După cum ne-am aștepta, îmbrăcămintea de protecție este gândită pentru o rezistență crescută la uzură, pentru o siguranță optimă la lucru. Spre deosebire de îmbrăcămintea casual, accentul se pune pe durabilitate, nu neapărat pe design. Așa cum există o unealtă potrivită pentru orice tip de muncă, piața oferă îmbrăcăminte de protecție pentru o gamă largă de aplicații.
Croiala, accesoriile, și bineînțeles materialul, sunt criteriile după care putem alege îmbrăcămintea de protecție ideală. Materialele naturale sau sintetice oferă avantaje și dezavantaje diferite, în funcție de aplicația unde vor fi folosite.
Rezistența la abraziune este o cerință aproape universală pentru îmbrăcămintea de protecție. Tercotul din poliester și bumbac sau țesătura de bumbac de înaltă densitate sunt materialele cel mai des întâlnite la croiala îmbrăcămintei de protecție. Acestea oferă protecție la praf, zgâriere ușoară, abraziune, praf, și alți factori care nu presupun riscuri majore de accidentare. Pentru un plus de rezistență, îmbrăcămintea de protecție poate fi dotată cu întărituri din poliester în zonele predispuse la uzură.
Îmbrăcămintea de protecție pentru temperaturi înalte, sudură sau lucrul cu metal și sticlă topită este gândită să reziste la aplicațiile cu adevărat solicitante. Croiala din bumbac ignifugat este esențială pentru a întârzia răspândirea flăcării, sau pentru o protecție de scurtă durată la stropirea cu metal topit. Pentru o protecție mai eficientă, șorțurile de protecție din piele sunt un accesoriu potrivit precum și mănușile rezistente la căldura de contact.
Pentru lucrul cu chimicale periculoase, uneori este nevoie de o barieră de protecție mai eficientă decât materialele tradiționale. Combinezoanele de protecție din materiale sintetice sunt gândite pentru aplicații periculoase, de la mânuirea azbestului sau curățarea chimică până la contactul cu materiale radioactive.
Bineînțeles, la alegerea îmbrăcămintei de protecție trebuie să ținem cont și de sezon. Piața oferă îmbrăcăminte termoizolată, rezistentă la frig și intemperii, dar și îmbrăcăminte de protecție ușoară, pentru sezonul cald. Nu în ultimul rând, purtarea îmbrăcămintei de protecție în combinație cu restul echipamentului adecvat este esențială. De la încălțăminte până la protecția capului, se recomandă utilizarea echipamentelor de protecție de calitate, ce se conformează standardelor europene în vigoare.