un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură într-o clădire mai veche, este recomandată folosirea unui aparat descentralizat care are capacitatea de a funcționa independent, fără un sistem de tubulatură. Astfel, se evită formarea unui întreg șantier pentru montaj, însă va fi nevoie de câte un aparat în fiecare încăpere. Important de știu este faptul că nu presupune costuri de mentenanță și este ușor de întreținut. În plus, se poate monitoriza cu ajutorul unei telecomenzi sau cu o aplicație pe telefon.

Dacă vorbim de clădiri noi, aflate în construcţie, un sistem centralizat este cel mai potrivit, deoarece are o acoperire de aer mai bună prin distribuirea uniformă a conductelor de tubulatură, este mai silențios și are un grad mai mare de recuperare a căldurii.

Un sistem centralizat este recomandat şi pentru spaţiile industriale sau comerciale cum ar fi restaurante, săli de fitness sau şcoli, unde este nevoie de un aport mai mare de aer proaspăt

4. Numărul şi activitatea ocupanţilor influenţează alegerea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură

Volumul standard al aerului este 50 m3/h pe persoană, iar pentru o casă cu trei dormitoare și un living este suficient un aparat descetralizat Duplex Smart WALL 150-60 pentru  fiecare cameră  sau centralizat din gama Duplex Easy sau Duplex EC5/ECV5.  Dacă vorbim de un spaţiu mai populat, avem nevoie obligatoriu de un sistem centralizat. De exemplu,  într-o sală de fitness, sistemele Atrea asigură ventilarea spaţiului și extragerea umidităţii și a mirosului, previne formarea mucegaiului, și poate asigura şi încălzirea aerului pentru a acoperi piederile de căldură ale spațiului.

Calitatea aerului interior se asigură prin ventilare, în funcţie de tipul şi stadiul construcţiei, de tipul surselor de poluare internă şi de activitatea desfăşurată în încăpere. Este simplu să faceți o alegere corectă, iar pentru mai multe detalii, puteţi apela la specialiştii Atrea pentru a afla care sunt ingredientele unei ventilări cu recuperare de căldură care să funcționeze cu maximum de eficiență.

Related posts

Ce trebuie să știți când proiectați casa de vacanță

Adina Meyers

De ce este important sa verifici instalatia termica atunci cand te muti in casa noua

Adina Meyers

Intampina sezonul rece cu un acoperis accesorizat

Adina Meyers