LifeStyle

Ce trebuie să faci când te confrunți cu infertilitatea? 

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea se descarcă aici.

Dacă după un an de viață sexuală fără metode de protecție nu apare sarcina, este posibil să fie vorba despre infertilitate (masculină sau feminină). Medicul de specialitate poate pune însă acest diagnostic, în urma anamnezei și a unui set de analize și investigații pe care le fac cei doi parteneri. Cauzele infertilității pot fi de origine feminină sau masculină și există numeroase patologii care pot sta la baza infertilității. 

Factorii care pot duce la infertilitatea feminină 

● vârsta înaintată;

● insuficiența ovariană prematură; 

● sindromul ovarelor polichistice; 

● calitatea scazuta a ovocitelor; 

● afecțiuni tiroidiene;

● boli cronice;

● trompe uterine afectate (stopează fertilizarea): trompele uterine sunt afectate în caz de infecții, intervenții chirurgicale abdominale, endometrioză, fibrom uterin;

● probleme la nivelul uterului: fibrom uterin, polipi, malformatii uterine, utilizarea prelungită a steriletului;

● afecțiuni ale colului și vaginului: anomalii ale colului sau vaginului;

● disfuncții imunologice;

● consum de droguri; 

● tratamente împotriva cancerului (chimioterapia, radioterapie).

Factori care pot duce la infertilitatea masculină

În principal, infertilitatea masculină are legatură cu cantitatea și calitatea spermatozoizilor. Poate fi vorba despre:

● oligospermie (scăderea numărului de spermatozoizi); 

● azoospermie (absența spermatozoizilor din lichidul seminal);● astenozoospermie (malformatii ale spermatozoizilor), prezenta anticorpilor antispermatozoizi in spermă.

Ce trebuie făcut în caz de infertilitate

Dacă există diagnosticul de infertilitate, pus în urma anamnezei și a unor investigații și teste, următorul pas poate fi o tehnică de reproducere asistată:

Inseminarea intrauterină / artificială

Inseminarea intrauterină presupune introducerea spermei prelucrate în laborator în cavitatea uterină, în perioada de maximă fertilitate a femeii. Pentru a crește mai mult șansele unei sarcini, concentrația spermatozoizilor este mai mare. Inseminarea intrauterină este recomandată în caz de disfuncție de ovulație, endometrioză, folosirea spermei de la un donator.

Inseminarea intrauterină presupune:

● monitorizarea ovulației și a dezvoltării foliculare;

● prepararea spermei în laborator;

● inseminarea intrauterină.

Fertilizarea in vitro

Procedura de fertilizare in vitro (FIV) este cea mai utilizată tehnică de reproducere umană asistată. Ovulul este fertilizat de spermatozoizi in vitro (în afara organismului femeii). Apoi, embrionul este transferat în uterul femeii, iar sarcina decurge normal.

Procedura de fertilizare in vitro este recomandată mai ales femeilor cu vârsta de peste 40 de ani care suferă de obstrucție a trompelor uterine, blocarea trompelor uterine, insuficiență ovariană, legarea anterioară a trompelor, fibrom uterin, endometrioză, sau infertilitate din cauze necunoscute.

Procedura de fertilizare in vitro presupune:

● stimularea ovariană: durează 10-12 zile;

● efectuarea unei puncții foliculare;

● fertilizarea efectivă a ovocitelor in vitro.

Șansele de a avea o sarcină sănătoasă după FIV depind de mai mulți factori:

● vârsta mamei: femeile care au peste 41 de ani sunt sfătuite să folosească ouă donate în timpul procedurii FIV, pentru a crește șansele de succes.

● femeile care au născut anterior au mai multe șanse să rămână însărcinate folosind FIV.

● femeile care suferă de endometrioză riscă să nu poată rămâne însărcinate prin procedura FIV.

● stilul de viață este de asemenea important. Fumatul poate scădea șansele, la fel obezitatea, consumul de alcool sau abuzul de cofeină.

Injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului

Este o metodă complementară fertilizării in vitro. Un singur spermatozoid este injectat în citoplasma unui ovocit. Sperma este prelucrată ca în cazul fertilizării in vitro. Se injectează un spermatozoid în centrul fiecărui ovocit. Ovulele se păstrează în incubator pentru câteva ore.

Procedura se folosește atunci când nu este posibilă fertilizarea ovocitelor, când motilitatea  / cantitatea spermei este scăzută, sau când bărbatul a recurs la vasectomie.

Este foarte important ca în caz de infertilitatem, masculină sau feminină, să se apeleze la medicul de specialitate, pentru că acesta poate recomanda soluțiile cele mai bune în funcție de anamneză și de rezultatele testelor și investigațiilor făcute de cei doi parteneri.

Related posts

De ce sa apelezi la un designer de interior

Adina Meyers

5 ustensile care te vor ajuta să pregătești prăjituri delicioase

Adina Meyers

O altfel de tochitura moldoveneasca

Adina Meyers