LifeStyle

Ceramic Sparrow – obiecte pretioase din ceramica realizate in Romania

Ceramic Sparrow este un atelier de design ceramic fondat in 2009 in Bucuresti de Andreea Lazarescu si Tiberiu Dancila. Cei doi au inceput cu crearea de brose, concepute ca accesorii versatile care pot fi purtate oricand, reprezentate de forme zoomorfe cu diverse animale, in care petele de culoare joaca un rol important. Brosele nu sunt pictate, fiind folosita o tehnica speciala care le face sa fie unice, asemenea unor tablouri.

Petele de culoare si motivele geometrice definesc aspectul fiecarei brose, indiferent ca aceasta reprezinta o pasare, un cal sau un porc inaripat, un fluture sau o casuta. Datorita culorilor folosite, piesele devin accesorii rafinate, obiecte cu o identitate proprie. Materialele folosite sunt pigmentii ceramici, glazura si semiportelanul sau portelanul. Atelierul Ceramic Sparrow este unul mic, de aceea fiecare obiect se face intr-o maniera desavarsita. Artistii lucreaza de la 0 fiecare obiect, preocupandu-se atat de designul de obiect, cat si de decor.

Pentru Ceramic Sparrow, forma este foarte importanta si este de fiecare data asociata unui decor care sa fie in concordanta cu forma obiectului, pentru ca obiectul final sa devina o piesa de arta unica. Este adevarat ca, in designul contemporan, un obiect cu o suprafata goala si o forma definita si ergonomica isi indeplineste la fel de bine scopul, insa pentru Ceramic Sparrow functionalitatea se imbina cu decorul,  neafectandu-se unul pe celalalt (cu exceptia seturilor de ceai, care au fost lasate in mod intentionat albe si simple).

De-a lungul timpului, Ceramic Sparrow a creat diverse colectii ce pastreaza un aspect esential: unicitatea fiecarei piese. Colectiiile Ceramic Sparrow cuprind Ingeri (colectiile Ingerii oraselor din povesti si Ingeri de iarna pictati cu aur), Clopotei (colectiile Clopotei din povesti, Clopotei orientali, Clopotei Art Nouveau de primavara) si Seturi de Ceai. Prima colectie de ceainice s-a inspirat din designul obiectelor din atelierele vieneze Wiener Werkstatte de la inceputul secolului al XX-lea, devenind o fuziune intre un obiect secesionist si unul romanesc (prin stilizarea trunchiurilor de con). A urmat o colectie in care forma ceainicelor are ca reper ceramica japoneza moderna, cu forma ei minimalista, redusa la esenta. In 2015, au creat prima colectie de lampi din ceramica.

Colectiile sunt formate din obiecte unice, artistii concentrandu-se asupra fiecarui obiect produs. La fiecare brosa, lampa, clopotel sau lampa, decorul este conceput intr-un anumit fel, obiectul fiind gandit inca de la inceput ca obiect de arta care isi indeplineste functia decorativa prin intermediul autenticitatii.

Prin demersul lor, Ceramic Sparrow si-a dorit sa transforme obiectele decorative din ceramica (asa cum este considerata ceramica, drept o arta decorativa) in obiecte pretioase, datorita temelor si tehnicilor folosite pentru decor. Decorurile picturale sau grafice sunt atipice pentru ceramica, fapt care le ofera o valoare sporita.

Ceramica este un domeniu care pune multe probleme de ordin tehnic, de aceea obiectele se realizeaza intr-o perioada mai lunga de timp si presupun multe etape de lucru, de la conceperea obiectului si pana la arderea lui, care dureaza 2 zile. Se incepe cu originalul, adica forma obiectelor, apoi se realizeaza matritele din ipsos care servesc la multiplicarea obiectelor prin procesul de turnare a barbotinei (material ceramic fluid din care se formeaza peretele obiectelor de ceramica) si urmeaza arderea la temperaturi foarte inalte care transforma ceramica intr-un material dur, impermeabil, cu aspectele specifice de culoare si textura. Pentru Ceramic Sparrow, ceramica este o continua calatorie si experimentare de idei si incercari iar realizarea obiectelor se face intr-un timp indelungat, pentru ca rezultatele sa fie pe masura.

Ceramic Sparrow urmareste mereu innoirea colectiilor si explorarea cat mai multor forme de obiecte care imbina armonios forma si decorul, fara a dezvolta serii de obiecte manieriste si simple. Unicitatea unui obiect poate fi un reper care defineste luxul si frumusetea intr-un sens cultural.

Obiectele realizate in atelierul Ceramic Sparrow isi pot gasi usor locul si corespondentul intr-un ambient cu accente contemporane si moderne dar si intr-o casa veche si frumoasa precum o vila din sec XIX.

Related posts

Aperitive pentru mese festive

Adina Meyers

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Adina Meyers

Electrocasnice mici, dar utile

Adina Meyers