Recomandat de Editor

Ce trebuie să știți despre utilizarea unui pulsoximetru la domiciliu atunci când aveți COVID-19

Un pulsoximetru este un dispozitiv medical care verifică cât de mult oxigen transportă sângele dumneavoastră. Este o modalitate rapidă și simplă de a afla aceste informații fără a folosi un ac pentru a lua o probă de sânge. În ultima vreme, un astfel de dispozitiv le-a fost recomandat pentru utilizare la domiciliu celor care s-au infectat cu COVID-19.

De obicei, o mică clemă este pusă la capătul degetului dumneavoastră. Uneori este pus pe degetul de la picior sau pe lobul urechii. Dispozitivul străpunge un fascicul de lumină prin piele. Acesta vă estimează nivelul de oxigen prin măsurarea procentului de sânge care transportă oxigen. Nivelul dumneavoastră de oxigen (sau saturația de oxigen, SpO2) apare pe ecranul de afișare.

Oxigenul este atașat de hemoglobină, o proteină bogată în fier din celulele roșii din sânge. Oximetria pulsului măsoară procentul de hemoglobină saturată de oxigen, care se numește saturație de oxigen și este exprimată ca procent. Dacă toate situsurile de legare de pe molecula de hemoglobină au oxigen, hemoglobina este saturată 100%.

Când introduceți vârful degetului în acest mic dispozitiv, acesta folosește două lumini LED non-invazive – una roșie (care măsoară sângele deoxigenat) și cealaltă în infraroșu (care măsoară sângele oxigenat). Pentru a calcula procentul nivelului de saturație a oxigenului, un fotodetector citește absorbția luminii din aceste două fascicule cu lungimi de undă diferite.

În mod obișnuit, un nivel de saturație a oxigenului este considerat normal la 95% până la 100%. Dacă este mai mic de 90%, trebuie să solicitați imediat asistență medicală.

Oximetrele de puls sunt utilizate în cabinetele medicilor și în spitale. Medicul dumneavoastră poate considera că este o idee bună ca unele persoane să folosească unul acasă. Aceasta poate include persoanele care au o afecțiune care le afectează nivelul de oxigen. Exemplele includ persoanele care au probleme cardiace sau pulmonare pe termen lung sau o infecție precum COVID-19.

De ce se utilizează un pulsoximetru la domiciliu pentru COVID-19?

De obicei, un nivel scăzut de oxigen în sânge provoacă simptome precum oboseală sau dificultăți de respirație. Dar cu COVID-19, este posibil să nu aveți simptome de la un nivel scăzut de oxigen. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă verificați nivelul de oxigen la domiciliu. Acest lucru vă poate ajuta să știți când aveți nevoie de asistență medicală, chiar dacă nu aveți simptome.

Cum se utilizează un pulsoximetru?

Porniți pulsoximetrul. Verificați dacă are baterii. Prindeți-l la capătul unui deget, cu unghia îndreptată în sus. Veți vedea rezultatele în câteva secunde.

Aparatul oferă două rezultate: nivelul de oxigen din sânge (SpO2) și frecvența pulsului (PR). Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să știți ce cifre sunt normale pentru dumneavoastră.

Este posibil ca dispozitivul să nu afișeze niciun rezultat dacă aveți mâinile reci sau dacă purtați lac de unghii sau unghii artificiale. Încălziți-vă mâna, îndepărtați oja sau lacul de unghii sau încercați un alt deget.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să vă verificați nivelul de oxigen de 2 ori pe zi, în timpul exercițiilor fizice sau ori de câte ori simptomele dumneavoastră se înrăutățesc. Păstrați o evidență a nivelurilor dumneavoastră în cazul în care trebuie să i-o arătați medicului dumneavoastră.

Când ar trebui să sunați după ajutor?

Probabil că medicul dumneavoastră v-a spus la ce cifre trebuie să urmăriți atunci când folosiți pulsoximetrul. Dacă nu, iată câteva îndrumări.

Sunați-vă medicul dacă:

  • Nivelul de oxigen din sânge (SpO2) scade sub 95%. Acest lucru este valabil chiar dacă numărul scade doar atunci când sunteți activ.
  • Dacă aveți anumite probleme de sănătate, cum ar fi BPOC, este posibil ca nivelul de oxigen să fie întotdeauna mai mic de 95%. Întrebați medicul dumneavoastră la ce număr de oxigen ar trebui să vă așteptați atunci când folosiți pulsoximetrul. Aflați ce număr este un semn că ar trebui să cereți ajutor.

Urmăriți îndeaproape schimbările din starea dvs. de sănătate și nu uitați să vă contactați medicul dacă simptomele dvs. se înrăutățesc sau nu vă simțiți mai bine conform așteptărilor.

Sunați înainte de a merge la cabinetul medicului. Urmați instrucțiunile acestora și purtați o mască pentru față.

Related posts

Specificații esențiale pentru un laptop de ultimă generație: Cum găsești un produs de calitate?

Adina Meyers

8 sfaturi utile pentru a lua proba teoretică a permisului de conducere din prima!

Adina Meyers

10 trucuri ca sa pastrezi o casa curata, ordonata si igienizata

Adina Meyers