Amenajari Interioare Solutii Constructive

Centrala termică, alegerea perfectă pentru climatizarea locuinței! Cum o alegi pe cea potrivită ție

Când vine vorba despre climatizarea locuinței, centrala termicăeste pentru cele mai multe persoane alegerea perfectă. Au o eficiență crescută, nu mai depinzi de agentul termic și poți seta temperatura ambientală pe care o dorești, aceasta rămânând constantă. În plus, centralele termice îți asigură și apa caldă pe tot parcursul anului.

Există mai multe tipuri de centrale termice, astfel încât înainte de a face o alegere în acest sens este important să știi care sunt avantajele și dezavantajele instalării unei centrale termice, dar și ce tipuri de centrale există pe piață. 

Ce avantaje și dezavantaje au centralele termice 

Centralele termice sunt ideale pentru a asigura tot confortul necesar pe timp de iarnă. Acestea sunt ideale atât pentru apartamente, cât și pentru case. Tot mai mulți locatari de apartamente apelează la instalarea unei centrale termice pentru a nu mai depinde de agentul termic, care în ultimii ani nu mai face față.  În plus, acestea oferă și apă caldă, prin urmare proprietarii de centrale scapă de stresul de a rămâne fără apă în cele mai critice momente. 

Având în vedere aceste lucruri, avantajele unei centrale termice sunt multiple. Însă, ca orice lucru bun, centralele au și dezavantaje, însă acestea sunt aproape insesizabile pe lângăavantaje. Printre dezavantajele trecerii la o centrală termică, îl presupune refacerea rețelei de țevi din casă, completând cu toate costurile necesare acestei manopere. Aceste costuri se adaugăcostului de achiziției al centralei alese.   

Câte tipuri de centrale termice există

Pe piață exista mai multe tipuri de centrale. Fiecare are propriile avantaje și dezavantaje. Cele mai utilizate sunt, însă, centralele electrice și cele pe gaze. Acestea sunt urmate de centralele pe lemne, pe peleți și GPL. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre aceste tipuri de centrale.

1. Centrale termice pe gaz 

Centralele termice pe gaz sunt, de departe, cele mai căutate și cele mai utilizate. Sunt folosite în special de cei care stau la bloc, dar și de persoanele care stau la curte și sunt racordate la rețeaua de gaze. Avantajul acestor tipuri de centrale este căprețul gazului este mic, ceea ce duce la costuri minime pentru încălzirea locuinței, comparativ cu restul centralelor. Sunt, așadar, ideale pentru persoanele cu buget restrâns. Un dezavantaj al acestor tipuri de centrale este că nu pot fi instalate într-o încăpere care nu respectă standardele necesare pentru aprobare: spațiu suficient, o bună aerisire, etc.   

2. Centrale termice electrice

Centralele electrice au avantajul de a putea fi utilizare oriunde, acestea funcționând pe bază de curent. Aceste centrale reprezintă o soluție simplă, rapidă și eficientă de încălzire a locuinței, însă costurile pentru energie sunt mai mari decât în cazul celor pe gaze. Costurile pentru factura la energie vor fi diferite, însă, în funcție de spațiul pe care centrala trebuie să-l încălzească.  

În ciuda faptului că sunt cele mai prietenoase în ceea ce privește modul de folosire și instalare, principalul dezavantaj îl constituie prețul facturii la electricitate. 

3. Centrale termice pe combustibil solid

Ultimul tip de centrale termice îl constituie centralele pe combustibil solid. Acestea sunt destinate doar celor care stau la casă și funcționează prin arderea de combustibili solizi precum lemne, peleți sau GPL. 

Principalul avantaj al acestor centrale este că pot fi montate în zonele în care nu există rețea de gaze, costurile pentru încălzire fiind mai mici decât în cazul celor pe curent electric. Dezavantajul este că pentru a monta o astfel de centrală ai nevoie de o cameră tehnică sau o anexă la casă. În plus, este necesară instalarea unui coș de fum. 


• Centrala termică pe lemne este una dintre cele mai populare.

Aceasta funcționează pe baza arderii lemnului pentru a încălzi locuința. Este important să se folosească un lemn de calitate, bine uscat, pentru a nu scădea randamentul și durata de viață a centralei. Dezavantajul este că vei avea nevoie de o încăpere specială în care sădepozitezi lemnele și unde să nu pătrundă umezeala.  

• Centralele pe peleți au devenit din ce in ce mai populare în ultimii ani. Acestea funcționează prin arderea peletilor care sunt deșeuri lemnoase, deshidratate și comprimate până la dublul densității lemnului verde. Pe scurt, peletii reprezintărumeguș din lemn, bine uscat și comprimat la o densitate foarte mare. Spre deosebire de lemne, peletii sunt mult mai ieftini, acest lucru prezentând un alt avantaj.  În plus, alimentarea centralei se face foarte ușor și nu este necesar un spațiu de depozitare al peletilor.  

• Centralele pe GPL funcționează pe bază de combustibil format dintr-un mix de hidrocarburi care rezultă prin procesul de rafinare a petrolului. Este cel mai puțin avantajos tip de centrală, deoarece necesită combustibil de calitate care nu este la fel de ușor de achiziționat precum lemnele sau peletii și este și mult mai scump.

Related posts

Proiectorul cu led – avantaje multiple fata de alte corpuri de iluminat

Adina Meyers

5 aspecte care ofera confort apartamentului tau

Adina Meyers

Mobila Eco Friendly

Adina Meyers