Pentru a proiecta o casă de vacanţă, trebuie să ştiţi clar unde vreţi să o construiţi: într-o zonă muntoasă sau aproape de litoral?
De asemenea, este foarte important ca locul ales pentru construcţie să vă ofere atracţii şi lucruri de făcut pe tot parcursul anului, pentru a merita investiţia.
Discutaţi cu un arhitect
Gândindu-vă că este ca un proiect de scrapbooking, probabil aţi strâns deja imagini care să înfăţişeze visul vostru. Ascultaţi şi opinia arhitectului, care este pregătit în domeniu, şi construiţi imaginea mult visată a căsuţei de vacanţă aşa cum aţi privit-o împreună cu familia voastră. Exprimaţi-vă punctele de interes care aţi vrea să se regăsească în proiect şi nu renunţaţi la vis, dar ţineţi minte că acesta poate fi ajustat pe parcursul proiectării, în funcţie de utilitate şi funcţionalitate. Fiţi maleabili! Arhitectul va dori doar să vă transforme visul în ceva funcţional.
Casa de vacanţă mult visată începe cu funcţionalitatea!
Din punct de vedere funcţional, proiectarea unei case de vacanţă este un pic diferită faţă de cea a casei în care locuiţi permanent, în sensul că spaţiile interioare necesită alte dimensiuni decât cele uzuale. Spre exemplu, zona de living trebuie să fie amplă, pentru a acomoda grupuri mari. Tocmai de aceea, vă recomandăm să o configuraţi sub forma unui open-space, care să cuprindă o zonă de bucătărie/chicinetă deschisă spre acest spaţiu, precum şi o zonă de luat masa amenajată cu o masă mare sau cel puţin extensibilă.
Ţineţi cont şi de faptul că, din living, veţi dori să ieşiţi pe o terasă acoperită sau măcar umbrită, care, obligatoriu, să fie orientată către cea mai frumoasă privelişte. Pe terasă puteţi amplasa un leagăn sau scaune confortabile şi chiar o masă. La parter este suficientă o singură baie, minimală, care să fie prevăzută cu un duş şi, bineînţeles, cu un spaţiu de depozitare a echipamentelor, în cazul în care practicaţi un sport.
Având în vedere că o construcţie costă mult mai puţin dacă este etajată şi are o amprentă mai mică, vă sugerez să optaţi pentru o căsuţă cu parter şi etaj sau mansardă. La etaj se vor regăsi funcţiunile specifice zonei de noapte, mai exact dormitoarele. Fiind vorba despre o locuinţă ce are caracter sezonier, special construită pentru vacanţe şi interacţiuni cu prietenii şi cunoscuţii, aţi putea merge pe varianta unor dormitoare cu mai multe paturi. Ideea este ideală în cazul în care aveţi copii, care, astfel, vor împărţi aceeaşi cameră, simţindu-se ca în propria lor vacanţă şi având libertatea specifică unei tabere şcolare. Dar pentru că toţi avem spiritul tânăr, soluţia unor dormitoare cu multiple paturi se poate dovedi extraordinară chiar şi pentru noi, adulţii.
Important!
Nu maximizaţi spaţiile pentru dormit! Gândiţi-vă că sunteţi în vacanţă şi că momentele petrecute în dormitor vor fi strict pentru dormit.
Numărul băilor de la etaj este de multe ori ales în funcţie de cel al dormitoarelor. Spre exemplu, dacă aveţi două dormitoare de două locuri, este suficientă o singură baie. Această variantă este funcţională şi pentru un dormitor de două persoane sau pentru unul comun, destinat mai multor persoane. Dacă însă vă doriţi trei dormitoare sau mai multe, veţi avea nevoie de minimum două băi.
Alegeţi finisaje care se întreţin uşor şi o soluţie de încălzire sau răcire care implică un cost mic. De pildă, o centrală cu lemne constituie una dintre cele mai bune soluţii de încălzire în cazul unei case de vacanţă la munte, având în vedere faptul că preţul lemnului nu este foarte mare pe plan local. Prevedeţi spaţii vitrate mari pe latura de sud, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală şi de un cost mai mic în ceea ce priveşte consumul de energie electrică. Nu proiectaţi spaţii mari, nefuncţionale, întrucât dezavantajele acestora se vor vedea şi în factura de utilităţi.
Configuraţia unei căsuţe de vacanţă nu ar trebui să aibă o amprentă la sol mai mare de 60-80 de metri pătraţi.
Nu uitaţi de aspectul exterior!
Dacă visaţi la o casă de vacanţă în apropierea litoralului, ar fi bine să-i proiectaţi sistemul constructiv din cadre de beton sau din zidărie portantă. Lemnul nu reprezintă o soluţie tocmai potrivită pentru un mediu acid, aşa cum este cel din această zonă. Alegeţi o arhitectură de inspiraţie mediteraneană, cu o zugrăveală decorativă „curată”, în nuanţe de alb, alb murdar, crem. Folosiţi piatra ca accent, pe anumite porţiuni ale faţadei, şi construiţi pergole în zone precum terasele şi balcoanele, pe care acoperiţi-le cu pânză sau chiar cu vegetaţie, pentru a beneficia de umbră. De asemenea, puteţi dota casa cu panouri solare, care să vă furnizeze apă caldă. În schimb, dacă vă doriţi o casă de vacanţă într-o zonă de munte, vă recomand să optaţi pentru un sistem constructiv din lemn. Acest material are marele avantaj că este mai ieftin pe plan local. În plus, o construcţie din lemn are un timp de execuţie mai scurt decât una clasică. Astfel, puteţi realiza din buşteni toţi pereţii, atât exteriori, cât şi interiori. Un interior din lemn va crea senzaţia de căldură şi de cămin. Dacă adăugaţi şi un şemineu în living, puteţi fi siguri că, în perioada rece, acesta îşi va arăta plusul atât prin design, cât şi prin funcţionalitate (un şemineu poate încălzi spaţii foarte ample!).
Bine de știut
Fiind vorba despre o locuinţă sezonieră, ar fi bine să-i protejaţi cât mai mult spaţiile vitrate. O soluţie foarte bună şi ieftină o reprezintă obloanele tradiţionale. Acestea se integrează foarte bine în peisaj, indiferent de locul în care se află căsuţa de vacanţă.
Amenajaţi-vă curtea!
În sfârşit, a sosit scuza perfectă pentru duşul din curte şi grătar. Prietenii şi familia vor fi înnebuniţi după ele. Având în vedere că, vara, toţi încercăm „să evadăm” cât mai mult în natură, de ce nu am face-o şi în propria curte? Poate aveţi un lac în zonă sau chiar marea şi faceţi o baie înainte să fie gata masa de prânz! Până acum aţi stat relaxaţi pe plajă, pe ponton, pe iarbă sau pe o saltea în apă… Mirosul de la grătar devine tot mai îmbietor şi porniţi într-acolo, dar nu înainte de a trece pe la duşul din curte. Astfel, puteţi să îndepărtaţi sarea şi nisipul de pe voi fără a mai intra în casă. Aşadar, ce poate fi mai confortabil şi util decât să aveţi tot ce vă trebuie şi la exterior?!
Pregătiţi-vă de petreceri!
Ar fi bine să aveţi la îndemână seturi de pahare şi farfurii de unică folosinţă, pentru a evita cioburile. De asemenea, vă recomand mobilierul specific de exterior, pentru a nu muta în fiecare sezon mobila din interior la exterior şi invers.
Aşa că, indiferent unde şi din ce vă construiţi casa de vacanţă, ţineţi minte că este, totuşi, o construcţie sezonieră, care nu are nevoie de dimensiuni foarte mari.
Text: Arh. Ioana Oncea, 0766.315.447,
oncea.ioana@yahoo.com,
ioana.oncea@gmail.com,
http://ioanaoncea.wix.com/
Sursa foto: www.shutterstock.com