LifeStyle

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA BÂRLAD cu filmul „RESTUL E TĂCERE”

100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE: în deschidere va fi proiectat Documentarul AGERPRES „România la 100 de ani”Pe 13 mai 2018, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bârlad, acolo unde, începând cu ora 18:00, la Cinema Victoria, va fi proiectat filmul Restul e tăcere, în regia lui Nae Caranfil. Invitatul special al evenimentului este actorul Ovidiu Niculescu.

„Este foarte important când autoritățile locale înțeleg semnificația acestui proiect prin care sărbătorim cinematografia românească. Ajungem la Bârlad cu o capodoperă semnată de Nae Caranfil. Restul e tăcere spune povestea regizării primului lungmetraj românesc din istorie – Războiul de Independență din 1912”, spune Andrei Giurgia, Managerul Centenarului Filmului Românesc.

 

DESPRE FILM

Restul e tăcere este o reconstituire artistică a istoriei realizării primului film de lungmetraj românesc – Independența României. Tânărul Grig, fiu al unei vedete de teatru din Bucureștiul anilor ‘20, este obsedat de propriile frustări, provocate de aspectul fizic și de timiditatea excesivă în raport cu femeile. Totuși, dincolo de aceste complexe, tânărul vede un proiect cinematografic pe care, după multă trudă și dezamăgiri, reușește să-l împlinească.

Restul e tăcere evidenţiază greutăţile ce au stat la baza apariţiei primelor filme româneşti, în condiţiile unei lipse de interes a societăţii de atunci pentru filmele autohtone, în favoarea filmelor străine. Această peliculă este o pagină din istoria cinematografiei româneşti, care ar trebui să ne facă să vedem cu alţi ochi eforturile cineaştilor autohtoni.

Comedia dramatică îi are în echipa de distribuție pe Ovidiu Niculescu, Marius Florea Vizante, Mihai Bendeac, Mirela Zeța, Nae Caramfil, Andrei Aradits, Constantit Dita, Ioana Bulcă, Diana Cavallioti și fost premiată cu 9 premii Gopo, inclusiv premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu și Cea mai bună imagine, 2009.

 

 

 DESPRE INVITAT

În 1988, pe când avea doar 14 ani, Ovidiu Niculescu s-a întâlnit cu doi prieteni care frecventau un cerc de teatru. Făcut curios, a mers și el să recite o poezie pe scenă și în acel moment și-a jurat că va deveni actor. A urmat cursuri la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, Secţia Arta Actorului, clasa prof. Florin Zamfirescu,  promoţia 1996.

Expresiv, cu farmec şi aplomb, Ovidiu Niculescu a reuşit să se remarce în „Visul unei nopţi de vară” la Teatrul Mic, apoi în „Ruleta rusească” la Teatrul de Artă Bucureşti, trudind cu folos, uitând uneori că are și dreptul la odihnă. Are nenumărate reclame la activ, a fost şi moderator de emisiuni de televiziune, dar a demonstrat că este un actor complet și s-a făcut remarcat în filme ca Filantropica, Restul e tăcere.

Destinul i-a scos în cale câţiva prieteni cu idei şi astfel s-a născut trupa sa, „White Mahala”, cu care deja susţine concerte, fiind deosebit de apreciată. Scrie şi poezie și este autorul unui volum de versuri care poartă titlul „Solo”.

 

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” AJUNGE LA CINEMA VICTORIA, ÎN BÂRLAD

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

DESPRE BÂRLAD

     În 1848, ideile revoluționare care au răscolit întreaga Europă la mijlocul secolului și-au găsit un larg răsunet și în rândul bârlădenilor. Astfel, în preajma anului revoluționar 1848, ia ființă la Bârlad „Asociația Patriotică” în fruntea căreia se aflau Alexandru Ioan Cuza, Iordache Lambrino, Gheorghe Sion, Ion Cuza, Grigore Cuza și alții. Principalul scop al acesteia era prefacerea politico-socială specifică Moldovei și ca țel final unirea Moldovei cu Țara Românească.

Înfăptuirea unirii a fost obiectivul de luptă care a însuflețit masele, în fruntea cărora se găseau cele mai progresiste elemente din Bârlad, printre care Manolache Costache Epureanu, Iorgu Radu, Ioan Popescu, care au creat atmosfera prielnică care a dus la dubla alegere ca domnitor a lui Al.I Cuza, „fiu al Bârladului”.

 

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

 

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

 

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată in anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

 

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bârlad și Cinema Cityplex Victoria Bârlad, în cadrul sărbătorii locale „Zilele Culturale ale Bârladului – ediția a 33-a”

 

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Partener: Dacin Sara

PARTENERI MEDIA

●   Partener media principal: AGERPRES

●   Frecvența de încredere: Radio România Cultural

●   Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

●   Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, magazin istoric

●   Partener media regional: VIVA FM

●  Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

● Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

●   Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

●   Monitorizat de: zelist.ro

●   Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

 

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

 

 

Related posts

Produsele de curatat de la Miele inlatura petele multiple si va protejeaza electrocasnicele

Adina Meyers

Ce mâncare nu te plictisește? Cea care conține pește!

Adina Meyers

VIDEO. Cel de-al doilea castigator al concursului Casa Mea si Famous Roses

Adina Meyers