Retete

Conserve delicioase și sănătoase

Toamna se dezvăluie în toată splendoarea ei în bunătățile pe care le pregătim pentru iarnă. În această perioadă specială pentru gospodine, vă dezvăluim secretele tradiționalei dulceți de prune, îmbogățită cu arome de ghimbir și cardamom, și o rețetă irezistibilă de murături.

1. Dulceaţă de prune cu ghimbir şi cardamon

Pentru această reţetă nu se folosesc conservant, zahăr sau alt îndulcitor.

Ingrediente pentru 5 borcane de 400 g

2,50 kg prune fără sâmburi
1 lingură de cardamon măcinat
1 lingură de praf de ghimbir
3 stele de anason
un baton de scorţişoară
un vârf de cuţit de nucşoară
o linguriţă de scorţişoară
un baton de vanilie
4 cuişoare

Mod de preparare
Pentru această reţetă, aveţi nevoie de prune bine coapte şi foarte dulci. Spălaţi prunele, îndepărtaţi sâmburii şi transferaţi fructele într-un vas ceramic rezistent la temperaturi înalte. Amestecaţi toate ingredientele fără să adăugaţi apă. Introduceţi la cuptor, pe prima treaptă sau chiar pe podeaua cuptorului, în vasul de ceramică acoperit cu un capac. Setaţi temperatura la 200 de grade şi amestecaţi după primele 30 de minute sau când prunele încep să lase suc. Gustaţi şi mai completaţi cu mirodenii, dacă doriţi să predomine un anume condiment care vă place mai mult. Lăsaţi la cuptor aproximativ două ore, până se reduce sucul. Sterilizaţi borcanele în cuptorul încălzit şi transferaţi dulceaţa cât este caldă.

2. Mix de legume şi fructe murate

Ingrediente
2 kg de castraveţi
o conopidă
o sfeclă roşie
10 pere tari
10 mere de vară de mărime medie
o rădăcină de ţelină
o rădăcină de hrean
3 tije de mărar uscat
3 fire de cimbru uscat
o căpăţână de usturoi
3 morcovi
5 foi de dafin
un ardei iute
2 tulpini de ţelină
3 linguri de sare neiodată

Mod de preparare
Într-un vas mai mare, pregătiţi o saramură din 3 litri de apă şi 3 linguri de sare. Spălaţi legumele şi fructele, după care tăiaţi-le în rondele şi bastonaşe. Sterilizaţi borcanele şi capacele, apoi aşezaţi-le în borcan cât mai compact, alternând fructele, legumele şi mirodeniile. Adăugaţi saramura şi închideţi ermetic.

Truc
Pentru o textură crocantă şi o conservare sigură pe tot parcursul iernii, după două zile, când începe procesul de fermentare, deschideţi borcanele, transferaţi saramura într-o cratiţă mare şi puneţi-o pe foc să dea un clocot. Umpleţi din nou borcanele cu saramura fierbinte, apoi închideţi-le bine şi mutaţi-le în cămară, la păstrare.

Bine de ştiut!
Legumele şi fructele fermentate sunt „medicamentele” cele mai economice şi uşor de preparat din cămara unei gospodine. Prin procesul de fermentaţie acido-lactică, se generează reacţii biochimice cu o valoare nutriţională extraordinară. Sub influenţa microflorei de fermentaţie, legumele şi fructele devin probiotice, întărind sistemul imunitar, îmbunătăţind digestia, stimulând detoxifierea şi ajutând la curăţarea colonului de reziduurile toxice.

Material realizat de chef dietetician și nutriționist holistic Marilena Oprișanu
Foto: Marilena Oprișanu

Related posts

Piept de rata cu pere in vin

Adina Meyers

Din ocean, direct la tine în farfurie

Adina Meyers

Un desert racoritor? Iata ce idei are Tefal Masterchef Gourmet!

Adina Meyers