Seamana cu descrierea unui tablou sau cu cea a unui cadru „rupt” dintr-un film retro sau poate cu cea a unui decor la care visezi câteodata, dar pe care-l abandonezi prea repede, pentru ca ti se pare greu de realizat, daca nu chiar imposibil.
Te gandesti ca o astfel de amenajare romantica, in stil shabby-chic, si-ar gasi locul exclusiv in locuintele mari. Partial adevarat! Noi iti spunem ca se preteaza la fel de bine si in interioarele mici, de bloc.
Ideea nu este sa copiezi un decor de la A la Z, ci sa preiei din el anumite elemente, pe care sa le adaptezi la spatiul de care dispui si la personalitatea ta. Pentru asta, ai insa nevoie de ceva simt estetic, dar si de câteva idei si sfaturi punctuale, de care sa tii seama.
De pilda, daca te regasesti in acest cadru de poveste, dar nu stii cum sa-l recreezi la tine acasa intr-o nota personala, iti dam o mâna de ajutor. Iata ce trebuie sa ai in vedere:
1. Culorile. Sunt esentiale intr-o amenajare interioara. Pentru a contura un cadru shabby-chic, alege nuante deschise, luminoase, pastelate (alb, crem, gri deschis, mov, roz, lila, verde, galben pai etc.), pe care pune-le in valoare cu ajutorul unui fundal alb.
2. Mobilierul. Ai nevoie de piese de mobilier vechi, care sa respire parfumul unor vremuri de mult apuse. De pilda, câteva scaune „recuperate” din podul prafuit de la tara sunt exact ce iti trebuie. In lipsa lor, poti apela la mobila noua, insa musai cu aspect patinat.
3. Tesaturile. Dau culoare si personalitate, asa ca nu minimiza rolul lor. Apeleaza la materiale naturale, gen in si bumbac, cu imprimeuri florale, dungi sau carouri. O draperie prevazuta cu ciucuri, o fata de masa si câteva pernute, toate din aceeasi “poveste”, adica in culori si cu patternuri coordonate, vor oferi decorului caldura si un aer romantic.
4. Detaliile. Sunt sarea si piperul unui decor. In acest caz, vesela cu linii fine, diafana, de pe vremea bunicii, servetele de masa asortate perfect cu restul tesaturilor, prajiturelele si carafa alba, plina de flori colorate proaspat culese din gradina, „condimenteza” si dau un sarm aparte intregului.
Articol preluat din numarul de mai 2012 al revistei Domus.