Home

Constructii din gips-carton la nivelul plafonului

Prima dintre situatii se iveste atunci cand, in urma unor lucrari radicale de reamenajare – cum sunt demolarile de pereti – este necesara refacerea anumitor zone. Cel mai frecvent exemplu care poate fi dat este cel al grinzilor care raman aparente dupa ce au fost eliminati peretii de sub ele. Tot in aceasta categorie mai trebuie sa includem si cazurile de tavane cu planeitate defectuoasa, cazuri ce-si gasesc cu usurinta rezolvarea in construirea unor tavane false din gips-carton.

A doua situatie nu este conditionata de astfel de lucrari de remediere, ci ea este dependenta doar de dorinta proprietarilor de a-si decora locuinta cu diferite volume si scafe montate pe suprafata plafonului. In foarte multe cazuri, cele doua situatii, pe care le-am prezentat distinct, se leaga organic, intotdeauna aceasta legatura urmand traseul dinspre prima situatie spre a doua. Mai exact, atunci cand este necesara mascarea unei anumite zone a plafonului, ea se va face cu un volum care indeplineste si un rol estetic.

In ceea ce priveste clasificarea functiilor gips-cartonului, ea cuprinde doua mari clase: cea utilitara si cea estetica. Si aici vom intalni adesea o combinatie a celor doua functiuni, tocmai acest atribut al gips-cartonului facandu-l atat de mult utilizat in amenajarile actuale.

Modificarile intreprinse in apartamentul pe care il prezentam aici au condus la toate categoriile de ­cazuri si de solutii pe care le-am descris mai sus. Mai intai, in urma demolarii peretelui care separa bucataria de vestibul, a ramas aparenta o grinda cu inaltimea de 50 cm. Aceeasi situatie a aparut si in zona superioara a ferestrelor, dupa ce a fost desfiintat vechiul sistem al jaluzelelor exterioare, sistem care era incastrat in perete.

Toate aceste grinzi au fost refinisate, folosindu-se profilele metalice si gips-cartonul (foto 1 si 2). In continuarea grinzii din zona bucatariei s-a construit un volum din profile metalice si gips-carton. Scopul lui este de a marca separarea celor doua zone si de a incorpora elementele electrice de iluminat. In acest scop au fost montate cinci spoturi luminoase.

Toate plafoanele apartamentului au fost placate cu gips-carton. Inainte de inceperea lucrarilor propriu-zise, a fost realizata instalatia electrica. Tuburile din plastic de protectie, in care au fost introduse cablurile electrice, au fost fixate pe tavane, ele urmand sa fie integrate in plafoanele false (foto 3).

Constructia scheletului metalic al tavanului fals a inceput cu fixarea ghidajelor in zona superioara a peretilor, la 10 cm de tavan, de jur-imprejurul camerelor. In acestea au fost introduse capetele montantilor, care au fost suspendati de tavane prin intermediul bridelor (foto 4).

Odata incheiata constructia sche­letului metalic, in acesta au fost introduse fasii din vata minerala de sticla. Proprietarii au dorit acest strat suplimentar, nu atat pentru rolul lui termoizolant, cat pentru cel fonoizolant. Vata minerala a fost fixata prin introducerea intre montantii metalici a unor baghete din gips-carton (foto 5).

Intreaga structura a fost inchisa cu placi din gips-carton, care au fost fixate pe elementele metalice cu suruburi autofiletante. Tavanele false au fost folosite drept baza pentru construirea unor scafe decorative (foto 6).

In fiecare camera au fost realizate modele diferite, la conceperea lor contribuind in egala masura mesterii si proprietarii. 

Related posts

One bedroom for two sisters

Adina Meyers

Tipuri de seminee si focarele potrivite pentru ele. Cum il alegi pe cel potrivit nevoilor tale?

Adina Meyers

Ce trusă de unelte nu trebuie să îți lipsească din casă

Adina Meyers