Atunci când vine vorba despre amenajarea spațiilor destinate celor mici, este foarte important să ţinem cont şi de regulile ce ţin de cromatică, armonie și simetrie recomandate în mod uzual. Doar astfel veţi crea ambiente care să le stimuleze copiilor capacitatea de învățare și creativitatea, care să le dezvolte abilitățile și să contribuie la creșterea armonioasă a acestora.

 

Mediul contribuie la deschiderea și formarea copiilor încă de la cele mai fragede vârste.  Tocmai de aceea, este bine să țineţi cont de etapa de creștere în care se află aceştia şi să adăugaţi în amenajare elemente noi, pornind de la un fond neutru.

În mod evident, necesitățile unui nou-născut nu vor coincide cu cele ale unui preșcolar, iar ritmul de creștere accelerat se poate dovedi o provocare pentru spațiul locativ, care va trebui să fie într-o continuă schimbare pentru a întâmpina aceste nevoi.

Astfel, puteţi porni de la un ambient neutru, în nuanțe deschise și calde, care să conțină piesele de bază necesare întâmpinării unui nou-născut, completate de un decor simplu, dar vesel, căruia să îi adăugaţi pe parcurs corpuri de mobilier, în funcție de dezvoltarea micuțului.

Camera copilului este spațiul cel mai potrivit pentru a ține cont de psihologia cromatică și de aplicarea combinațiilor favorabile unei dezvoltări armonioase.

Cunoscând faptul că între culori şi emoții există anumite legături, veţi doza culorile în cadrul amenajării în modul cel mai benefic.

Albul. Reprezintă o reflecție a luminii, fiind considerat culoarea purității, a curățeniei şi siguranței. De asemenea, semnifică neutralitate și purificare. Este folosit adesea pentru noi începuturi şi asociat cu ideea de bunătate. În design, poate fi mereu utilizat ca o bună sursă de echilibrare a culorilor.


Galbenul. La vederea lui, apare o stimulare benefică a metabolismului, dar și a sistemului nervos, pentru că se produce o descărcare de serotonină, de unde și impresia de optimism și energie. E un bun stimulent pentru intelect și creativitate, o culoare plină de viață, asociată distracției, veseliei, căldurii şi deschiderii sufletești. Galbenul este culoarea oamenilor creativi, reprezentând ideea de unicitate și imaginație.


Verdele. La nivelul organismului, acesta produce o relaxare și o detensionare, motiv pentru care e considerat o culoare care calmează și echilibrează. Fiind foarte prezent în natură, verdele linişteşte. Totodată, el exprimă renaşterea, viața, cruditatea.


Albastrul. Induce o senzație de calm, încetinind ritmul cardiac şi respirator. Astfel, e asociat cu spiritualitatea, pacea și stabilitatea. Albastrul este culoarea încrederii, a sincerităţii și a conexiunii între oameni.


Roșul. Exprimă energie, vitalitate, pasiune, motiv pentru care este purtat de oamenii cărora le place să domine și să se afle în centrul atenției. De asemenea, această culoare ne motivează și ne angrenează în a lua decizii. În cazul în care ne înconjurăm de prea mult roșu, vom avea tendința să ne simțim agitaţi, iritaţi sau nervoşi.


Portocaliul. Transmite foarte mult optimism, fiind cunoscut drept culoarea care „înalță”, încărcându-ne cu energie. Portocaliul este o combinație între roșu și galben, luând cantitatea de energie necesară, echilibrată de căldura sufletească.

Astfel, puteţi folosi ca bază albul și nuanțele pastelate ale culorilor preferate, cu accente punctuale din culorile mai puternice.

Pornind de la o bază albă sau pastel ton pe ton (asocierea câtorva tonuri foarte apropiate ale aceleiași culori), puteţi crește detaliile decorative gradual, pe măsură ce copilul și activitățile lui evoluează.

Articol realizat cu sprijinul designerului Alina Turdean

Foto: Pinterest

 

Related posts

Achizitionarea si amenajarea unei case „la rosu”: solutii de finantare

Adina Meyers

Redeschiderea teraselor: măsuri și reguli. Lista completă

Adina Meyers

3 utilizări inteligente ale bureţilor de spălat vase

Adina Meyers