LifeStyle

Culori pentru gradina ta

Doresti o schimbare de de decor si infrumusetarea unui colt din gradina? Nimic mai usor, prin crearea unui aranjament, cu suprafata de pana in 10mp, ce poate fi realizat in diferite culori: albastru, roz, alb sau auriu. Compus din insulite de plante perene ce se detaseaza pe un fond de arbusti, acesta poate ramane inflorit neintrerupt timp de mai multe luni. Un vis!

Pentru un peisaj in albastru folositi: arbusti – Cornus elegantisima, Osmanthus, Vitex agnus, si Buxus, iar ca plante perene Linum flavum, Delphinium, Campanula, Geranium, Pelin rusesc, menta pisicii. Pentru a pune in evidenta diferitele nuante de albastru, se foloseste foliajul argintat al Soparlitei, Pelinita, sau Limba pestelui. Asezati plantele cu frunze mici ca Inul sau scabiosa, in apropierea celor cu frunze mari. Printre plantele perene, puteti aseza plante anuale, aranjamentul fiind astfel inflorit mereu.

La cumpararea plantelor, alegeti-le pe cele in ghiveci, vor avea sanse mai mari de prindere.

La plantare, pregatiti solul prin inlaturarea buruienilor, sapati, si adaugati putin compost.

O structura in alb: pe un fond de 4 arbusti, asezati la un gard sau langa un perete, montati o masa de plante perene, cateva plante mai voluminoase, gen Buxus mai in fata si tufe de graminee. Gramineele sunt foarte la moda in ultimii ani, deoarece prezinta avantajul de a da aranjamentelor o infatisare lejera si placuta, si de a-si pastra si in timpul iernii o silueta foarte decorativa.

Abustii folositi aici sunt: Hortensia, Prunnus lusitanica, Viburnum, Amelanchier canadensis si Buxus. Plante perene: Aster, Cimicifuga, Floarea miresei, Hosta Phlox, Pachysandra, iar gramineele folosite sunt Pennisetum si Arrhenatherum. Toamna nu taiati tulpinile paioase ale gramineelor. Plantele vor capata o tenta roscata si vor ramane decorative toata iarna.

Peisaj auriu: arbustiprecum Cornus mas auriu, Eleagnus si graminee precum Molina caerulae, Dechampsia caerulea, Carex aurea. Plante perene: Alchemilla molis, Crocosmia, Coreopsis verticillata, Euphorbia, Helianthemum, Doronicum.

Pentru punerea un valoare a florilor galbene se foloseste frunzisul de culoarea bronzului, sau rosu inchis (Euphorbia si Crocosmia). Gramineele aduc gratie si lejeritate, fiind in acord cu tema de galben prin panajul auriu al spicelor. Plantele cu foliaj auriu intaresc aspectul luminos si viu al compozitiei si pun in valoare verdele celorlalte frunze.

Un masiv in culoare roz: arbusti precum Trandafiri roz, Photinia serrulata, Lavatera rosea, Buxus globular, graminee precum Carex buchananiisi plante perene: Phlox paniculata, Armeria martima, Saxifraga, Thymus serpylum, Artemisa pontica.

Pentru accentuarea difertelor tonuri de roz, plasati plante cu foliaj purpuriu sau brun deschis (pelin rusesc).

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

Related posts

Eveniment DanaartGallery la Carturesti

Adina Meyers

RealLife® de 15 seturi de la Electrolux: petreceri in gradina fara grija vaselor murdare

Adina Meyers

Reciclează pentru un mediu de viață sănătos!

Adina Meyers