LifeStyle Retete

Cum alegi corect o maşină de făcut cârnaţi

Chiar dacă sunt asociaţi în special cu Crăciunul şi sărbătorile de iarnă, cârnaţii sunt un aliment tradiţional foarte apreciat în bucătăria românească şi se pot face şi consuma în orice anotimp.

 

Sigur, pentru a obţine cele mai bune produse ai nevoie de ingrediente proaspete şi de calitate, dar şi de maşini de făcut şi umplut cârnaţi bune, pe care să ştii că te poţi baza.

Astfel, vei putea să îţi faci singur, în casă, cârnaţii şi, totodată, să experimentezi reţete noi, savuroase!

 

Iată de ce ar trebui să ţii cont când cumperi o maşină de făcut cârnaţi sau un cârnăţar!

 

Maşina manuală de făcut cârnaţi

Exact ca şi maşina manuală de tocat carnea, cea de făcut şi umplut cârnaţii este un echipament simplu şi uşor de folosit, util celor care nu fac foarte des cârnaţi. Pe scurt, maşina este alimentată prin partea superioară şi un piston acţionat de o manivelă va împinge carnea pentru a umple membrana şi a forma cârnaţii.

 

Maşina manuală de făcut cârnaţii are o capacitate mică sau medie de umplere, este mai lentă decât cea electrică, dar facilitează controlul deplin al procesului. Poate fi realizată din oţel inoxidabil, fontă,  aluminiu sau plastic şi este mult mai ieftină decât cea electrică.

 

Maşina electrică de umplut cârnaţii

Modelul electric este destinat profesioniştilor sau celor care fac mai des cârnaţi. Acesta are o capacitate mai mare de umplere decât cel manual şi creşte viteza de lucru, dar necesită un minim de experienţă în utilizare pentru a obţine cârnaţi bine formaţi şi uniformi.

 

Tipuri de maşină de făcut cârnaţi

 

  • Cu alimentare prin partea superioară – există doar în varianta manuală din fontă, aluminiu, inox sau plastic şi este cel mai uşor de folosit. În partea superioară este o pâlnie prin care se introduce carnea tocată, iar procesul de umplere este total manual, necesitând acţionarea unei manivele care împinge carnea prin tambur în membrană. Este destinată utilizării ocazionale şi nu se recomandă profesioniştilor care trebuie să prepare cantităţi mari de cârnaţi. Este un instrument foarte fiabil care poate prelucra maximum 2 kg de cârnaţi.
  • Orizontală – se poate găsi în varianta manuală, dar şi în cea electrică. Este o maşină dotată cu un piston care împinge carnea pentru a umple membrana şi a forma cârnaţii. Şi acest model este uşor de utilizat şi poate fi folosit şi pentru uz profesional, putând prelucra până la 9 kg de cârnaţi.
  • Verticală – funcţionează aproape identic ca cea orizontală, numai că cilindrul de umplere este vertical. Şi acest model este disponibil în variantă manuală sau electrică, are o capacitate de producţie de până la 7 kg şi se alimentează foarte uşor.

 

Capacitatea maşinii de făcut cârnaţi

Fiecare model de maşină de făcut cârnaţi are o anumită capacitate, aceasta fiind exprimată în kg şi indicând câtă carne se poate procesa într-un minut. Este o valoare care variază între 1.3 kg şi 9 kg pe minut şi trebuie luată în calcul la achiziţionarea maşinii pentru a alege modelul potrivit volumului de muncă şi a avea eficienţă. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât maşina va trebui alimentată mai rar cu carne, utilizatorul putând să se ocupe de modelarea cârnaţilor.

 

Uşurinţă în utilizare

Când cumperi o maşină de făcut şi umplut cârnaţi este important ca aceasta să fie cât mai uşor de utilizat. În cazul modelului manual, utilizatorul ar trebui să verifice manevrabilitatea manivelei, iar în cazul modelului electric, ar trebui să ţină cont de modul în care sunt amplasatele butoanele şi mărimea acestora. Cu cât vor fi mai uşor accesibile şi manevrabile, cu atât mai bine!

 

 

 

 

 

Related posts

Calitatea apei pure furnizate de sistemul de purificare a apei Aqueena, de la Zepter

Adina Meyers

Cum să ai grijă de bateria mașinii tale în timpul iernii

Adina Meyers

Intampina iarna cu uneltele pentru zapada Fiskars

Adina Meyers