Numarul persoanelor care petrec ore in sir la birou este unul destul de mare, iar drept urmare si afectiunile care pot decurge de aici incep sa devina din ce in ce mai frecvente. Faptul ca nu alegem scaunul de birou potrivit reprezinta un factor care favorizeaza si mai mult aparitia acestor probleme.
Cel mai probabil ai observat ca spatele si gatul au inceput sa te doara din ce in ce mai des, iar orele petrecute in fata calculatorului sau la birou agraveaza si mai mult durerea pe care tu o resimti. Acesta este si motivul pentru care noi recomandam cumpararea unui scaun ergonomic, care sa fie capabil sa se adapteze formei corpului tau, astfel incat tu sa stai cat mai confortabil, iar spatele tau sa aiba o pozitie naturala si care sa nu ii puna in pericol integritatea.
E foarte important ca scaunul de birou pe care tu il vei alege sa vina cu un suport lobar, partea inferioara a spatelui suferind cel mai mult atunci cand stam la birou. Daca bugetul ne permite, atunci putem chiar sa ne indreptam atentia catre un model al carui suport lobar sa fie reglabil in inaltime si adancime, in functie de preferintele noastre si cum ne simtim noi cel mai confortabil.
Pe langa suportul lombar, un scaun de birou de calitate iti va permite sa reglezi si inalimtea bratelor, inaltimea scaunului fata de podea, inaltimea (precum si latimea) spatarului, unghiul de inclinare al scaunului si alte setari care sa ne permita sa avem o pozitie cat mai corecta si mai confortabila atunci cand lucram ore in sir la birou.
Desi nu e considerat foarte important, materialul din care este construit scaunul are si el rolul sau. Acesta trebuie sa fie cat mai confortabil, precum si „respirabil” adica sa nu permita acumularea caldurii, care cu trecerea timpului ne va face sa ne simtim destul de incomod, precum si sa transpiram.
Picioarele si rotile scaunului de birou trebuie sa fie si ele luate in considerare, iar aici noi recomandam ca tu sa iti indrepti atentia catre un scaun de birou care sa vina cu 5 picioare. De ce? Pentru ca acesta ofera cea mai buna stabilitate si va scade foarte mult sansele de aparitie a „bascularii”. Legat de roti, acestea trebuie sa fie unele functionale pe un numar cat mai mare de suprafete, indiferent ca vorbim de mocheta, parchet sau gresie.
Alte aspecte sunt cele legate de greutatea maxima suportata (astfel incat, in cazul persoanelor corpolente, sa nu scada riscul de aparitiei rapida a uzurii fizice), garantia oferita de producator (care poate varia de la cateva luni, pana la 2 ani) si design (astfel incat sa se integreze cat mai bine cu aspectul general al incaperii).
Chiar daca tii cont de toate aceste lucruri, si alegi cel mai bun scaun de birou pentru tine, tot sunt sanse ca, in cazul in care petreci foarte mult timp la birou, sa isi faca simtita prezenta durerile de spate si de gat. Asta pentru ca e recomandat ca la anumite intervale de timp sa luam o mica pauza, sa ne ridicam de la birou si sa ne plimbam putin. Chiar si daca facem acest lucru timp de doar 5-10 minute, la intervale de 1-2 ore, vom simti din plin beneficiile.