LifeStyle

Cetatea Sighisoara isi deschide portile pentru Festivalul ProEtnica 2013

Desfasurat pe mai multe zile, programul festivalului cuprinde o serie de activitati care pot suferi modificari orare.

29 AUGUST 2013

 16:00 – deschiderea oficiala a festivalului

16:30Asociatia Macedonenilor din Romania, Ansamblul de dans Sonte

Ansamblul de dansuri ,,Sonte”‘- infiintat in anul 2004. Ansamblul participa anual la festivalul ,,Skarb I Uteha”‘ din Skopje. In acest moment media de varsta a ansamblului este foarte scazuta in jur de 16 ani

17 :00Uniunea Polonezilor din Romania, Solonczanka

Prima prezentare a folclorului din Solonetu Nou a avut loc in anul 1991, cand a fost infiintat ansamblul “Solonczanka”, ocazie cu care s-a prezentat pentru prima oara la Festivalul International “Intalniri Bucovinene” de la Jastrowie (Polonia)

18: 20 – Uniunea Democrata Maghiara – 20 min

18: 50 – Uniunea Bulgara din Banat, Ansamblul Brest

Ansamblul ,,Brest”‘ din Brestea a luat fiinta in anul 2002 cu ocazia Festivalului Folcloric al Cantecului, Dansului si Portului Popular Bulgaresc organizat in localitatea Brestea cu prilejul sarbatorii Jubileului de 100 de ani  a hramului Bisericesc din Brestea

19: 30 – Uniunea Democrata Turca, Ansamblul ,,Dellkanlilar”‘

In februarie 1999, la initiativa unui grup de tineri entuziasi din cadrul Organizatiei de Tineret Turk ,, Ataturk”, s-a infiintat ansamblul de dansuri folclorice traditionale turcesti ,,Dellkanlilar”, luna urmatoare, in martie, iesind deja pe scena cu un spectacol de Bayram.

20:10 – Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania

21: 00 – Fanfara din zece prjini cu Ina Chiriac

A fost infiintata in urma cu mai mult de 200 ani, prima fanfara formata din 80 de instrumentisti care a luat locul I pe tara la Festivalul Fanfarelor Bucuresti in anul 1961 si care a imprimat primul disc la Casa de Discuri Electrecord.

30 AUGUST 2013

16:00 – Asociatia Macedonenilor din Romania, Ansamblul de dans Sonte

16: 30 – Uniunea Croatilor din Romania, Karasevska Zora ( Zorile Carasului) 

Formatia cultural-artistica „Karaševska Zora” este continuatoarea legitima a formatiei artistice „Mladi Karaševci” (Mladi Carasevtii ro: Tinerii Carasoveni) care a functionat la Carasova pana in anul 1990. La initiativa Uniunii Croatilor din Romania, in anul 1991 formatia a trecut sub egida UCR-ului, adoptand denumirea pe care o poarta si in prezent.

17:00 – Uniunea Polonezilor din Romania, Solonczanka

Prima prezentare a folclorului din Solonetu Nou a avut loc in anulo 1991, cand a fost infiintat ansamblul “Solonczanka”, ocazie cu care s-a prezentat pentru prima oara la Festivalul International “Intalniri Bucovinene” de la Jastrowie (Polonia).

17: 50 – Uniunea Elena din Romania, Ansamblul Elpis

Numele ansamblului elen din Constanta este „Elpis” in traducere „Speranta”. Ansamblul a luat fiinta in februarie 2001 la initiativa tinerilor membrii ai Comunitatii, idee insuflata si de infiintarea Forumului Tineretului Elen.

18: 20 – Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania, Ansamblul Holuboc

Ansamblul „Holuboc” a fost infiintat in anul 2005 sub coordonarea presedintei filialei, Viorica Bojcsuk. Ansamblul este format din tineri cu varsta cuprinsa intre 14- 18 ani, iar programul nostru artistic constra in cantece traditionale rutene culese din batrani.

19: 20 – Societatea Culturala Aromana – Filiala Bucuresti, Ansamblul Pilisterul

Ansamblul „Pilisterlul”, in traducere „Porumbelul”, a luat fiinta in anul 2000, in Bucuresti, in cadrul Societatii Culturale Aromane. Grupul de dans numara in jur de 20 de membri cu varste cuprinse intre 19-24 ani. Principala misiune este de a pastra si promova cultura armaneasca, cantecul, dansul, literatura si traditiile.

20:00 – Uniunea Democrata Turca, Ansamblul ,,Dellkanlilar”‘

20:40 – Comunitatea Rusilor Lipoveni, Ansamblul Lodka

Ansamblul folcloric “LODKA” al CRL din Tulcea isi are radacinile intr-o formatie corala ruso-ucraniana ce a activat in municipiul Tulcea inca din anul 1950. In anul 1990, imediat dupa fondarea Comunitatii Rusilor Lipoveni din Tulcea, s-a reinfiintat in cadrul comunitatii si ansamblul „LODKA”.

21:20 – Comunitatea Rusilor Lipoveni, Ansamblul Sinicika

Pe rusii lipoveni ii reprezinta cu mandrie si Corul Sinicika, infiintat in toamna anului 2005 de catre Suhov Vladimir. Corul Sinicika a participat la diverse actiuni culturale, organizate de Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania sau alte organizatii, printre care se numara: Festivalul Interetnic Navodari 2007, Teledon-Oamenii Deltei 2009, Noaptea Muzeelor-Muzeul de Geologie Bucuresti 2009,

22: 00 – Zuralia Orchestra, concert


31 AUGUST 2013

10:00 – Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Yildizar

„Yıldızlar” este o initiativa deosebita care s-a nascut avand la baza traditiile si obiceiurile tatarilor dobrogeni si crimeeni, reusind sa sintetizeze dansuri ce provin din diferite regiuni ale lumii turcice.

10: 25 – Uniunea Armenilor din Romania Filiala Gherla, Hayakaghak

Trupa de dans Hayakaghak s-a infiintat in toamna anului 2012, este alcatuita din 12 persoane.A luat parte la cateva spectacole cum ar fi Intalnirea Evreilor din Cluj cu Armenii ,la bazarul Armenesc care a avut loc la muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, la Festivalul Folcloric Szejke editia 47 si la Sarbatoarea Sfantului Grigore Iluminatorul din Gherla.

11:35 – Asociatia Liga Albanezilor din Romania, Ansamblul Serenada

Ansamblul Serenada al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania este format dintr-un grup vocal ( Bucuresti) si o formatie de dansuri populare( Craiova).

12:40 – Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania, Ansamblul Holuboc

16: 00 – Uniunea Sarbilor Din Romania, Ansamblul ,,Sveti Sava”

Ansamblul „SVETI SAVA” a fost infiintat in luna decembrie1992, din initiativa d-nei invatatoare Natalia Mandran, cu scopul principal de a mentine obiceiurile, traditiile si folclorul sarbesc caracteristic zonei Sannicolau Mare.

17: 10 – Uniunea Sarbilor Din Romania, Orchestra de Tamburas,,Batini Beciari”, Orchestra Muzica Populara

Orchestra de tamburasi „BATINI  BECIARI” este continuatoarea unei traditii orchestrale de peste  90 de ani din zona orasului Sannicolau Marea si fiinteaza sub acest nume din anul 2008 sub conducerea dl-lui Marko Bugarin.

17: 50 – Asociatia Italienilor Din Romania, Di Nuovo Insieme

Ansamblul de dansuri „Di Nuovo Insieme” este format din dansatori selectati si pregatiti de profesorul coregraf Petre Susu, de la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi.

18:40 – Uniunea Elena din Romania, Dyonisos

Grupul vocal al Comunitatii Elene din Brasov a fost infiintat din dorinta de a pastra si promova vechile cantece grecesti, care odinioara erau fredonate cu nostalgie de catre toti cei care ajunsesera sa traiasca departe de tara lor, dar care au devenit tot mai putin cunoscute de catre generatiile de azi.

19:10 – Uniunea Elena din Romania, Ansamblul Efthimos

Ansamblu de dansuri ,,Efthimos”‘ a luat fiinta in anul 1977, in cadrul Comunitatii Elene din Brasov, ca o dorinta spontana de a da forma si fond spirtului elen prezent in sufeltul comunitatii.

Tineri cu ambitie si pasiune pentru cultura si civilizatia greaca, fie ei de origine greaca sau nu, s-au unit, au studiat si aprofundat toate materialele disponoibile despre dansurile si traditiile grecesti si s-au pus pe treaba.

19: 40 – Uniunea Ucrainenilor din Romania, Vocile Ronei

Vocile Ronei-coordonat de prof.Geta Petretchi,format din corul semiprofesionist infiintat acum 65 ani, care a participat la diferite festivaluri internationale,care are in componenta sa si ansamblul de dansuri ,,Sokole”‘ ( traducere soimii) cu dansurile specifice etniei ucrainene,precum si grupul vocal-instrumental,, Cervona Kalena” – ‘care interpeteza cantece ucrainiene si care in anul acesta implineste 23 de ani de activitate si care este coordonat de prof.Miroslav Petretchi.

20: 50 – Forumul Democrat al Germanilor Sibiu, Grupul de dans popular sasesc al forumului German din Sibiu

Grupul de dansuri populare sasesti din Sibiu, a luat fiinta in anul 1990 odata cu fondarea Organizatiei de Tineret din cadrul Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, participand activ la toate manifestarile culturale organizate de catre acesta.

21: 20 – Uniunea Slovacilor din Romania, Ansamblul Datelinka

Stramosii nostri au venit in urma cu aproximativ 230 de ani ca taietori de lemne pe mosia baronului Baranyi din impuriul Austro- Ungar. In urma exploatarii lemnului au  ramas cu suprafata defrisata pe care au avut-o in proprietate Datorita biserici si a scolii si-au pastrat obiceiuri  traditii si limba materna pana in prezent.

21: 50 – Societatea Culturala Aromana – Filiala Bucuresti, Ansamblul Pilisterul

22: 20 – Societatea Culturala Aromana – Filiala Bucuresti, Florentina Costea

Florentina Costea interpreteaza muzica traditionala armaneasca inca de la inceputul anilor 2000, debutul avand loc impreuna cu ansamblul „Pilisterlu” din Bucuresti. A participat la diverse festivaluri atat in tara cat si peste hotare, in incercarea de a promova cantecele stravechi ale armanilor, dar si ritmurile specifice acestei comunitati raspandite in mai multe tari din Balcani.

23:00 – Concert N.N.

1 SEPTEMBRIE 2013

17:00 – Uniunea Elena din Romania, Ansamblul Ithaki

Ansamblul Ithaki a fost infiintat in 2012, si a debutat la Festivalul Elenismului din Romania de la Ploiesti, 2012. Este conceput ca un ansamblu artistic format preponderent din membrii mai tineri. Nu este un ansamblu exclusiv de dansuri, in repertoriul sau vor exista recitaluri de poezie bilingva, scenete de teatru, etc. Creatiile vor fi proprii sau vor fi promovate orice produse artistice deja consacrate in cultura elena.

17:30 – Uniunea Armenilor din Romania Filiala Cluj, Hayakagar

Grupul de dans armenesc, Hayakagak, format din 6 fetite de origine armeana,insotite de doua cadre didactice.

18:00 – Forumul Democrat German Filiala Sighisoara, Grupul de dansuri sasesti

Este format din elevi ai liceului Joseph Haltrich din Sighisoara din clasele 9-12 care continua traditia de dansuri sasesti in orasul Sighisoara. Participa la diverse evenimente in diferite orase din Romania dar si la multiple evenimente in mediul rural al comunitatilor sasesti.

18:30 – Uniunea Sarbilor Din Romania, Ansamblul ,,Sveti Sava”‘

19:40 – Uniunea Sarbilor Din Romania, Orchestra de Tamburas ,,Batini Beciari”

Orchestra de tamburasi „BATINI  BECIARI” este continuatoarea unei traditii orchestrale de peste  90 de ani din zona orasului Sannicolau Marea si fiinteaza sub acest nume din anul 2008 sub conducerea dl-lui Marko Bugarin.

20:20 – Federatia Comunitatii Evreiesti din Romania, Concert Kletzmer

21: 00 – Concert N.N.

 

 

 

Related posts

Cantare corporale, tensiometre si glucometre – cele trei aparate ideale pentru cei preocupati de sanatatea lor

Adina Meyers

5 solutii practice pentru a scapa de alergiile provocate de animalele de casa

Adina Meyers

Rowenta lanseaza Volum’ 24 Respectissim, aparat pentru volum, ce dureaza intreaga zi

Adina Meyers