De cele mai multe ori, bucătăriile atrag prin piesele de mobilier, accesoriile decorative şi designul electrocasnicelor. În urma integrării acestor obiecte în amenajare, rămâne loc mai puţin pe pereţi, care de obicei sunt acoperiţi cu banalele plăci ceramice monocrome. Din fericire, există şi alte soluţii de finisare a acestor suprafeţe, nu neapărat mai scumpe, însă mult mai spectaculoase.
De regulă, peretele de deasupra blatului de lucru este acoperit cu faianţă, soluţie care continuă să fie în topul preferinţelor. Însă, indiferent de finisajul ales, spaţiul de deasupra blatului de lucru poate deveni piesa de rezistenţă a bucătăriei, imprimând multă personalitate acestei încăperi. În cazul în care bucătăria este deschisă, în stil american, această zonă va atrage ca un magnet privirile vizitatorilor.
Dacă preferaţi faianţa, puteţi opta pentru plăci moderne, cu forme şi modele spectaculoase – de exemplu, cu imprimeuri sau texturi care imită perfect lemnul ori cărămida. De exemplu, cele cu modele geometrice sunt luminoase, jucăuşe şi interesante, putând deveni punctul de atracţie al bucătăriei. Pattern-urile geometrice pot fi introduse în decor nu doar prin plăci ceramice, ci şi prin mozaic sau vopsea. O variantă interesantă pe care o puteţi avea în vedere o reprezintă plăcile de mozaic în stil mediteranean sau cu modele. Astfel, dacă peretele de deasupra blatului nu este integral acoperit cu mobilier, îl puteţi finisa cu plăci de mozaic care să ia diverse forme. Efectul decorativ este incontestabil. De exemplu, plăcile ceramice de tip patchwork pot aduce amenajării un accent de culoare, prin aspectul lor jucăuş şi foarte colorat.
foto: Pinterest
Maeştrii artizani pot aduce în bucătăria voastră picturi pe faianţă, oferindu-vă o soluţie premium, personalizată conform stilului care vă reprezintă: rustic, clasic sau modern. Această artă, cu o tradiţie îndelungată în Spania, se poate integra perfect în cele mai noi ambiente, stând foarte bine alături de electrocasnice cu aspect contemporan. Culorile frumoase, forma, textura şi designul pictat manual reprezintă un companion perfect în acest spaţiu, creând o amenajare cu o valoare excepţională, plină de personalitate şi stil. În cazul unei bucătătrii rustice, puteţi opta pentru plăci de faianţă de 15 x 15 cm sau 20 x 20 cm, realizate manual sau în varianta industrializată, mai accesibilă, cu marginile şi textura neregulate, lucioase, mate şi chiar cu efect de patină, în timp ce, pentru decorurile contemporane, cele mai potrivite sunt picturile pe plăci mari de faianţă lucioasă (de exemplu, de 30 x 90 cm).
foto: Cameleonia
Alte soluţii
Paleta de soluţii pentru peretele de deasupra blatului de lucru este în acest moment una extrem de bogată. Astfel, în afară de faianţă, vă stau la dispoziţie finisaje precum sticla, piatra (cu varianta premium a marmurei), PAL-ul melaminat, betonul, metalul, cărămida, tapetul, oglinda, oţelul inoxidabil şi chiar vopseaua sau varul.
foto: Shutterstock
Alegând să acoperiţi cu PAL blatul de lucru şi peretele de deasupra acestuia, veţi obţine un aspect unitar şi armonios. Acest material se găseşte într-o gamă largă de modele, culori şi imitaţii, având, deci, avantajul că se integrează cu succes în orice stil de amenajare. În plus, rezistă mult şi se întreţine uşor. Are însă şi un dezavantaj, şi anume acela că se zgârie uşor.
Prin designul său deosebit, piatra oferă interiorului un aspect inedit. Este recomandată în bucătăriile în care se găteşte foarte puţin, deoarece grăsimile şi murdăria de orice fel se curăţă greu.
foto: Shutterstock
Metalul este o variantă mai mult decât avantajoasă, având în vedere că rezistă la apă, căldură şi are un aspect impecabil. În schimb, dă impresia de rece, motiv pentru care este indicat să alegeţi piese de mobilier în tonuri calde. Atenţie! Petele (de lămâie, oţet, muştar etc.) trebuie curăţate imediat, deoarece, cu timpul, pot albi suprafaţa. La fel, oţelul induce senzaţia de răceală, dar se potriveşte perfect stilului industrial.
Deşi este greu de întreţinut şi fragilă, oglinda poate fi şi ea folosită pentru finisarea peretelui de deasupra blatului de lucru. Se pretează bucătăriilor mici, unde creează iluzia unui spaţiu mai mare, dar şi amenajărilor glamour.
Panourile din sticlă vopsită şi securizată sunt disponibile într-o mare varietate de culori, putând fi utilizate la placarea pereţilor din băi, bucătării şi alte zone de lucru sau la finisarea obiectelor de mobilier. Răspândirea lor tot mai largă se datorează folosirii uşoare, rezistenţei la temperaturile ridicate, dar şi proprietăţilor sticlei colorate de a putea fi tăiată în orice dimensiune, cu o grosime standard. Apelând la această soluţie pentru peretele de deasupra blatului de lucru, veţi crea senzaţia de spaţiu şi luminozitate. În plus, sticla este un material elegant şi estetic, fiind alegerea ideală pentru o bucătărie modernă.
foto: Shutterstock