De aceea ne-am adresat unui astfel de specialist, si anume, dr. ing. Ioan Mateescu, de la Romexim Plus.

Sistemul de incalzire, climatizare si preparare a apei calde de consum menajer se alege in functie de mai multi factori, intre care: marimea cladirii, gradul de confort cerut, distanta fata de sursa de energie (gaz natural, gaz de sonda, lemne etc), gradul de izolare a cladirii, facilitatile acordate de stat pentru folosirea unei anumite energii etc., restrictiile impuse.
Marimea cladirii si dotarile (garaj, piscine etc) determina consumul orar si anual de energie care trebuie furnizat de firma distribuitoare. In cazul in care reteaua existenta din zona (ex. la gaz metan) este foarte incarcata, cheltuielile cu extinderea retelei pot fi prohibitive.
Gradul de confort cerut poate fi realizat folosind metode moderne de incalzire si climatizare, cum este, de exemplu, incalzirea prin pardoseala care ofera o satisfactie pentru beneficiar, mai ales acolo unde sunt copii sau batrani care stau mult timp in spatiul locuit. Tipul de combustibil care se alege este dat de preturile acestora, distanta de la care trebuie transportat cat si tendintele pe plan mondial. O tara bogata in combustibili clasici (petrol sau gaze naturale) cum e Romania, ar trebui sa vanda pentru nevoile casnice al populatiei combustibili la preturi reduse, asa cum face Franta cu costurile energiei electrice produsa cu combustibili nucleari. In zonele de munte sistemul de incalzire cu lemne este cel mai bun daca nu este racord de gaze naturale.

Gradul de izolare a cladirilor existente este in general scazut, ceea ce impune reabilitarea termica prin montarea unor straturi suplimentare de termoizolatie la pereti si acoperis. Din calculele efectuate, la pretul actual al combustibilior clasici, peretii existenti ar trebui sa se placheze cu un strat suplimentar de polistiren de min. 8 cm sau vata minerala de min.12 cm.
Pentru folosirea energiilor neconventionale in cladiri, la preturile actuale ale energiei si a echipamentelor, termenele de recuperare a investitiei real este de peste 18 ani. De aceea in multe tari, ca Grecia, Israel, Germania, statul acorda multe facilitati celor care folosesc energiile neconventionale (soare, vant etc.), astfel incat termenul de recuperare suportat de beneficiar sa fie sub 10 ani.
Pentru arderea gazelor naturale este bine sa se foloseasca sisteme cu functionare in condensare care au un randament de ardere mai bun cu cca. 10% decat cele cu ardere normala iar la arderea lemnului, cazanele cu gazeificare sunt superioare din punct de vedere energetic fata de cele cu ardere naturala.

ALTERNATIVA

Centrale pe lemne
In mediul rural este la dispozitie masa lemnoasa. De la fiecare hectar de padure se pot procura anual cca. 8 mc lemne numai din igienizare. In acest caz, cu 2,5-3 ha padure, o gospodarie rurala poate sa-si asigure necesarul de incalzire. La fel se pot folosi resturile de la igienizarea pomilor fructiferi si a vitei de vie. Folosirea incalzirii centrale cu centrale termice cu masa lemnoasa cu gazeificare este o solutie care trebuie sa fie implementata in mediul rural in locul sobelor, eficienta crescand cu peste 60%, fiind si subventionate prin program guvernamental.

 

Related posts

Casa Cula. Construieste pe www.hailacasa.ro

Adina Meyers

Proiect de casa – Parter + E

Adina Meyers

Proiect de casă cu etaj: suprafață utilă 239.3 mp

Adina Meyers